A jojóeffektus előrébb hozhatja a halálod

Forrás: Shutterstock -
jojó-diéta szívroham fogyás stroke jojó-effektus fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Sokan küzdenek az úgynevezett jojóeffektussal, jojódiétával, vagyis a hirtelen leadott, majd újra felszedett kilókkal. Egy nemrég napvilágot látott kutatás ennek hosszú távú veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Hollywood legkeményebb fogyási kálváriája: Kirstie Alley a jojó effektus fogságában


A 67 éves Kirstie Alley fogyási kálváriája évtizedek óta újra és újra beszédtémává válik. Nem is véletlen, hiszen a színésznő igencsak látványos átalakulásokon van túl, legyen szó fogyásról vagy hízásról. Utánanéztünk a történetének, és hogy manapság hogyan gondolkodik minderről.

Az American Heart Association "Circulation" folyóiratában megjelent új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a testsúly, a vérnyomás, a koleszterin és a vércukor ingadozása összefügg a magasabb szívroham, stroke és korai halálozás kockázatával.

A kutatók több mint 6 millió embert vizsgáltak, akiknek kórtörténetében nem szerepelt se szívrohamok, se cukorbetegség, se magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint. A résztvevők testtömegét, vércukorszintjét, vérnyomását és koleszterinszintjét három különböző egészségügyi vizsgálat dokumentálta, 2005 és 2012 között.

A jojóeffektus előrébb hozhatja a halálod Forrás: Shutterstock

A stabil testsúlyú emberekkel szemben, a drámaian ingadozó kilókkal rendelkezők:

  • 127 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálati időszakban
  • 43 százalékkal nagyobb volt a szívroham és 41 százalékkal a stroke esélye

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jojódiéta feltétlenül szívrohamot vagy agyvérzést okoz - de a fenti adatok igen vészjóslók. Természetesen sokkal könnyebb megtartani a súlyunkat, mint aggódni az „ingadozás" miatt. Ha tippeket szeretnél a súlyod megőrzésére, kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.