Gyors fogyás még az ünnep előtt? Ezekre nagyon figyelj oda!

Forrás: Thinkstock -
diéta 4G2015 fogyás fogyókúra alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hét van karácsonyig, kettő Szilveszterig, és mindenki tudja, hogy december második fele többnyire a nagy eszem-iszomról szól. Sokan úgy gondolják, most még érdemes egy villámgyors fogyókúrába belekezdeni, hogy az ünnepek alatti evésnek ne maradjon nyoma januárra. Ha te is gyors fogyásra vágysz, a következőket érdemes észben tartanod!

Gyors fogyás: igen vagy nem?

Ki ne vágyna arra, hogy egy néhány napos fogyókúra után csúcsformában legyen? Vagy 1-2 számmal kisebb ruhát viselhessen egy 7 napos diéta után? A dolog jól hangzik, ám vannak bizonyos szabályok, amiket nagyon fontos betartani. A gyors fogyás csakis akkor működik, ha tényleg csak 1-2 kilótól szeretnél megszabadulni, és mindezt rövid időn belül kell elérned. Amire azonban érdemes vigyáznod, az a jojó effektus elkerüése.

Forrás: Thinkstock

Kerüld el a jojó-effektust!

Egyrészt lelkileg nagyon megviseli az embert a ruhaméret állandó ingadozása, és az, hogy hetek alatt változik a testsúly. De a szervezet sem viseli jól a változást: fiatal korban még a bőrt nem teszi tönkre annyira pár kiló fogyás vagy hízás, ám az idő múlásával ez is megváltozik, és a bőr sem reagál már úgy a hízásra, a fogyásra. Ráadásul a szervezet is rosszul kezeli a dolgot: ha hirtelen éheztetni kezded, az szinte sokként hat a testre, a szervezet raktározó üzemmódra kapcsol, lelassul az emésztés, és ha súlyvesztés történik, akkor nem zsírból, hanem izomból fogysz. Ha ezek után visszatérsz a normális étkezésre, a test a változást úgy éli meg, hogy minden falatot el kell raktároznia, így a hízás gyorsabb, mint előtte volt. Ezért sokakkal előfordul, hogy a drasztikus diéta után a leadott kilóknál többet szednek vissza magukra.

A jojó-diéta hollywoodi királynői

Hiába a személyi edzők és táplálkozási szakértők hada, bizony Hollywoodban is akad jónéhány sztár, akik képtelenek tartani a súlyukat. Itt be is mutattuk, kik ők, és hogy állnak a kilók elleni harcban.

Élj tudatosabban!

Ha gyors fogyásra vágysz, és ettől senki és semmi sem tántoríthat el, lehetőleg ne fogyókúrás szerekkel, porokkal próbálkozz, hanem étkezz sokkal tudatosabban, és figyelj oda, mit és mennyit eszel!

Forrás: Thinkstock
  • Serkentheted az anyagcserédet magas rosttartalmú élelmiszerekkel, és olyan gyümölcsökkel, zöldségekkel,nassolnivalókkal, melyek javítják az emésztést. ITT írtunk is azokról a finomásgokról, melyek nagyszerűen beválnak.
  • Étkezz rendszeresen, fogyassz kis adagokat! Ne estére tartogasd a főétkezést, fogyassz napjában 5-6 alkalommal valami salátát, húst, magot, zöldséget, a reggelt pedig kezdheted zabpehellyel, ami tökéletes napindító!
  • Az alvásról se feledkezz meg! Az alváshiány ugyanis hozzájárul a túlsúly kialakulásához,ezért fontos, hogy minden nap megfelelően ki tudd pihenni magad!
  • Edzésre fel! Válaszd ki kedvenc zsírégető edzésmódszeredet, ami lehet a futás, a tánc, bármi, ami intenzív és kalóriát éget!
  • 1-1 napra még egy méregtelenítő kúra is belefér, de arra figyelj, hogy hosszabb ideig ne sokkold a szervezetedet. Vannak bizonyos gyógyteák, amik segítik a testben a salaktalanítást.
  • Készülj fel a diétára! Ne egyik napról a másikra kezdj el sokkal kevesebbet enni, hanem szépen, lassan szoktasd át a testedet a változásra!

