Hétvégén te is többet eszel a kelleténél? Ne tedd!

Forrás: Thinkstock -
falánkság diéta testmozgás étkezés életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőnként te is megfogadod, hogy nem eszel csokit, ellenben saláta és gyümölcs bőségesen szerepel majd az étrendedben, ám a hét végére már feladod az összes elvedet? Utánajártunk, mi az oka annak, hogy hétvégére bizony a legtöbbször elfogy a lendület.

Kimerültség és stressz

Péntekre nálad is betelik a pohár, már ami a diétázást illeti? Ilyenkor már jöhet a pizza, sütizés a kollégákkal, iszogatás a fárasztó hét után? Ennek oka legtöbbször az, hogy péntekre már túl fáradt és stresszes az ember ahhoz, hogy olyan apróságokkal foglalkozzon, mint a fogyókúra, illetve ilyenkor érkezik a meghívások zöme baráti találkozókra, bulikra, ahol szintén nehéz betartani az étkezéssel kapcsolatos szigorú szabályokat.

Forrás: Thinkstock

Szakemberek szerint azonban ez nagyon veszélyes, hiába csak hetente egyszer fordul elő, a szervezet számára ugyanis ártalmas, ha ok nélkül teleeszed magad, és felesleges kalóriákkal terheled a szervezetedet.

De ezenkívül még számtalan veszélyt hordoz az időszakos habzsolás:

Az egyik probléma a felfúvódás szokott lenni,

ami komoly hasfájással is járhat, szélsőséges esetben már a levegővétel is nehezebb, mivel a tüdő elől elveszi a helyet a megtelt gyomor.

A másik gyakori gond a gyomorégés.

Ha a gyomor túlságosan tele van, a nyelőcső záróizmára nagy nyomás nehezedik, így az könnyen kinyílhat, pedig ennek a szervnek az lenne a dolga, hogy visszatartsa az ételt. Ha ez a funkciója nem működik, némi folyadék, vagy esetleg ételdarab a torokba visszajuthat, és égető érzést – akár hányást – is okozhat. Ha valakinél ez egy visszatérő jelenség, az a bulimia egyik változata lehet, és többek között fog-, íny- és állkapocsromláshoz is vezethet. A gyomorégésnek egyébként vannak természetes ellenszerei, ezekről ITT írtunk korábban.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A túlevés veszélye vasárnap este fenyeget a leginkább. Hogy miért, arról ITT írtunk korábban.

Bár a falánkságot az éhséghormonnal és a stresszhormonnal szokták összefüggésbe hozni, az elfogyasztott étel egyéb hormonokra – például az inzulinra is – hatással lehet.

Észrevetted már, hogy ilyenkor többnyire olyan ételeket kívánsz meg, amelyek megemelik a vércukorszintet, ez pedig az inzulinszint emelkedését okozza? Mindez hullámzó energiaszintet eredményez, hirtelen fáradság törhet rád, amit az agy úgy értelmez, hogy még többet akarsz enni, innen pedig már csak egy lépés a cukorbetegség kialakulása és a kóros elhízás.

A fizikai tünetek mellett a hétvégi falásrohamok után a lelkiismeret-furdalás is nagyon felerősödik.

Forrás: Thinkstock

Szinte még le sem nyelted a falatot, már felébred benned a bűntudat, aminek hatására még inkább enni támad kedved, és ebből az ördögi körből nehéz ám kiszabadulni! Ha úgy érzed, folyton elbuksz, és a kitűzött célt képtelen vagy elérni, az elhatározásaidat pedig lehetetlen betartani, érdemes szakemberhez fordulni.

Jó, ha tudod!

Diétázol, vagy legalábbis igyekszel kialakítani valamiféle kiegyensúlyozott táplálkozást, ám ha ettől hétvégente rendszeresen eltérsz, és úgy gondolod, hogy heti egyszer nyugodtan kirúghatsz a hámból, azzal tönkreteszed minden addigi erőfeszítésedet. Hiszen hiába eszel csupa egészséges és tápláló dolgot a hét öt napján, ha a maradék kettőben tömöd magadba az üres kalóriákat, ráadásul ezzel a jojóeffektus is könnyen utolér majd!

