Mediterrán diéta: szépít és gyógyít

diéta mediterrán diéta fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legújabb kutatások szerint nemcsak a fölös kilóidtól szabadulhatsz meg a mediterrán diétával, de az olívaolaj és az olajos magvak jótékony hatása miatt számos népbetegséget is kivédhetsz - vagy akár vissza is fordíthatsz.

Köztudott, hogy a déli népeket elkerülik a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák. Ma már azt is tudjuk, hogy ezt nagyrészt az étkezési szokásaiknak köszönhetik, ami mára életformává nőtte ki magát az egész világon. Ez a mediterrán diéta, ami számos követőjét tette nemcsak egészségesebbé, de karcsúbbá is. A diéta alapját a rengeteg friss zöldség, gyümölcs, halétel, magvak és az egészséges olajok képezik. Egy nemrégiben készült spanyol kutatás szerint ha mediterrán diétánkat olívaolajjal és olajos magvakkal egészítjük ki, nemcsak kivédhetjük, de vissza is fordíthatjuk a betegségeinket. A kutatásban összesen közel 7500, olyan 55 és 80 év közötti ember vett részt, akinek az életmódja miatt hajlama volt szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Sokan közülük túlsúllyal küszködött, dohányzott vagy cukorbeteg volt. A résztvevőknek több mint a fele nő volt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A teszt résztvevőit három csoportba osztották, és három különböző diéta szerint kellett étkezniük öt éven át. Az első csoport alacsony zsírtartalmú ételeket vett magához, a második a mediterrán diéta szabályai szerint étkezett, míg a harmadik csoport olívaolajjal és olajos magvakkal egészítette ki a zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étrendet. A vörös húsról, az előre gyártott süteményekről, kekszekről és édességekről azonban le kellett mondaniuk, kárpótlásért cserébe egy nap egy pohár bort engedélyeztek a számukra.

Az eredményekre öt év eltelte után derült fény, és még a kutatók is meglepődtek. A 7500 emberből összesen 288 emberrel történt valami: agyvérzés, szívroham, illetve sajnos halál is szerepelt a listán. Az alacsony zsírtartalmú étrendet követőknél ez a mutató 4,4% volt, míg a mediterrán diétát követőknél ez az arány mindössze 3,8%. Mindenki meglepődött, hogy a harmadik csoport tagjainál - akik olívaolajjal és olajos magvakkal egészítették ki mediterrán étrendjüket - mindössze 3,4%-os volt ez az arány. Ez volt az első alkalom, hogy a mediterrán diétát ilyen szigorú módon vetették vizsgálat alá. Az eredmények alapján pedig úgy tűnik, érdemes belekezdeni, hiszen a karcsúbb alakon túl számos betegséget kivédhetünk vele, illetve akár vissza is fordíthatjuk azokat.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.