A citromos víz nem csak mese - megéri ezzel indítani a napot!

Forrás: Thinkstock -
vitamin víz citrom puffadás egészséges életmód életmód emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár már mögöttünk a karácsonyi eszem-iszom, még ilyenkor is bőven akadnak túlevős napok, nem beszélve az újévi hosszú hétvégéről. Ha úgy érzed, itt az idő kicsit felfrissíteni a gyomrodat, kezdd a lehető legegyszerűbb módszerekkel – ilyen például a nagy klasszikus, a citromos víz. Tudj meg erről a szuper kombóról minél többet!

A citromos víz nem egy új hóbort: hosszú évek óta népszerű napindító, de sokat segít akkor is, ha épp egy nagy családi étkezésen vagy túl, és szeretnéd kicsit serkenteni az emésztést.

Forrás: Thinkstock

Nincs más dolgod, mint 3 deci vízbe belefacsarni 1 egész citromot, és elkortyolni. Reggel érdemesebb langyos citromos vízzel csinálni ugyanezt, akkor ugyanis még jobban serkentheted az anyagcserédet, ráadásul lúgosítod is a szervezeted. Sokszor felmerül a kérdés: a citromnak hogyan lehet lúgosító hatása? A válasz azonban az, hogy maga a citrom egy savas gyümölcs, ám az emésztést követően lúgosító hatású lesz a szervezetben, főképp nagyon alacsony cukortartalma miatt, ezért is sorolják a lúgosító élelmiszerek közé.

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa is csak javasolni tudja ezt a módszert: „

A citromos víz gyorsítja a gyomorsav kiválasztódását, nagyon hatékony akár reggel, akár nagyobb étkezések után.

Persze tudományosan is bizonyított, hogy a citromos víz nagyon jó hatással van a szervezetre – íme, néhány ok, amiért érdemes neked is rászokni!

Felturbózza az immunrendszert

A citrom igazi C-vitamin-bomba, így ha egy nagy pohár citromos vizet megiszol egy hosszú repülőút vagy egy sokgyerekes társasággal való találkozás előtt, garantáltan megúszod, hogy elkapj valamit!

Fiatalítja a bőrt

A citrom bővelkedik antioxidánsokban, amelyek óvják a bőrt a környezet káros hatásaitól, a napfénytől, a szennyeződésektől és az egyéb méreganyagoktól. Emellett a kollagéntermelődésre is jó hatással van, és lassítja az öregedési folyamatokat.

Forrás: Thinkstock

Segíti a fogyást

A citromos víz igazi zsírgyilkosként működik a szervezetben; csökkenti a máj és a vér koleszterinszintjét, és felturbózza az anyagcserét.

Salaktalanít

A citromos víz erőteljesen tisztítja a beleket, az emésztőrendszert, és felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Tisztítja a májat és a veséket

A citrom tisztítja a májat, és fokozza a működését, ezzel energiát biztosít a májban lévő enzimeknek, és segít abban, hogy a vérben lévő méreganyagok mihamarabb távozzanak.

Feltölt energiával

Ha fáradtabbnak, levertebbnek érzed magad a szokottnál, és már az alvás sem segít, ismét beválik ez a szuper praktika! A C-vitamin ugyanis hatékony a vérszegénység ellen, fokozhatod vele a szervezetben a vas felszívódását, így a fáradtságnak is búcsút inthetsz!

Forrás: Thinkstock

A rákmegelőzésben is hatékony

Antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt a citrom segít megelőzni a szervezetben a rákos megbetegedések kialakulását.

Egészséges leszel tőle

A citrom káliumban is nagyon gazdag, ez pedig egy alapvető ásványi anyag az agyműködéshez, és segít kontroll alatt tartani a vérnyomást is.

Friss leheletet biztosít

A citromos víznek van egy enyhe antibakteriális hatása, így tökéletes választás rágó helyett akkor, amikor friss leheletre vágysz.

Te fogyasztasz citromos vizet?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.