"A férfiak egoharcot vívnak a súlyzókkal" - Schönekker László testépítőt faggattuk a tökéletes férfitestről

Forrás: Facebook/Schönekker László -
Schönekker László fitnesz életmód mozgás testépítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Schönekker László 12 éve ismerkedett meg a súlyzók világával, és ez a szerelem azóta is tart. A közel két méter magas, 27 éves férfi testét elnézve egészen biztos, hogy ő tényleg tudja, hogyan is kell formálni, építeni az izmokat. Edzésről, életmódról és tipikus hibákról faggattuk a magyar bajnokot. 
Forrás: Facebook/Schönekker László

Laci hatéves kora óta sportol: úszással és kajakozással kezdett, később azt is kipróbálta, milyen csapatjátékosként megélni a kudarcot és a győzelmet. Évekig kosarazott és kézilabdázott, majd egy bokasérülés miatt kezdett edzőterembe járni, hogy regenerálódhasson. Itt jött rá arra, hogy a maximalizmusa miatt jobb számára ez a sport, hiszen az eredmények csakis rajta múlnak. „Érdekes, hogy akkoriban nem volt példaképem, ma pedig már van. Szerencsére nagyon sok olyan embert ismertem meg, akiknek a jelleme és az élethez való hozzáállása példaértékű számomra. Az első ilyen természetesen Arnold Schwarzenegger volt, akinek nem is a testfelépítése tetszett meg, hanem a céltudatossága, a merész álmai és lépései, valamint a küzdeni tudása. Amikor pedig elkezdtem edzőnek tanulni, az iskolám vezető tanára volt az az ember, akinek köszönhetően ma ott tartok, ahol.”

Forrás: Facebook/Schönekker László

A fiatal sportoló minden vágya, hogy világbajnok legyen, ám számára az igazi dicsőséget egészen más jelenti. „A legnagyobb siker az, amikor olyan korú srácok jönnek oda hozzám, mint én voltam, amikor elkezdett érdekelni a saját testem és jellemem fejlesztése. Majd kérdeznek, képet készítenek és íratnak alá, vagy egyszerűen csak megköszönik a hétköznapi motiválást. Ennél nagyobb elismerést egyetlen sportoló sem kívánhat magának. Mi a célom a jövőre nézve? Haladok tovább, próbálok jó példa maradni a fiatalok azon része számára, akik nem csupán egy felületes értékrenddel élik a hétköznapjaikat. Lesz az idén két fontos versenyem is, vagyis

remélem, a karácsonyt már világbajnokként tölthetem a családom körében.”

Forrás: Facebook/Schönekker László

Lacinak általában heti hat másfél órás edzése van, versenyidőszakban pedig napi kétszer 50-60 percet edz, amiből az egyik mindig kardió. „Mindenkinek az alapgyakorlatok használatát javaslom. A gépek és a szabadsúlyok harcából nálam egyértelműen az utóbbi kerül ki győztesen, ám a gépi edzések is fontosak, hiszen sokkal szeparáltabban tudunk megdolgozni egy-egy izmot. Az arányokat viszont érezni kell. Továbbá fontos, hogy

ne hanyagoljunk el egyetlen testrészt sem.

Tudom, hogy a hát és a láb izmai kevésbé feltűnőek, de ez a két izomcsoport szinte a testünk felét teszi ki."

Forrás: Facebook/Schönekker László

A legnagyobb hiba, amit a pasik elkövetnek edzés közben

Laci elárulta, szerinte mi az, amit a férfiaknak kicsit másképp kellene csinálniuk az edzőteremben. "A pasik egoharcot vívnak a súlyokkal. Óriási hiba, hogy azt gondolják, a nagyobb súlyok nagyobb izmokat is jelentenek. Persze ez részben igaz, de amikor már a lendületet is belevonjuk az edzésbe, azzal az izomzatunkról levesszük a terhelést. Arról nem is beszélve, hogy a sérülések kialakulásának kockázata is sokszorosára növekszik. Egyszerűen csak nyugalom és türelem kell, az izomzatunk úgysem látja, hogy az 20 vagy éppen csak 12 kg."

Forrás: Facebook/Schönekker László

Laci a sport mellett természetesen az étkezésre is figyel, bár az évek során ehhez már hozzászokott. „Mivel nagyon régóta aktívan sportolok, már nem kell mindennap méregetnem az ételeimet. Vannak alapelvek, amiket követek, de ha nincsenek versenyek a környéken, akkor nincs komolyabb szigor sem. A szénhidrátok csökkentett fogyasztására figyelek, és itt is elsősorban a gabonaalapúakra gondolok. Nagyon szeretem a magyar konyhát, viszont nem túlzottan egészségesek sajnos az ételeink. Szerencsére azonban főzni is szeretek, így találtam ezekre is alternatívákat. Nem kifejezetten hiányzik egyetlen étel sem, szerencsére a kutatások és a tudomány olyannyira előrehaladt már a különböző hozzávalók és helyettesítők világában, hogy mindenre van és létezik megoldás. Ha pedig nassolni szeretnék valamit, fehérjeszeleteket, gyümölcsöket és süteményeket választok, olyanokat, amiket én készítek.”

Forrás: Facebook/Schönekker László

Ha egy pasi ennyit edz, és sokat foglalkozik a külsejével, akkor felmerül a kérdés: vajon a nőkkel szemben milyenek az elvárásai? „Mindenki számára furcsa, amikor azt mondom, egyáltalán nem fontos, hogy a lány fitneszmodell legyen. Sőt, még csak az sem, hogy hetente 5-6 alkalommal sportoljon. Persze az edzés pluszpont nálam, mivel ebből látszik, hogy tesz az egészségéért, és előrevetíti számomra azt is, hogy megértőbb és elfogadóbb lesz az én életstílusommal szemben. Elengedhetetlen az is, hogy temperamentumos, illetve magabiztos legyen – ugyancsak a munkám és az életem miatt. Nem probléma az sem, ha ő is élsportoló, de azt gondolom,

egy nőnek minden esetben meg kell őriznie a nőiességét és finomságát,

ha a hétköznapjainkról van szó.”

Forrás: Facebook/Schönekker László

Kíváncsi vagy a magyar sztárok életmódtippjeire, arra, hogy ők hogyan tartják magukat formában? Szombat délután 16.00-kor minden kiderül – nézd az Ez Zsír! magazint a LifeNetworkön SARKA KATÁVAL!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.