Szép testet szeretnél? Ezt edd edzés után!

tápanyag sportolás izmos étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód hívei jól tudják, hogy az edzések mellett az sem mindegy, mit eszik az ember. Arra különösen oda kell figyelni, hogy az edzés után mivel pótoljuk az energiát. Íme, hat alapszabály, aminek akkor is hasznát veszed, ha csupán kedvtelésből vágsz bele valamilyen mozgásba.

Első szabály

Az edzést követő fél-egy órán belül egyél valamit. Különösen a kemény edzések után fontos, hogy így tegyél, a mozgás során ugyanis az izmok, az ízületek és a csontok is nagy igénybevételnek vannak kitéve, a szervezet pedig rengeteg tápanyagot használ el, amiket fontos, hogy mielőbb visszanyerjen. Ha nem így teszel, a következő edzésen rosszabb lesz a teljesítményed, és a sérülés veszélye is megnő.

Forrás: Dreamstime

Második szabály

Ne csak a fehérjét pótold. A fehérje nagyon fontos edzés után, de mellette ne feledkezz el a megfelelő mennyiségű jó zsírról sem, illetve a keményítőről, amit például quinoából, édes burgonyából vagy babból nyerhetsz ki. Nagyon jó ötlet edzés után egy nagy pohár zöldségekből és gyümölcsökből készült smoothie, amibe valamilyen fehérjeport is tehetsz. Ehetsz egy omlettet is, amit egy nagy organikus tojásból, és még három tojásfehérjéből készíts.

Harmadik szabály

Az vagy, amit megeszel. Hiába vagy vékony, hiába égeted el nagyon gyorsan a kalóriákat, akkor is oda kell figyelni arra, hogy mit kap a szervezted. Kerüld a feldolgozott termékeket, és válaszd a tiszta, tápanyagban gazdag élelmiszereket, mert így elkerülheted az idő előtti öregedést, a sérüléseket és a betegségeket.

Forrás: Dreamstime

Negyedik szabály

Ne edd vissza, amit ledolgoztál. Egy kimerítőbb edzés után hajlamosabb lehetsz túlbecsülni, hogy mennyi kalóriát égettél el, így könnyen megengedőbb leszel magaddal a finomságok terén. Jó tudni, hogy egy átlagos nő egy edzésen nagyjából 490 kalóriát éget el, miközben egy liter smoothie akár 500 kalória is lehet. Arra is figyelj oda, hogy ha egy órán belül úgyis enni fogsz, akkor edzés után nem muszáj azonnal bekapni egy müzliszeletet.

Ötödik szabály

Hidratálj! Ha erősen izzadsz, vagy az edzés több mint egyórás, akkor sima víz helyett igyál inkább valamilyen sportitalt, mert ezeket direkt úgy állították össze, hogy pótolják az elvesztett elektrolitokat a szervezetben, illetve kellő energiát adjanak a sporthoz. Egyéb esetben a sima víz is megteszi, edzés előtt két órával igyál két pohárral, negyed órával előtte még egy pohárral, edzés közben pedig negyed óránként fél pohárral. A mozgás végeztével is pótold a folyadékveszteséget, ha a vizeleted színe sápadt, akkor megfelelően hidratált a szervezeted.

Forrás: Dreamstime

Hatodik szabály

Óvatosan az alkohollal! Egy-egy edzés után sokan szeretnek beülni a barátokkal valahova, és ilyenkor alkoholt is fogyasztanak. Ha ezt mértékkel teszik, akkor nincs is baj, de fontos, hogy előtte mindenképpen egyél is, és azt is tartsd szem előtt, hogy az alkohol edzés után akár 40 százalékkal is csökkentheti az izomerőt, valamint a szervezet glikogénpótlását is negatívan befolyásolja, pedig a glikogén a szénhidrátok raktározásában nélkülözhetetlen szerepet játszik. Ha nincs elég glikogén, a következő edzésen rosszabb lesz a teljesítményed.

Papp Melinda fitneszmodell: "Betartom a játékszabályokat, de élhető életet szeretnék"http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-papp-melinda-fitneszmodell-az-egeszseges-eletmodrol-meselt.htmlA 22 éves Papp Melinda két versenyszezonon van túl. A sport és az egészséges életmód számára szívügy, de az állat- és környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás is. Melinda betartja a játékszabályokat, amelyeket egy fitneszmodellnek kell, de mindemellett egy élhető életet szeretne megteremteni. Ez Zsír!--A jóga tényleg a megnyugvásról és az egyensúlyról szól? Íme, a kíméletlen igazság!http://www.life.hu/ez-zsir/20160325-mi-van-akkor-ha-nem-erzed-magad-jobban-a-jogatol.htmlHa bemész egy McDonald'sba, az azért jó, mert egy franchise-rendszerről van szó, ahol mindig, mindenhol, megbízható módon ugyanazt a minőséget kapod. A minőségről persze vitatkozhatunk, de abban az értelemben a McDonald's nagyon is minőségi, hogy profi. Tehát tényleg mindig ugyanazt az élményt nyújtja, amit megszoktál. Teljességgel középszerű. Semmi kilengés. Ezért profi.A probléma ott kezdődik, amikor a jóga is úgy kezd működni, mint egy profi franchise. Van egy elképzelés, egy koncepció, egy konszenzusos "minőség", amit valakik meghatároznak, és annak mentén alakul a vásárlói elvárás. Ez Zsír!--Három szuper tavaszi saláta húsvétrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-harom-szuper-tavaszi-salata-husvetra.htmlHa húsvétkor is szeretnél odafigyelni az alakodra, és szeretnél egészségesen étkezni, akkor a kalács, sonka és tojás mesterhármasa mellé készíts salátákat. Íme, néhány jól bevált recept, ami neked sem fog csalódást okozni. Ez Zsír!--Ők a popsiformálás nagymesterei: Jen Selter, Vicky Justiz és Renahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160325-ok-a-guggolas-nagymesterei-jen-selter-vicky-justiz-es-rena.htmlA márciusi kihívás a tökéletes combokról és a kerek popsiról szól. Nézzük, kik azok az Instagram-sztárok, akik igazi példaképek ebben. Lesd el az ő tanácsaikat! Ez Zsír!--5 méregtelenítő tipp húsvét utánrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160323-meregtelenito-tippek-husvet-utanra.htmlHiába tudjuk, hogy a túlevés bizony nem egészséges, különösen ünnepek alkalmával mégis hajlamosak vagyunk beleesni ebbe a hibába. Az ilyen napok után érdemes méregtelenítőkúrát tartani. Ez Zsír!--10 meglepő ok, ami keresztbe tesz a fogyókúránakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160322-10-meglepo-ok-ami-keresztbe-tesz-a-fogyokuranak.htmlNem sikerül olyan mértékben fogyni, mint ahogy tervezted? Vagy éppenséggel egyáltalán nem mutat kevesebbet a mérleg? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz a diétád alatt. Íme, 10 meglepő dolog, amiről nem is gondolnád, hogy keresztbe tehet a fogyókúrádnak. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.