2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Lehet, hogy téged is tévesen diagnosztizáltak penicilinérzékenységgel: járj utána

Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken" -
mellékhatás gyógyszer allergia tanulmány penicilinérzékeny
Sokkal kevesebben allergiásak a penicilinre, mint ahány ember orvosi kartonján szerepel. A Royal Pharmaceutical Society szerint a gyógyszer gyakori mellékhatásai könnyen félreértelmezhetők, sok esetben allergiának titulálják holott nem azok. 

British Journal of Clinical Pharmacology 2019-ben megjelent tanulmánya szerint a britek és amerikaiak 6-10 százaléka allergiás a penicillinre. A friss kutatások szerint azonban ezek 90-95 százaléka tévedés.

A gyógyszerészeket és gyógyszerészhallgatókat tömörítő szakmai testület szerint a penicillin szedésének elmulasztása azt jelentheti, hogy az embereket más antibiotikumokkal kezelik, amelyek kevésbé hatékonyak.

Az RPS munkatársai szerint az emberek különféle okokból azt hihetik, hogy allergiásak a penicillinre, például hányingerük vagy hasmenésük van a gyógyszer bevétele után, holott ez nem allergia, csupán mellékhatás. Az is előfordulhat, hogy egy sok évvel ezelőtti, például gyerekkori allergia már rég nem áll fenn, de a beteg - tévesen - penicilinérzékenyként van nyilvántartva.

Illusztráció Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken"

Ez is érdekelhet:

Ezek a leggyakoribb allergének

Halálos szövődményei lehetnek a milliók által szedett koleszterincsökkentő gyógyszereknek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.