Párolod? Netán nyersen fogyasztod? Hozd ki a legtöbbet kedvenc zöldségeidből!

Forrás: Thinkstock -
nyers zöldség párolgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a répa vitamintartalma sokkal jobban érvényesül, ha párolva fogyasztod? A nyers étkezés nagyon egészséges dolog, de bizonyos zöldségeket érdemes inkább főzve, párolva beiktatni az étrendedbe. Hogy miért? Most eláruljuk! 

Jó ideje elterjedt dolog a zöldségeket nyersen fogyasztani, mivel a főzéskor elvesznek a bennük található értékes enzimek. A nyers diétán lévők szerint azért is hatékony ez az étkezés, mert az ember energiaszintje sokkal magasabb lesz, a bőrnek és az emésztésnek nagyon jót tesz, ráadásul a fogyás is könnyebben megy. Sőt, több kutatás is bizonyította, hogy a nyers zöldségeken alapuló diétával csökkenthető a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, illetve a rák kialakulása.

Forrás: Thinkstock

Korábban Stőhr Gréta vegán szakácsnő a Life.hu-nak elmondta, miért is érdemes nyers ételeket fogyasztani. ,,A nyers étkezés vagy élő enzimekben gazdag étkezés nem divatirányzat, hanem a lehető legegészségesebb étkezési forma. Térhódítása szükségszerű, hiszen egyre több a beteg és túlsúlyos ember, aminek többnyire a helytelen és rendszertelen táplálkozás az oka. A lényege az, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat, zöld leveles növényeket, magvakat, olajos magvakat és csírákat természetes formájukban, minden olyan eljárás kiiktatásával fogyasztjuk, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti őket. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak. A sütés-főzés, a magas hőmérséklet tönkreteszi az ételeket, mivel lényeges tápanyagok, enzimek mennek veszendőbe. Pont azok, amelyek vízzel és oxigénnel látják el a sejtjeinket, amelyek folyamatosan körforgásban és sejtmegújító folyamatokban vesznek részt."

Vannak azonban bizonyos zöldségek, melyeket jobb párolva fogyasztani – erről Helen Bond dietetikus mesélt a MailOnline-nak. „Nagyon jó arról olvasni, milyen fontos szerepük van a nyers ételeknek az egészséges életmódban, a fogyásban. Ám egy csak nyers ételekből álló diéta unalmassá válhat, így hosszú távon nagyon nehéz betartani." A dietetikus ezért összeállított egy listát, mely zöldségeket érdemesebb nyersen, és melyeket jobb párolva beiktatni az étrendbe.

Azt azonban hozzáteszi, a legfontosabb dolog, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen, tartalmaznia kell nyers és főtt, párolt zöldségeket is. A szakértő szerint, ha pároljuk a zöldségeket, ezt érdemes minél rövidebb ideig tenni, mert ez éppen elég arra, hogy lebomoljon a növényi sejtfal, és a zöldségben lévő tápanyagok könnyebben felszívódjanak a testben. A szakértő szerint, ha olyan sokáig főzzük a zöldségeket, hogy elvesztik a színüket, akkor a vitamintartalmuk is drasztikusan csökken, ezért ő maximum 4-5 percet javasol. De lássuk, mely zöldségeket érdemes inkább nyersen fogyasztani!

Paradicsom – főzve, sütve jobb

A paradicsomban található likopin adja a piros színt, de ugyanez az antioxidáns játszik szerepet a rák elleni védelemben és a szívbetegségekben. Sőt, egyes kutatások szerint a bőrt is védi az ultraibolya sugárzástól. Ám, amikor a paradicsomot lassan sütni vagy párolni kezdjük, lebomlik a növényi sejtfal, ezáltal pedig lényegesen könnyebben szívódik fel a testben a likopin. Sőt, a konzervparadicsomban is van bőven C-vitamin és béta-karotin, amik jót tesznek a szervezetnek és a bőrünknek is.

