megelőzés oltás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben röppennek fel rémhírek a várható influenzajárvánnyal kapcsolatban. Ezek alapja minden esetben valami rossz hír, súlyos esetek előfordulása, esetleg váratlan, influenza miatti haláleset. Nagyon fontos, hogy nem szabad soha elbagatellizálni az influenzát, mert az idei téli szezonban is várható - egészen pontosan január-februárban. Az influenza megelőzéséről dr. Melles Mártát, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosát kérdeztük.

Mi várható pontosan?

Minden szezonban az északi féltekéről tekintünk délre, ugyanis az a hosszú ideje fennálló tapasztalat, megfigyelés, hogy azok a vírustörzsek bukkannak fel északon, amelyek már az előző lezajlott szezonban előfordultak délen. Idén előreláthatólag az A vírus két változata, az A H1N1, A H3N2 és a B influenzavírus cirkulálása várható a lakosság körében. A védőoltások is kifejezetten ezek ellen a törzsek ellen készültek a WHO ajánlása alapján. Vagyis ha valaki oltást kér, ma ezt a háromkomponensű oltást fogja kapni, mert mindhárom influenzavírus ellen ez nyújt védelmet.

Thinkstock
Thinkstock


Virulens vírusok

Az influenzavírus azon vírusok közé tartozik, amelyek tulajdonságaik révén képesek lehetnek világméretű járványok előidézésére, nem véletlen, hogy folyamatos fejlesztések történnek a védőoltások előállítása során, hiszen a változó vírusok kibújhatnak a már forgalomban lévő oltások hatása alól. Mint minden évben, az idén is újra szükséges a védelem eléréséhez, hogy az erre az idényre készült oltóanyaggal megtörténjen a védőoltás.

A WHO minden év tavaszán, az éves megfigyelések alapján határozza meg a várható vírus elleni védőoltás összetételét, így ebben az évben is (figyelembe véve a várható új törzsek megjelenését) egy teljesen új védőoltást állítottak elő.

Influenza-célcsoportok:


Vannak olyan csoportok, amelyek tagjaira az influenza különösen veszélyes, például:
- 65 év feletti idősek
- krónikus pulmonális vagy cardiovascularis betegségben szenvedők, életkortól függetlenül
- mindazok, akiknek idült anyagcsere-betegségségük vagy vesebetegségük van
- gyermekek és serdülők, akik tartósan aszpirint szednek (náluk az influenzafertőzés Reye-szindrómát válthat ki)
- babát tervező nők, akiknek várandósságuk első trimesztere várhatóan az influenzajárvány idejére esik majd
- életkortól függetlenül bármely lakóotthonban élő ember, különösen ha krónikus betegség áll fenn nála



Védelmet mindenkinek!

Az influenza elleni leghatásosabb védelem az évente ismétlődő védőoltás, és bár azok sem nyújtanak 100 százalékos védelmet, az oltott egyének immunrendszere nagyobb eséllyel száll szembe a vírussal, mint azok, akik a véletlenre bízzák a megfertőződés lehetőségét.

Azt, hogy mennyire hatásos a gyakorlatban a védőoltás, az egyének életkora és immunállapota is befolyásolhatja. Az influenzavírusok ráadásul gyorsan változnak, és ezt a változást még az évenként gyártott, új összetételű oltóanyag is csak nehezen képes követni. A védőoltás eredményességét az influenza megelőzésében évről évre az is nagyban befolyásolja, hogy mekkora a kórokozó vírus és a vakcinatörzs közötti antigén-rokonság mértéke.

Thinkstock
Thinkstock


Amennyiben nagyfokú az egyezés az oltóanyagba kiválasztott és a szezon folyamán megbetegedéseket okozó vírustörzsek között, a hatvanöt évnél fiatalabbak esetében átlagosan 70-90 százalékos, az annál idősebb, krónikus emberek esetében átlagosan 50-70 százalékos védettség érhető el.

A vakcina az influenzavírus inaktivált, elölt és tisztított összetevőit tartalmazza. Többféle oltóanyag van gyógyszertári forgalomban. Az oltás 6 hónapos kortól lehetséges, felső életkori megkötés nincs. Az is nagyon fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő védőoltásról, hiszen az oltás beadása és a védőhatás elérése között legalább 2 hét eltelik.

A védőoltás nem adható azoknak az egyéneknek, akik allergiásak a tojásfehérjére vagy az oltás bármely összetevőjére (pl. konzerválószerekre), vagy az oltás idején lázas betegségben szenvednek.

Vegyenek igénybe védőoltást mindazok, akik:


- kórházakban, egészségügyi intézményekben dolgoznak, és napi kapcsolatban vannak betegekkel
- házi ápolók
- diákok és más közösségben élők
- sokat utazó emberek
- HIV-fertőzöttek

Immunvédelem: hatékony megelőzés

A védőoltásokon, az általános higiénés és viselkedési szabályok betartásán kívül hatékony módja a megelőzésnek az immunrendszer megerősítése. Ehhez elég néhány alapvető szempont alapján módosítani a táplálkozási szokásokon illetve az életmódon:

1. Fontos a friss, nyers zöldségek, gyümölcsök beiktatása az napi étrendbe.
2. A vitaminkészletek feltöltése elengedhetetlen, különös tekintettel a C-vitaminra.
3. Rendszeres testmozgás.
4. Hőedzés-program: szauna, váltott zuhany, friss levegőn való séta vagy futás.
5. Kerülni kell a tömeget és a zárt, nehezen szellőző helyiségeket.
6. Rendszeres szellőztetéssel kell "vírusmentesíteni" az otthon levegőjét.
7. Higiéniai alapszabályok gondos betartása: kézmosás, váltóruha alkalmazása.

Thinkstock
Thinkstock


Mit tegyünk, ha lever a láz?

Influenzafertőzés esetén a legfontosabb a lázcsillapítás és a hurutos tünetek enyhítése, valamint az, hogy egész egyszerűen "ki kell pihenni" a betegséget! Fontos a folyadék pótlása és a szervezet erősítése érdekében a vitamindús (de könnyű) táplálkozás. Ha nem lép fel bakteriális felülfertőzés, az orvosunk nagy valószínűséggel nem ír fel antibiotikumot, ha igen, pontosan tartsuk be a szedésére vonatkozó előírásokat. Az antibiotikumot minimum 5 napig szedni kell, hogy a gyógyszernek legyen ideje kifejteni a hatását. Amennyiben idő előtt abbahagyjuk a gyógyszeres kezelést, vagy nem rendszeres a szedése, nagy eséllyel nem fog hatni a következő alkalommal.

A kismamák valamint a csecsemők kapjanak védőoltást?

Dr. Melles Márta véleménye szerint igen, mindenképpen, habozás nélkül oltassák be magukat, mert fontos. A kismamákra és a fiatal felnőtt szervezetre nagyon sok ok miatt különösen veszélyes az influenza, ahogy szinte nincs is olyan csoport hazánkban, amely számára ne lenne fontos a védőoltás. Az egészen kicsik védelme pedig különösen fontos, a 6-35 hónap közötti babák számára speciális oltóanyag készült, amelyet a gyerekorvos írhat fel.

Lesz elég oltóanyag, akinek fontos a saját vagy a családtagjai egészsége, az kérje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.