szájhigiénia szájszag fogászat egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rossz lehelet sokaknak okoz problémát, ám kevesen vannak, akik tisztában vannak a szájszag kialakulásának pontos okával és a valóban hatékony megoldásokkal.

Mi okozza a szájszagot?

A rossz leheletnek természetesen több oka is lehet. Ha rendszeresen ezzel a problémával küszködsz, akkor érdemes egy soron kívüli látogatást megejteni a fogorvosnál, mert lehet, hogy egy rossz fog vagy időközben kialakult fogkő okozza a gondokat. Mindemellett a szájszag a leggyakrabban szájhigiéniai okra vezethető vissza, tehát ha valaki nem harcol megfelelően a szájában elszaporodó baktériumok ellen, akkor bizony előjöhet a probléma. Ezek a baktériumok ugyanis – bár az emésztésünknél szükség van rájuk – egy idő után méreganyagokat és rossz szagot termelnek. Ritkább esetben ugyan, de a mandulánkban lévő lyukak, tüszőüregek is okozhatnak szájszagot, mint ahogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy különböző erősen aromás ételek is.

Forrás: Thinkstock

A reggeli kellemetlenségek

Nem vitás, hogy a reggeli, ébredés után érezhető szájszag a legkellemetlenebb. Hiába mosunk fogat lefekvés előtt, az éjszaka során csökken a nyáltermelés, ezért a baktériumok hihetetlen sebességgel képesek szaporodni a szánkban. Minél több lepedék, ételmaradék található a fogainkon, annál tovább gyorsul ez a folyamat, és kezeletlenül, idővel akár fogszuvasodás vagy fogínygyulladás is kialakulhat miatta.

Mit tehetünk a jobb leheletért?

A reggeli szájszag ellen sokat tehetsz, ha lefekvés előtt valóban alaposan megtisztítod a szád. Ha a hagyományos fogkefét nem érzed elég hatékonynak, próbáld ki az elektromos változatot, mely sokkal több lepedéket képes eltávolítani a fogaidról. Persze nem elég csupán este megtisztítani a fogaidat, a reggeli fogmosás is nagyon sokat számít, s a nap közbeni szájápolás is - akár egy cukormentes rágó is segíthet küzdeni a baktériumok által termelt savak ellen. Mindezek mellett a szájvizek is segíthetnek a baktériumok elpusztításában, és az, ha sokat iszol napközben: a folyadékhiány miatti szájszárazság csak fokozza a rossz szagokat. Arra is ügyelj, hogy egyes ételek – főleg a magas fehérjetartalmú húsok – lebontása közben sok kellemetlen szagú kén-hidrogén termelődik – ha gyakran eszel húst, akkor érdemes cink-laktátot tartalmazó fogkrémet használni, ami kifejezetten ezeket a baktériumokat semlegesíti.

Forrás: Thinkstock

Moss nyelvet is!

A vizsgálatok szerint miközben a fogmosás huszonöt százalékkal csökkenti a szájszagot, addig a nyelv megtisztítása hetvenöt százalékban szünteti meg azt. A rendszeres fogmosás mellett tehát nem feledkezhetsz meg a nyelved tisztításáról sem. Baktériumok ugyanis nem csak a fogak közt bújhatnak meg, szép számmal akad belőlük a nyelv minden oldalán is. A nyelv felszínét - melyet sokaknál borít vastag lepedék – egy folyamatosan elhaló és újratermelődő hámréteg fedi, melyen nagyszerűen megélnek a baktériumok egészen addig, míg le nem kaparod őket. A fogmosás mellett minden nap kétszer rutinszerűen nyelvet is kéne mosnunk erre a célra kialakított nyelvtisztítóval vagy fogkefével.

Tudtad?

A baktériumok egy része arra specializálódott, hogy a már említett kéntartalmú anyagot termelje – ami nagyon erős szájszagot okoz. Ennek az anyagnak a kibocsátást viszont mérni is lehet, így egy haliméter nevű „szonda” segítségével pontosan meg lehet mondani, milyen erős a szájszagod.

Reggeli szájszag nem menő - pasiszemmelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/franco-marco/20120714-reggeli-szajszag-nem-meno-pasiszemmel.htmlBal lábbal vagy jobb lábbal, dzsemmel vagy anélkül, még a büdös száj se akadály. Csak egy kicsit. Ahány ember, annyiféle reggeli ébredés, mindenesetre nem árt megfigyelni, ki, hogy csinálja, mert lehet tanulni egymástól. Most épp Franco Marco osztja meg veled, hogy ő mit gondol a nyújtózkodás utáni vircsaftról, mosolygós, szép vasárnap reggelt kívánva - neked. Franco MarcoTermészetes megoldások kellemetlen szájszag ellenhttp://www.life.hu/horoszkop/20120413-termeszetes-megoldasok-kellemetlen-szajszag-ellen.htmlA kínos lehelet több mint egyszerű kellemetlenség. A háttérben akár olyan problémák is állhatnak, melyek kezelése könnyen megoldható, de kiderülhetnek olyan mögöttes dolgok is, melyek megoldásához orvosi segítséget is kérned kell. Ha az egészségügyi indokok egyikére sem látsz esélyt, egyszerű házi praktikákkal is próbálkozhatsz először.HoroszkópA kellemetlen szájszag okozóihttp://www.life.hu/horoszkop/20110325-a-kellemetlen-szajszag-okozoi.htmlA halitózist (kellemetlen szájszag) általában olyan egyszerű dolgok okozzák, melyek könnyen kiküszöbölhetők. Néhány betegség is okozhat rossz leheletet (például máj- vagy veseelégtelenség), de aki egyébként egészségesnek érzi magát, nem biztos, hogy ennek köszönheti a szájszagát. Sokan nevetnek a probléma hallatán, pedig komoly gondot okoz, társas elszigetelődéshez, váláshoz, sőt, akár öngyilkossághoz is vezethet.Horoszkóp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.