7 szénhidrát, amelyeket diéta alatt is fogyaszthatsz

Forrás: Thinkstock -
diéta életmódváltáséve2017 szénhidrát fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szénhidrát sokszor még most is a fogyókúra egyik főellenségének van kikiáltva, rengeteg tévhit él róla az emberekben, pedig a jól megválasztott szénhidrát tele van rostokkal, és rengeteg energiát ad a mindennapokhoz.

1. Árpa

A legfrissebb kutatások szerint az árpának számos pozitív hatása van az ember szervezetére: csökkenti a vércukorszintet, segít megakadályozni a diabéteszt, csökkenti az étvágyat és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is. Növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkedik. A B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza. A kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedést.

Árpa Forrás: Thinkstock

2. Zab

A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is. Ennek érdekében fogyassz reggelire zabot, ami csökkenti a rossz koleszterinszintet is, és igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.

Variációk zabkására

Csodálkozva nézel a zabmániás barátnődre, aki mindennap zabkását reggelizik? Nem érted, hogy lehet minden reggel ugyanazt enni? A titok abban rejlik, hogy ezerféle variációban készíthető el, így tényleg mindennap élvezheted a jótékony hatásait! Olvasd el a Life.hu cikkét!

3. Quinoa

Ez a természetesen gluténmentes gabona mind a kilenc alapvető aminosavat tartalmazza, és elképesztően magas a fehérjetartalma, valójában az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, jóval több van benne, mint a rizsben vagy a búzában. A quinoában található továbbá C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium.

Quinoa Forrás: Thinkstock

4. Édesburgonya

Napi 100 gramm édesburgonya az A-vitamin szükséglet 100%-át fedezi. Ezen kívül B- és E-vitamint is tartalmaz, és béta-karotinban is gazdag. Ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, szelént és foszfort is tartalmaz. Rosttartalma miatt az anyagcserét is segíti.

5. Barna rizs

A barna rizs feldolgozásánál a számos héj közül csupán a legfelsőt távolítják el, így B-vitaminokban, vasban, rostokban, esszenciális zsírsavakban, mangánban, szelénben, magnéziumban gazdag többi héj a rizsszemen marad. A fehér rizs ezeket viszont már nem tartalmazza, ráadásul barna társával ellentétben hizlal is. A barna rizs viszont méregtelenít, és kis adagja is eltelít.

6. Teljes kiőrlésű tészta

A teljes értékű gabonából készült tészta vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdagabb, mint hagyományos társa, ezzel csökkenti az elhízás veszélyét, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Arra viszont érdemes még odafigyelni, hogy milyen szósz vagy feltét kerül a tésztára, mert ezen is elbukhat a diéta.

Teljes kiőrlésű tészta Forrás: Thinkstock

3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb

Hogyan készülnek kedvenc ételeink teljes kiőrlésű változatai? Itt megtalálod a recepteket!

7. Zöldségek, gyümölcsök

Talán nem is gondoltad, de a zöldségek és gyümölcsök is szénhidrátok. Fogyaszd őket nyersen, és lehetőleg nem pürésítve, így a leghatásosabbak. A vitamin- és ásványianyag-tartalmuk szempontjából nélkülözhetetlenek, ráadásul természetesen hidratálnak, és rengeteg rostot tartalmaznak.

5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszik

Ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, miként vehetjük hasznát ennek a sok tudásnak. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Fogyj okosan! Ezeket a szabályokat tartsd behttp://www.life.hu/ez-zsir/20170524-fogyj-okosan.htmlMit jelent okosan fogyni? Azt jelenti, hogy mindenféle agyament diéta és jojóeffektus nélkül, megfelelő tápanyagokkal ellátva a szervezetet adjuk le a felesleges kilókat. Így a fogyókúra valójában életmódváltássá alakulhat át. Ez Zsír!ThinkstockEgészséges finomság: készíts eperből jégkrémethttp://www.life.hu/ez-zsir/20170529-keszits-eperbol-jegkremet.htmlVégre itt az igazi gyümölcsszezon, amikor a hazai finomságok kerülnek a piacok pultjaira. Ezúttal a mézédes hazai eperhez mutatunk egy jeges finomságot. Ez Zsír!Thinkstock35 kilót fogyott, már másokat fogyaszt le Dávid Petra személyi edzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170525-david-petra-eletmodvaltasa-utan-lett-szemelyi-edzo.htmlÉppen egy évvel ezelőtt beszélgettünk Dávid Petrával, aki 90 kilóról fogyott le, és fitneszversenyző lett. Az életmódváltás eredményeképpen új életet kezdett, és legutóbbi beszélgetésünk óta több álmát is megvalósította. Ez Zsír!--Így készül az egészséges csokis kekszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170503-egeszseges-recept-a-szuper-finom-csokis-keksz.htmlNagy hiba lenne lemondani az édes falatokról a diéta alatt, hiszen nassolni mindenki imád, ráadásul ezúttal meg is tehetjük lelkiismeret-furdalás nélkül. Csak az alapanyagokat kell megfelelően összeválogatni! Mutatjuk kedvenc csokiskeksz-receptünket! Ez Zsír!ThinkstockHa már unod a szendvicset, tekerj egy tortilláthttp://www.life.hu/ez-zsir/20170510-ha-mar-unod-a-szendvicset-tekerj-egy-tortillat.htmlHabár szerintünk a szendvicsre nem lehet ráunni, ha igazán finom kenyérből és szuper krémekkel készítjük el, de ha mégis eleged lenne belőle, akkor változtass a formán. Ez Zsír!Thinkstock"Elsősorban anya vagyok" - Achátz Aliz fitneszmodellel beszélgettünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170517-achatz-aliz-fitneszmodell-anyukaval-beszelgettunk.htmlFéléves volt Aliz kislánya, amikor elhatározta, hogy életmódot vált, és rendszerességet visz az életébe. Kislánya első születésnapján el is indult élete első fitneszversenyén, és azóta is szép sikereket ér el. Nemzetközi versenyekre viszont hiába kvalifikálta magát, úgy döntött, azokon nem indul el, hiszen ahogy mondja: "elsősorban anya vagyok!" Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.