Biztos fogyást akarsz? Maximalizáld a zsírégetést séta közben!

Forrás: Thinkstock -
séta fogyás kutatás egészség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a megállás és újra elindulás, továbbá a tempó változtatása növeli a felhasznált energiamennyiséget. 

Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a tempó változtatása akár ötödével is emelheti az elégetett kalóriák számát - írja a Pressreader.

„A változó sebesség metabolizmusra gyakorolt hatása igen fontos, mivel az emberek nem futópadon élik az életüket, és nem állandó tempóban sétálnak. Úgy találtuk, hogy ez a körülmény lényegesen serkenti a kalóriaégetést” – mondta a társszerzőként közreműködő Manoj Srinivasan.

Forrás: Thinkstock

A szerzők hangsúlyozták, hogy sokan alábecsülhetik a mindennapi tevékenységet és a sport során felhasznált kalóriák számát. Séta közben például a megállás és újra elindulás

akár 8 százalékkal is növelheti az energiakifejtést.

A kutatást vezető Nidhi Seethapathi elmondta, hogy bármilyen sebességű séta kalóriaégetéssel jár, ám „a tempóváltoztatás úgyszólván megnyomja a gázpedált”. A kinetikus energia megváltoztatása ugyanis nagyobb erőkifejtést igényel.

A kísérlet során arra kértek önként jelentkezőket, hogy változó tempóban sétáljanak futópadon, miközben mérik, hány kalóriát égetnek. Fény derült arra is, hogy rövid távot ráérősebben, hosszabbat pedig inkább sietve tesznek meg az emberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.