Alattomos edzőtermi sérülések, melyeket nem szabad félvállról venned

Forrás: Shutterstock -
súlyzós edzés könyök váll edzőterem hát sérülés fájdalom hátfájás térd edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az edzőtermi apró problémákra, gyakran csak legyintesz? Izomlazító krémeket, gyulladáscsökkentőket használsz, pedig bizonyos fájdalmak komoly bajt is jelezhetnek. Házi félrekezelés, figyelmen kívül hagyás, vagy újbóli edzés során, akár tartósan le is sérülhetsz.

1. Fáj vagy kattan a vállad

A váll nagyon sérülékeny terület, könnyű megerőltetni, és ha nem figyelsz a jelekre, hosszabb időre le is sérülhetsz. A leggyakoribb az ízületi gyulladás, szakadás. Ha bármilyen szokatlan gyengeséget vagy fájdalmat érzel, azonnal tedd le a súlyt, és az első utad egy ortopédorvoshoz vezessen. Nem elég otthon izomlazítóval kenegetned, mert nagy az esélye a maradandó károsodásnak.

Népszerű edzéstípusok, melyek veszélyesebbek, mint gondolnád

Ne gondold, hogy most az extrém sportokról lesz szó. Kíváncsi ember lévén, szeretek különböző dolgokat kipróbálni, köztük több mozgásformát, sportot is. A gumiszalagos edzésről korábban már olvashattál. Most három, kimondottan komoly veszélyeket rejtő sportot hoztam, megfűszerezve a saját tapasztalataimmal. Nézd meg őket!

2. Égő érzés vagy éles fájdalom hasít a könyöködbe

A bicepszgyakorlat közben érzett éles könyökfájdalom, leggyakrabban a teniszkönyök kialakulására utal. Ez egy nagyon fájdalmas, krónikus állapot, mely nemcsak az edzés közben, de a hétköznapokban is rengeteg panaszt okozhat. Amennyiben gyanítható, hogy ez alakult ki nálad, elsőként alkalmazz jégmasszázst. Ezt otthon is megteheted, de masszőrhöz is fordulhatsz. Miután a fájdalom csillapodott, speciális gyakorlatokkal segítheted az inak és az izmok erősödését. Ezeket mindenképp szakember állítsa össze számodra.

3. Sugárzó vagy éles hátfájást érzel

A guggolásnál vagy a felhúzásnál könnyen megsérülhetsz. Ez egy alattomos sérülés, mivel nem mindig jelentkezik azonnal. Gyakran csak az edzés utáni első, második napon kezd el fájni a hát és deréktájék, és az is lehet, hogy csak bizonyos mozdulatoknál. Akkor számolhatsz vele, ha túl nagy súlyt használtál, túlságosan megerőltetted magad, a hát- és tartóizmok nem elég erősek a kiválasztott súlyhoz.

Amennyiben a mozgásban nem akadályoz, és nem érzed folyamatosan, úgy vélhetően a masszázs, pihentetés és az idő megoldja a dolgot. De, még így is érdemes megmutatni a hátadat egy szakorvosnak, mert az ilyen jellegű fájdalom akár csigolyatraumát is jelenthet.

Forrás: Shutterstock

4. Térdfájdalom

A mély térdhajlító mozgások – guggolás, kitörés -, súlyokkal kombinálva igen komoly sérüléshez vezethetnek. Ha a fájdalom duzzanattal kísért, akár ficamot vagy ínszalagszakadást is jelezhet. Mindenképp ortopédorvoshoz kell fordulnod, hogy a személyre szabott kezelést minél előbb el tudd kezdeni. A terhelhetőségéről is az orvos dönt.

Forrás: Shutterstock

Ne légy tehát az edzőterem és a súlyok megszállottja, ha fájdalmat érzel, annak oka van, melyet kezelni kell.

Fogyókúrás tévhitek - Lerántjuk a leplet!http://www.life.hu/ez-zsir/20180312-fogyokuras-es-dietas-tevhitek-lerantjuk-a-leplet.htmlA fogyás - akár csak pár kiló erejéig – szinte mindenkit foglalkoztat. Ebből a témából szinte már Dunát lehetne rekeszteni, nem csak az interneten és sajnos nem csak szakértőktől. Sok tévhit él az emberek fejében a fogyókúrával kapcsolatban. Ezek közül leplezünk le most hetet. Ez Zsír!OrigoA fogyás és életmódváltás útjában gyakran a szerelem állhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180130-a-fogyas-es-eletmodvaltas-megakadalyozasa.htmlAmikor egyedül vágunk bele a fogyókúrába, az életmódváltásba nincs egyszerű dolgunk. Ám, ha van mellettünk valaki, talán még nehezebb lehet végigvinnünk a kitűzött céljainkat. Épp ma reggel volt szerencsém hallani egy beszélgetést a buszon, melyben a hölgy – aki épp mellettem állt, és olyan hangosan vitatkozott a telefon másik végén lévő párjával, hogy képtelenség volt nem ráfigyelni – azt nehezményezte, hogy a több éve vele együtt lévő férfi, nemhogy nem támogatja, egyenesen megnehezíti a fogyókúráját, melyre egyébként már több éve készül. Mi lehet ennek a hátterében? Erre keressük most a választ. Ez Zsír!OrigoKipróbáltam az otthoni gumiszalagos edzésthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180214-kiprobaltam-az-otthoni-gumiszalagos-edzest-teszt.htmlSokféle edzésformát kipróbáltam már - edzőterem, csoportos fitnesz órák, jóga -, de nekem mégis az itthoni torna vált be. Sokan azért nem szeretik, mert ezt a legkönnyebb ellógni, én azonban a rugalmassága miatt imádtam meg. Akkor szakítok az időmből fél, egy órát, amikor tudok. Gyakran este edzek, miután a gyerekek már lefeküdtek. Szeretem a különböző edzésvideókat, de a legjobb, amikor egy jó kis sorozat alatt tudom le a napi testmozgást. Erre pedig kiválóan alkalmas a gumiszalag. Ez Zsír!OrigoNicole Kidman 50 évesen is bombaformában van! Ez a titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180302-nicole-kidman-50-evesen-is-bombaformaban-van.htmlHabár arca plasztikáztatásáról többször is felmerültek a pletykák, kétségtelen, hogy Nicole Kidman 50 évesen is energikus, fitt, és tündöklő. Ez nem is véletlen, hiszen tudatosan él, és az egészséges életmódot követi. Ez Zsír!OrigoEzeket a hibákat mindenki elköveti, aki először jár edzőterembenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170914-ezeket-a-hibakat-mindenki-elkoveti-aki-eloszor-jar-edzoteremben.htmlEdzőterembe járni jó, csak ezt is okosan kell csinálni. A kezdők sok hibát hajlamosak elkövetni, de te legyél okosabb, és tanulj mások hibájából! Ez Zsír!OrigoNe legyél "Az Utált Ember" az edzőteremben - 6 életmentő tipphttp://www.life.hu/ez-zsir/20150825-tippek-a-konditerem-hasznalathoz.htmlMinden edzőteremben van valaki, akit senki sem kedvel a vendégek közül. Eláruljuk, miért, és persze azt is, hogy csináld, hogy ne te legyél a hírhedt kondizó.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.