Az biztos, hogy a megfelelő fogyókúra kiválasztásakor nem érdemes sztárokat követni - nemrég írtunk is arról, némelyikük milyen sokkoló módszerrel fogyott le 1-1 szerep kedvéért. Ha le akarsz dobni pár kilót, méghozzá rövid idő alatt, először is olyan módszert érdemes választanod, ami passzol az életstílusodhoz, a munkádhoz, a napirendedhez, a bioritmusodhoz. El kell határoznod, mi a vágyott súly, és kitűzni a célt, észben tartva azt, hogy drasztikus súlyvesztés helyett a heti fél, maximum 1 kiló fogyás az ideális.

Gyömbér, a hideg, téli napok sztárja - érdemes megszeretni!http://www.life.hu/ez-zsir/20151215-gyomber-miert-erdemes-enni-milyen-jotekony-hatasai-vannak.htmlA klasszikus téli fűszerek egyik legjellegzetesebbje a gyömbér, ami egy sokkal összetettebb fűszer, mint gondolnád. Számtalan okot fel tudnánk sorolni, miért is jó, ha télen mindig van a hűtődben egy nagyobb darab gyömbér, de íme a 4 legfontosabb! Ez Zsír!--Kicsi a bors, de szupererős! Nemes Renáta Larissza, a pehelysúlyú fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20151208-fitneszmodell-nemes-renata-larissza-meselt-edzesrol-etkezesrol-versenyzesrol.htmlA fiatal, törékeny lány mindössze 151 centi és 42 kiló, ám izmait, alakját bárki megirigyelhetné. Vajon egy ilyen méretekkel megáldott sportolónak mennyire kell odafigyelnie az edzésre, az étkezésre? Erről faggattuk Nemes Renáta Larisszát. Ez Zsír!--Ha hoz a Télapó, fogadd el - Ezért érdemes mogyorót enned!http://www.life.hu/ez-zsir/20151205-mogyoro-miert-jo-miert-erdemes-enni-jotekony-hatasai.htmlA Mikulás-csomagok és a téli esték elengedhetetlen kelléke a földimogyoró, ami azok közé a finomságok közé tartozik, amiknek nassolását képtelenség abbahagyni. Natúr formában mégis érdemes fogyasztani, persze csak mértékkel! Ez Zsír!ThinkstockHétvégén te is többet eszel a kelleténél? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20151126-etkezes-hetkoznap-es-hetvegen-miert-eszunk-tobbet-a-hetvegeken.htmlHétfőnként te is megfogadod, hogy nem eszel csokit, ellenben saláta és gyümölcs bőségesen szerepel majd az étrendedben, ám a hét végére már feladod az összes elvedet? Utánajártunk, mi az oka annak, hogy hétvégére bizony a legtöbbször elfogy a lendület. Ez Zsír!ThinkstockMi a tökéletes combok titka? Potornai Petra fitneszmodell elárulja!http://www.life.hu/ez-zsir/20151125-potornai-petra-fitneszmodell-edzesrol-es-etkezesrol-meselt.htmlMég csak 23 éves, de már számtalan jelentős sikert tudhat maga mögött a csinos Potornai Petra. Edzésről, étkezésről és motivációról faggattuk a magyar fitneszmodellt.Ez Zsír!--Teljes kiőrlésű gabona, nem csak diétázóknak - 5 finomság, ami formában tart!http://www.life.hu/ez-zsir/20151124-dieta-es-eletmod-teljes-kiorlesu-gabonabol-keszult-finomsag.htmlNem csak akkor érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztanod, ha le akarsz adni pár kilót: cseréld le a fehér lisztet egészségesebb verziókra, és igen hamar tapasztalod majd a pozitív hatásokat. Íme, öt egyszerű recept, amiket akkor is imádni fogsz, ha eddig nem figyeltél különösebben arra, mit mivel kombinálsz!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.