Persze saját magad is tehetsz az ellen, hogy tudatosabban étkezz, és elkerüld ezeket a kilengéseket. A következő 3 tippet érdemes megfogadnod:

  • Te is érzelmi evő vagy? Próbálj a nehezebb szituációkra nem sütivel, hanem egy kis gondolkodással reagálni - Ihász Katalin dietetikus egy korábbi cikkünkben a következőket javasolta: ,,Nagyon fontos az önismeret és az önfegyelem. Az első lépés az, hogy amikor hirtelen éhségérzet tör ránk, gondoljuk végig, hogy az előző étkezés óta mennyi idő telt el, mert előfordulhat, hogy kimaradt egy tízórai vagy uzsonna. Érdemes betartani a napi ötszöri étkezést, ha ezen felül gyakran érezzük azt, hogy ennénk valamit, annak több oka lehet. Általában érzelmi (bánat, unalom), de olykor előfordulhat, hogy valamilyen fizikai tünet, esetleg betegség van a háttérben."
  • Mozogj! A stresszre, az idegességre remek megoldás egy kiadós edzés, ami lehet a futás, otthoni torna vagy egy lazító jógaóra - a lényeg, hogy frissítsd fel a testedet, a sport ugyanis köztudottan boldogsághormont termel!
  • Felejtsd el a cukrot! Persze említhetnénk a fehérlisztet, a gyorskajákat, de kis lépésekkel érdemes haladni a cél felé. Ha nem tudod, hogyan kezdj neki a cukor nélküli életnek, kattints ide!

Te is többet eszel hétvégén, mint hétköznap?

Örökítsd meg a legextrémebb pillanatokat! Csodakütyük sportoláshozhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151124-orokitsd-meg-a-legextremebb-pillanatokat-csodakutyuk-sportolashoz.htmlA modern kor vívmányai a szuperkamerák, amelyekkel a legelképesztőbb adrenalin fokozó teljesítményedet rögzítheted és közösségi oldaladra feltöltve büszkélkedhetsz velük. Lássuk, mostanában mikből érdemes válogatni! Ez Zsír!--108 kilót fogyott a nő, akit expasija bátorított az evésrehttp://www.life.hu/ez-zsir/20151126-patty-sanchez-exbaratja-azt-akarta-hogy-o-legyen-a-vilag-legkoverebb-noje.htmlAz 51 éves Patty Sanchez nemrég még 327 kilós volt, majd szakított a pasijával, ami életmentő lépésnek bizonyult. Ez Zsír!--Teljes kiőrlésű gabona, nem csak diétázóknak - 5 finomság, ami formában tart!http://www.life.hu/ez-zsir/20151124-dieta-es-eletmod-teljes-kiorlesu-gabonabol-keszult-finomsag.htmlNem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!Ez Zsír!--Beszéljünk a testtudatról!http://www.life.hu/ez-zsir/20151122-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-testtudat-jelentosege.htmlHa azt mondom, a jógázás fejleszti a testtudatot, valószínűleg bólogatsz a monitor előtt ülve, hiszen ez szinte köztudott. De hogyan is működik ez pontosan, hogyan fejleszti a jóga a testtudatot? Ez Zsír!--Kiss Daniella elárulta csodás alakjának titkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20151123-kiss-daniella-magyarorszag-szepe-szepsegtippjeirol-es-edzeserol-vallott.htmlMagyarország szépe megmutatta, mitől lendül formába. Daniellának nincs könnyű dolga, ugyanis egy kemény edző tartja szemmel. Ez Zsír!--Hosszú Katinka megmutatta brutális hátizmáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20151123-hosszu-katinka-megmutatta-tokeletes-hatizmat.htmlTényleg az Iron Lady a legjobb becenév Hosszú Katinkára, de nemcsak a tökéletes izomzata, hanem akaratereje miatt is.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.