Edzés dögmelegben? Lehet, de ezekre figyelj oda!

Forrás: Thinkstock -
izzadás kánikula testmozgás futás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mozgás télen-nyáron nagyon fontos, mindegy, hogy repkednek a mínuszok, vagy kánikula van. Ha nem a légkondis edzőteremben égeted a zsírt, hanem inkább a szabadtéri edzést választod, akkor ne feledd: a forróságban több dologra is érdemes odafigyelned!

Fő a fokozatosság

Ha még sosem edzettél melegben, de mondjuk egy tengerparti nyaralás alatt megjött hozzá a kedved, akkor is fokozatosan vágj bele, hiszen a szervezetnek meg kell szoknia az új körülményeket. Ez akkor is igaz, amikor hirtelen köszönt be a kánikula: hiába vagy edzett, 32-35 fokban mégis más futni, mint a hűvösebb napokon. „Én azt javaslom, hogy nyáron is inkább reggelre és estére időzítsük az edzést, pláne, ha szabadtérre megyünk. Ha azonban valakinek csak napközben van ideje futni, akkor lassan szoktassa magát a megnövekedett terheléshez. Először érdemes rövidebb távokat futni, hogy a szervezet hozzászokjon a megváltozott körülményekhez” - vallja Nagy Amarilla aerobikoktató, személyi edző, a Life.hu szakértője.

Forrás: Thinkstock

Tudd, hol a határ

Edzés közben alapvetően fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, de ez fokozottan igaz, ha extrém melegben edzel. „Ha egy sporteseményre készülsz, vagy egy olyan versenyre, ahol ki kell lépned a komfortzónádból, akkor érdemes nagyon tudatosnak lenned. Fontos tudni és érezni, hol a határ, és figyelni a test jelzéseire - a szervezet ugyanis mindig jelez, csak az a kérdés, figyelembe vesszük-e, vagy sem. Ha nagyon magas a testhőmérséklet, szapora a pulzus, fáj a fejed, bedugul a füled, akkor vegyél vissza, ezek a tünetek ugyanis jelzik, hogy ideje lazítani. Mivel ilyenkor a vércukorszint is hamarabb leesik, én azt javaslom, kánikulában ne eddzünk éhgyomorra - mozgás előtt fogyasszunk legalább egy könnyű reggelit, müzliszeletet, banánt.”

Inni, inni, inni

Ha melegben edzel, nő a testhőmérséklet, hiszen a test úgy működik, mint egy hűtőberendezés, ezért is kezdünk izzadni. De a folyamatos forróságot a szervezet sem bírja, ekkor törhet rád a nagyon erős fáradtság, vagy akár a hőguta. Sőt, ha még párás is az idő, akkor még nehezebben lélegzik a test, hiszen az izzadság nem távozik elég hamar. Hogyan hűtheted magad? Először is figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra! A test 50-60%-a ugyanis víz, ha pedig forróságban edzel, ennek a vízmennyiségnek a 2-3%-a eltávozik edzés közben. „Nem azt kell megvárni, hogy szomjas legyél, mert az már annak a jele, hogy baj van. Nyáron egyébként is érdemes többet inni, mint az év többi időszakában, de ha melegben edzel, akkor ezt jelentősen növelni kell” - vallja Amarilla.

Edzés alatt 20 percenként igyál meg 1-2 deci vizet, az edzés végén is fogyassz el legalább 2-3 decit. Azt pedig, hogy megfelelően hidratálod-e a szervezetedet, a vizeleted alapján döntheted el. Ha ugyanis szinte áttetsző, akkor minden rendben van, ha azonban sötét, sárgás színű, akkor jól teszed, ha növeled a vízfogyasztást. Azt mindenképp vedd figyelembe, hogy bizonyos gyógyszerek ezt is befolyásolhatják!

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Úgy is folyadékot viszel be a szervezetedbe, ha magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket eszel. Fogyassz sok uborkát, görögdinnyét, narancsot, grapefruitot, almát, répát - ezeknek magas a nedvességtartalma.

Ne feledkezz meg a sóról!

Amarilla a folyadékfogyasztáson kívül a megfelelő sómennyiségre is felhívja a figyelmet. „Ha melegben edzünk, többet izzadunk, így sokkal több ásványi anyag távozik a szervezetből, mint normál esetben. Ezért érdemes a sófogyasztás növelésére különösen figyelni. Ezzel nem azt mondom, hogy sózzuk az ételeket, de érdemes például sótartalmú leveseket készíteni ebédre, akár vacsorára.”

Figyelj arra, mi van rajtad!

Van, aki a melegben is a hosszú nadrág-hosszú póló kombóra esküszik, hogy még véletlenül se éghessen le, és vannak, akik ilyenkor annyi ruhától szabadulnak meg, amennyitől csak lehet. „Én nem bírom elviselni, ha a bőröm nem kap levegőt, ezért ilyenkor igyekszem nagyon vékonyan felöltözni. Emellett kerülöm a fekete és a sötét ruhákat, mert azok csak úgy szívják magukba a meleget, és inkább világos színeket választok. Ha napközben edzel a szabad levegőn, mindenképp használj naptejet, ha pedig erdőben sportolsz, ne feledkezz meg a kullancsriasztóról sem” - vallja Amarilla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.