Az alváshiány tönkreteheti az életed

Forrás: Thinkstock -
betegség depresszió alváskutatás alvásidő keringési zavarok egészség alváshiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kialvatlanság nemcsak kellemetlen, de az életminőségedre is rányomja a bélyegét. Sőt, végső soron azt is befolyásolja, hogy hány évig fogsz élni.

Ma van az alvás világnapja, ennek apropóján a Life.hu is utánajárt, milyen konkrét problémákkal kell számolni súlyos alváshiány esetén.

Íme 9 brutális hatás, amely a fizikai és a mentális egészségedet is kockára teszi!

1. Dekoncentráltságot okoz

Bár a munkahelyi teljesítményt is rombolhatja az alváshiány, ennél nagyobb problémát is képes okozni. Az Egyesült Államokban, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal becslése szerint százezer halálos kimenetelű balesetből több mint 1500 végzetes karambol az alváshiány számlájára írható. Néhány óriási katasztrófát, többek között a csernobili atomerőmű robbanását is az alváshiány miatt kialakuló dekoncentráltsággal hozták összefüggésbe – írta a Webmd.com.

Forrás: Thinkstock

2. Romlik a tanulás hatékonysága

A csökkent alvás komoly hatással van a kognitív folyamatokra. Ám a tananyag elsajátításának nehézségei mellett említésre méltó még a figyelemzavar, az éberség csökkenése, a koncentrációs zavarok, valamint kevésbé leszel képes érvelni és a problémamegoldó képességed is alacsony szinten működhet.

3. Rontja a szívműködést és a keringést

Felmérések szerint a legkülönbözőbb szívbetegségek megléte esetén az alváshiány, a nehézalvás problémája is fellelhető. Ezek a szívvel kapcsolatos bajok a következők: szívroham, szívbénulás, szabálytalan szívverés, magas vérnyomás.

4. Megöli a szexuális életet

Alváskutatók szerint az alváshiány rendkívül gyakran játszik szerepet nőknél és férfiaknál egyaránt az alacsony libidó kialakulásában. A csökkent alvás, a nehéz - felriadásokkal, megszakításokkal járó - alvás iszonyatos fáradtsághoz és feszültséghez vezet, amely egyértelműen gátolja a szexuális élet kiteljesedését.

5. Depressziót, hangulatzavarokat okoz

Egy, az Egyesült Államokban, 2005-ben készített kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a depresszióval diagnosztizált betegek csupán hat, vagy annál kevesebb időt töltenek alvással.
Egy 2007-es, tízezer embert érintő kutatás során az derült ki, hogy az álmatlanságban szenvedő embereknél ötször gyakoribb volt a depresszió kialakulása, mint a kontrollcsoportnál. Mindemellett a depresszió megléte és az alváshiány kölcsönösen erősíti egymást.

6. Idő előtt köszönt be az öregedés

Nem véletlenül mondják, hogy a legjobb kozmetikus az alvás. A kialvatlanság ugyanis valóban korai idősödést okoz, és ez nemcsak látszat, mint a sötét, karikás szem. A súlyos alváshiány miatt ugyanis a szervezet több kortizol stresszhormont termel, a kortizol pedig roncsolja a kollagént. Fiatalok, kamaszok krónikus alváshiánya a növekedési hormon mennyiségébe szól bele. Ha nem alszanak eleget a gyerekek, akkor kórosan lelassul a növekedésük.

Forrás: Thinkstock

7. Memóriazavarokat okoz

Az alváshiány károsan befolyásolja az agykéreg működését, megzavarja azoknak az agyhullámoknak a működését, amelyek az „emlékek” megszilárdításáért felelősek. Az agy által befogadott információk nem képesek normál módon a megfelelő „helyre” kerülni.

8. Szerepe van a testsúly növekedésében, az elhízásban

Több kutatás is foglalkozott az alvás és az éhség közötti kapcsolattal. Úgy tűnik, az alvásnak hatalmas szerepe van azoknak a peptideknek a működésében, amelyek szabályozzák az éhséget és az étvágyat. Az alváshiány ghrelinkibocsátást okoz, ez serkenti az étvágyat, így egyértelműen hozzájárul a túlsúly kialakulásához.

9. Közelebb hozza a halált

Angliában az úgynevezett "Whitehall II tanulmány" során tízezer brit köztisztviselő alvási szokásait követték nyomon két évtizeden keresztül. A kutatók megdöbbenve konstatálták, hogy azoknál a kutatási alanyoknál, ahol az alvási idő 5 óra alá csökkent, csaknem megduplázódott a halálos kockázatot jelentő szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.