Ez volt 2013 legtrendibb diétája - Te kipróbáltad?

diéta fogyás paleolit étrend hízás fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Google éves "Zeitgeist" listájából kiderül, melyik diétára voltak kíváncsiak a legtöbben az elmúlt évben. A Life.hu idén is, mint mindig, a kemény diéták helyett az életmódváltást javasolta. Azért megmutatjuk, mire voksoltak azok, akik fogyókúrába kezdtek. 

A jó hír az, hogy a tavalyi évhez képest most sokkal több megalapozott étrend került a listára, és kevesebb veszélyes sarlatánság. Bár a 2013-as listán is szerepeltek olyan diéták, amelyeket nem nevezhetünk ideálisnak, mindenképpen előrelépésnek számít, hogy a diéták többsége az egészséges, természetes élelmiszerek jelentőségét hangsúlyozza. 2013-ban a következő diétákra kerestek rá a leggyakrabban:

10. Flexitariánus diéta

Ez nem más, mint laza vegetáriánus étrend, amely néha a húsfogyasztást is megengedi. Kiegyensúlyozott fogásainak, rugalmasságának és egészségességének köszönhetően a U.S. News and World Report hírszolgálat 2013 hatodik legegészségesebb diétájának választotta.

9. Pescetariánus diéta

A pescetariánus diéta olyan vegetáriánus étrend, amelyhez halféléket is hozzáadnak.

Forrás: Thinkstock

8. Frutariánus diéta

A frutariánus diéta követői kizárólag gyümölcsökkel táplálkoznak. A táplálkozási szakértők szerint a kizárólag gyümölcs alapú étrendből kimaradnak a létfontosságú esszenciális zsírsavak, fehérjék és más tápanyagok.

7. Mindenevő diéta

Ennek a diétának nincsenek szakkönyvei, tervei és reklámja: követői egyszerűen mindent megesznek: tejtermékeket, gabonaféléket, vörös húst, glutént és halat egyaránt. Az étrend főleg azoknak jó, akik szeretik a húst és az állati élelmiszereket, de támogatni szeretnék az etikus gazdálkodási rendszert.

6. Okinavai diéta

Mivel a japánok között él a legtöbb 100 éven felüli, sokan úgy vélik, hogy étrendjük követésével megnövelhetjük ennek esélyét. Az étrend sok friss zöldséget, tofut, teljes kiőrlésű gabonát és olajos halat tartalmaz, és mértékletességre ösztönöz az édességek, alkohol és telített zsírok fogyasztásában.

5. Ketogén diéta

Az eredetileg az epilepsziások kezelésére kifejlesztett étrend sok fehérje- és zsírdús ételt tartalmaz, de száműzi a táplálkozásból a hozzáadott cukrot és a finomított szénhidrátokat. Mivel orvosi terápiáról van szó, nem mindenki számára kedvező, egyeseknél magas koleszterinszintet és krónikus székrekedést okozhat.

Forrás: Thinkstock

4. Limonádéböjt

Senkinek, hangsúlyozzuk, senkinek sem ajánljuk a limonádéböjtöt! A diéta során csak víz, citromlé, juharszirup és cayenne borsból kevert italt lehet fogyasztani.

3. Mediterrán diéta

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő étrend a politelítetlen zsírok, friss zöldségek és gyümölcsök, diófélék, babfélék és magok fogyasztását hangsúlyozza. Az Annals of Internal Medicine szaklapban megjelent nagyszabású kutatás azt mutatta, hogy a mediterrán étrend a részt vevő több mint 10 ezer középkorú nő egészségi állapotának javulását eredményezte.

2. Léböjtkúra

Hiába írják róla, a háromtól tizennégy napig tartó diéta nem általános gyógyír. Valójában egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a léböjtkúra ugyan csökkentette az alanyok koleszterin-, inzulin- és a nem észterifikált zsírsavak szintjét, ezek a diéta után egy hét múlva visszatértek a böjt előtti szintre.

1. Paleo étrend

Nem meglepő, hogy az év legkeresettebb diétája lett, mivel rengeteg híresség és testépítő is a követőjévé vált. Bár még nem dőlt el, hogy valóban jót tesz-e az ősember étrendjének utánzása (vagy hogy a Paleo diéta tényleg olyan-e, mint a cro-magnoni ember táplálkozása), néhány dolgot mindenképpen tanulhatunk belőle: az egészséges élelmiszerek fogyasztását és a finomított cukorból, lisztből és feldolgozott húsból készült ételek mellőzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.