Forrás: Thinkstock

Brokkoli – nyersen a legjobb

Ezt a zöldséget nem ritkán szuperételként is emlegetik, mivel a benne található szulforafán a rák természetes ellenszere, ám ez csak a nyers vagy alig párolt brokkoliban érvényesül. 40 Celsius-fok fölötti főzéskor ugyanis azok az enzimek, melyek hatására létrejön a szulforafán, elpusztulnak. Ezért érdemes a brokkolit nyersen vagy csakis nagyon enyhén párolva fogyasztani.

A saláta, amit imádni fogsz

Ha unod a klasszikus salátákat, és valami tényleg ízletesre vágysz, készíts diós-almás brokkolisalátát! Mennyei lesz!

Répa – főzve a legjobb

Bár a répában található vitaminok főzéskor érvényesülnek a legjobban, azért ne mondj le a nyers répa rágcsálásáról. De jó, ha tudod, hogy a főzés megkönnyíti, hogy a benne lévő antioxidánsok beépüljenek a szervezetbe. Főzéskor nő a répa béta-karotin-szintje, ezt a test A-vitaminná alakítja. Ez a vitamin pedig elengedhetetlen a bőrünk és a szemünk épségéhez, a csontfejlődéshez, és segít a fertőzések elleni harcban.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Készíts szuper tisztító italt nyárra, méghozzá répával! A receptért kattints ide!

Spenót – nyersen

A spenót nagyon gazdag káliumban, ami segít szabályozni a vérnyomást, ezenfelül az A- és a C-vitamin-tartalma is jelentős. Emellett sok benne a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán, melyek felelősek a csontok épségéért. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert, és segít csökkenteni a fáradtságot, sőt, állapotos nőknek is kifejezetten ajánlott. A spenót tartalmaz még luteint is, ami a szem épségéért felelős. Ez a számos pozitív hatás nyersen érvényesül a legjobban: persze egy leheletnyit fonnyaszthatod is egy kevés olajon tésztákra, húsok mellé, de teljesen nyersen fejti ki igazán jótékony hatásait: tépkedd salátába, vagy fogyaszd napi rendszerességgel zöldturmix formájában – ITT mutatunk is szuper recepteket.

Kelbimbó – kicsit párold meg

Mindegy hogy szereted vagy gyűlölöd, a kelbimbó tápanyag- és vitamintartalma mellett nem mehetünk el szó nélkül. A brokkolihoz és a karfiolhoz hasonlóan ő is a káposztafélék családjába tartozik. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma: C-, B-, K-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor bőven található benne. Erősíti az immunrendszert, kiváló rákmegelőző hatása van, serkenti az emésztést a benne lévő ballasztanyagoknak köszönhetően. Főzve, párolva érdemes fogyasztani: körülbelül 5-6 perc párolás már elegendő is a kelbimbónak.

Forrás: Thinkstock

Piros paprika, kaliforniai paprika – csakis nyersen

A paprikában nagy mennyiségű C-vitamin található, körülbelül kétszer annyi, mint egy egész narancsban. Emellett antioxidáns-tartalma is jelentős, így erősíti az immunrendszert. Hő hatására a C-vitamin-tartalom drasztikusan csökken, így azt javasoljuk, lehetőleg nyersen fogyaszd: önmagában is kiváló nassolnivaló, kenhetsz rá különféle zöldségkrémeket, és salátába is tökéletes.

Fodros kel – nyersen

A külsejében a kelkáposztára emlékeztető növény is igazi vitaminbomba: magas a kalcium- és A-vitamin-tartalma. A kalcium erősíti a csontokat, a káliummal együtt pedig szabályozza a vérnyomást, és a szívre is jótékonyan hat, emellett a rák megelőzésében is szerepe van. A benne lévő folsav erősíti az immunrendszert, jót tesz a vérnek. Lehetőleg nyersen fogyaszd, a főzés során ugyanis a zöldség C-vitamin-tartalmának egyharmada elveszik. A fodros kel is kiváló alapanyaga a zöld turmixnak – kombináld ananásszal, almával és egy pohár vízzel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.