A hagyományos tesztek nem mutatják ki, mekkora károsodást okoz a koronavírus a tüdőben

Forrás: Shutterstock -
tünet légzési nehézség légszomj koronavírus légszomj long-Covid koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete a légszomj, amelyet nemcsak a betegség alatt, hanem a felgyógyulás után is sokáig tapasztalhatnak a betegek.

A tudósok annak jártak utána, miért okoz légzési nehézséget a koronavírus azoknál a betegeknél, akiknél a hagyományos vizsgálatok semmilyen rendellenességet nem mutattak ki. A szakemberek a kísérlet során arra a megállapításra jutottak, hogy a rutintesztekkel nem lehet beazonosítani azokat a mikroszkópikus méretű elváltozásokat, amelyeket a covid okoz a tüdőben.

Sokaknál okoz nehézlégzést a koronavírus Forrás: Shutterstock

Ezek az apró sérülések váltják ki a jól ismert tüneteket a légszomjtól a nehézlégzésig. A kutatás vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mennyire roncsolja a tüdőszövetet a koronavírus.

Azt azonban már most sikerült bizonyítani, hogy a covid hosszú távú tartós rendellenességet képes előidézni a tüdő mikrostruktúrájában és az érrendszerében – idézi a The Guardian cikkét a szeretlekmagyarorszag.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.