Hűsítő fűszerek, falatok kánikula ellen

Forrás: Thinkstock -
betegség gyümölcsök hőguta hőség egészség fűszerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rekkenő nyári melegben kifejezetten jólesik a szervezetnek néhány jeges ital vagy jégbehűtött saláta, gyümölcs. Ezek mellett azonban igazi, meleg vacsora is belefér a kánikulai étrendbe, csak a megfelelő fűszereket, alapanyagokat kel kiválasztani hozzá.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) a yin és a yang elvére alapozva különböző csoportokba sorolja az élelmiszereket, attól függően, hogy milyen az ízük, és milyen energiapályákra gyakorolnak hatást. E szerint megkülönböztet forró, meleg, semleges, hűsítő és hideg élelmiszert. Nyáron az egyensúly megteremtése miat természetesen a hűsítő falatok kerülnek fókuszba.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu szakértője, Benke Rita természetgyógyász segítségével listázzuk azokat a fűszereket, zöldség- és gyümölcsféléket, amelyek segítenek elviselhetővé tenni a forró napokat. Nagyon fontos tanács, hogy bármit is válassz a felsorolt alapanyagokból, élelmiszerekből, azokat természetes formájukban - a lehető legkisebb hőkezelésnek alávetve - fogyaszd el. Az is fontos szempont, hogy akár italt, akár salátát, levest vagy főzeléket készítesz belőle, az a fogyasztáskor ne legyen se túl forró, se túl hideg. A szélsőséges hőmérsékletű táplálék ugyanis nagy energiákat von el a szervezettől, miközben akár izgató-irritáló is lehet, így nem tudja kifejteni hűsítő hatását.

Borsmenta

Fűszer- és gyógynövényként is közismert a a főleg emésztőszervi panaszok enyhítésére alkalmazott borsmenta. Hatalmas segítség a menstruciós görcsök ellen is, valamint gyulladáscsökkentő szerepe is közismert. A mediterrán vidéken (meleg) teaként fogyasztják, de gyümölcslevesbe, gyümölcssalátába is használhatod illatos és hűsítő fűszerként. A kánikulai "kókadtság" egyi legjobb ellenszere, mert anélkül pezsdíti fel illata vagy bőrödre kent olaja a vérkeringésedet, hogy felfűtené azt.

Citromfű

Jellegzetes illatáról te is felismerheted ezt a végtelenül egyszerű, de annál értékesebb fűszernövényt. Már az is elég lehet, ha ujjaid között edörzsölöd a levelét és beszippantod frissítő illatát, de teaként vagy salátafűszerként is óriási segítség, ha a szervezet hűtéséről, nyugtatásáról van szó. Kellemes ízt ad egyébként a szintén hűsítő natúr joghurtnak is, vagy az otthon készített aludttejnek is.

Levendula

Ne csak gyönyörű és illatos, de nyugodt szívvel fogyasztható is a levendula, amely igazi nagyágyú a nyári hűsítésben. A különleges illatú fűszer egyébként az idegi alapú bélproblémákon is segíthet, így ha nagy megmérettetés előtt, például egy állásinterjú előtt levendulateát kortyolgatsz, akkor a nyugodt alvás után képes leszel "nyugodt gyomorral" reggelizni.

Bazsalikom

A bazsalikommal már a melegebb fogások felé közelíthetsz, hiszen a saláták mellett a levesek, a húsételek és a tésztafélék ízesítésből sem maradhat ki a nyugtató hatású fűszer. A bazsalikom kedélyállapotra gyakorolt hatását is érdemes kihasználnod, mert úgy serkent, és kergeti meg kicsit a vérkeringésed, hogy közben nem irritálja a gyomrot.

Forrás: Thinkstock

Citrusfélék

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint minden citrusféle fogyasztása elősegíti a szervezet hűtését, így az a jó, ha mindig van otthon citrom, narancs, lime vagy a kesernyésebb ízű grapefruit, esetleg pomelo, mert ezek a nagy melegben valóban képesek ellensúlyozni a forróság szervezetre gyakorolt negatív hatását.

Dinnye

Ez az a gyümölcs, ami egyértelműen a hűsítő alapanyagok közé tartozik, leginkább azért, mert óriási mértékben juttat a szervezetbe folyadékot, de a benne található ásványi anyagok szerepe is jelentős.

Uborka, tökfélék

Nem véletlenül nagy kedvence a mediterrán vidéken élő népeknek ez a két zöldségféle, mert valóban remekül hűsíti a szervezetet. Főleg akkor, ha forró (és agyonpárolt) tökfőzelék helyett könnyű leveseket vagy salátát készítesz belőle. Nyugodtan használj öntetként joghurtot és fokozd a hűsítő hatást bazsalikommal, korianderrel vagy ha szereted a pikáns párosítást, akkor citromfűvel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.