Ha tökéletes reggelire vágysz – Így készül az egészséges muffin

Forrás: Thinkstock -
cukkini alma zab reggeli egészséges répa muffin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha igazán különleges reggelire vágysz, nem kell mást tenned, mint a kedvenc egészséges alapanyagaidat egy nagy tálban alaposan összekeverni, és egy muffinformában kisütni, majd tálalni az ínycsiklandó és egészséges falatokat.

A muffinban az a szuper, hogy úgy variálod, ahogy csak szeretnéd. Persze az arányokra oda kell figyelni, hogy szépen összeálljon, és tökéletesre sülhessen a tésztája. De ezt leszámítva semmilyen megkötés nincs, a saját ízlésed szerint variálhatod az ízeket. Lehet sós vagy édes, gyümölcsös vagy zöldséges, amit csak megkívánsz. Mi most két variációt mutatunk, egy cukkinis-répásat és egy almás-zabosat.

Cukkinis-répás

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 közepes cukkini reszelve
  • 2 közepes répa reszelve
  • 1 tk só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt edami sajt
  • friss fűszernövények, például kakukkfű és oregánó
Forrás: Thinkstock

A zöldséget sózd be, majd nyomkodd ki belőle a vizet. A tojásokat a vajjal keverd habosra, majd tedd hozzá a zúzott fokhagymát, a zöldségeket és a sajtot. A sót, a fűszernövényeket és a szódabikarbónát keverd el a liszttel, majd add hozzá a masszához. 180 fokos sütőben nagyjából 25 percet kell sütni.

Hozd ki a legtöbbet kedvenc zöldségeidből!

Tudtad, hogy a répa vitamintartalma sokkal jobban érvényesül, ha párolva fogyasztod? A nyers étkezés nagyon egészséges dolog, de bizonyos zöldségeket érdemes inkább főzve, párolva beiktatni az étrendedbe. Hogy miért? Most eláruljuk!

Almás-zabos

  • 120 g zabpehely
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt (akár felesben is tehetsz bele teljes kiőrlésű lisztet és zabpehelylisztet)
  • 2 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 80 g vaj
  • 4 ek barnacukor
  • 2 db alma
  • 1 ek fahéj, de ha még pikánsabbra szeretnéd, gyömbért is tehetsz bele
Forrás: Thinkstock

A vajat a tojással és a cukorral verd föl. A száraz alapanyagokat keverd össze, majd nagy lyukú reszelőn reszeld hozzá az almát, de az akár szeletelve, vagy felkockázva is belemehet. Ezután a vajas keverékkel is jól forgasd át a masszát. A muffinformákat háromnegyedig töltsd fel a tésztával, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd nagyjából fél órát.

Zabot minden nap, mindenkinek!

Ha szuperélelmiszerről van szó, legtöbbünknek az olyan extra dolgok jutnak az eszébe, mint a quinoa vagy a gojibogyó, ám a zab méltán megkaphatja ugyanezt a jelzőt. Hogy miért? Most megtudhatod!
Szaunaszeánsz – Ha különleges élményre vágysz!http://www.life.hu/ez-zsir/20160218-a-szaunaprogram-kulonleges-elmenyt-nyujt.htmlA hagyományos szaunázásnál sokkal intenzívebb élményt nyújt a szaunaprogram, amit szakképzett szaunamesterek vezetnek le. A 15 perces szeánsz olyan impulzusokkal tölt fel, amitől új emberként fogsz kilépni a kabinból. Ez Zsír!--Ezekkel az applikációkkal biztos, hogy mindennap eleget fogsz innihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160217-vizivast-segito-applikaciok.htmlA harmadik hét végéhez közeledik a Life.hu első kihívása. Reméljük, te is érzed már a vízivás pozitív hatásait, és tervezed, hogy a hónap végével sem hagysz fel ezzel a jó szokással. Ez Zsír!--Eressz gyökereket a földbe – Gyakorold velünk a fa pózt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160212-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorold-a-fa-pozt.htmlA túlórázás, a sok szellemi munka, a munkahelyváltás, a költözés, az utazás, a szakítás és bármilyen nagy változás az életedben könnyen kibillenthet a stabilitásodból. Ereszd bele a gyökereidet a földbe, tapasztald meg egy fa erejét, tartását és stabilitását – gyakorold velünk a fa pózt! Ez Zsír!ThinkstockA testtömegindex sem mérvadó többé! Nem tudja megmondani, hogy egészségesek vagyunk-ehttp://www.life.hu/ez-zsir/20160215-a-testtomegindex-nem-jo-merofoka-az-egeszsegnek.htmlAz orvosok több mint 150 éve használják a testtömegindexet az egészség egyik mérőfokaként, szakemberek azonban újabban egyre erőteljesebben kritizálják ezt a mérési módszert. Szerintük ugyanis egyáltalán nem reálisak az eredmények, amiket a segítségével megkapunk, így ráadásul feleslegesen stigmatizálja az embereket soványnak vagy éppen kövérnek. Ez Zsír!--Sikertörténet: Tibi életmódváltással fogyott 56 kilót http://www.life.hu/ez-zsir/20160209-sikertortenet-eletmodvaltassal-fogyott-56-kilot-szenasi-tibor.htmlAz önutálat és az önbizalomhiány keserves állapotából lépett hatalmasat a 30 éves Tibi, aki mögött már három év kitartó munkája és 56 leadott kiló áll. Ez Zsír!--Ezért imádják a magyar sztárok a zabothttp://www.life.hu/ez-zsir/20160208-a-magyar-sztarok-kedvenc-reggelije-a-zab-kulcsar-edina-is-imadja.htmlNem csoda, hogy az egészségtudatos magyar sztároknak is a zab az egyik kedvenc reggelije, hiszen gyorsan elkészíthető, sokféle ízzel variálható, ráadásul hosszan tartó lendületet ad. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.