Ezek a leggyakoribb allergének

Forrás: Shutterstock -
allergének allergia reventil2023 reventil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az allergia nem más, mint az immunrendszerünk túlzott reakciója egyébként ártalmatlan anyagokra. Normális körülmények között ezek semmilyen kárt nem tennének a szervezetünkben, de allergia esetén mégis ellenségként azonosítjuk őket, így az immunrendszerünk támadást indít ellenük.

A folyamatos orrdugulást, a szem, a torok viszketését és az állandó tüsszögést általában a levegőben terjedő allergének váltják ki. Ha a tüdőbe kerülnek, asztmás tüneteket – nehézlégzést, sípolást – okozhatnak. Amennyiben az allergén az emésztőrendszerbe kerül, akkor puffadást, hányást, gyomorfájást és hasmenést vált ki. A bőrön jelentkező allergiás reakció az ekcéma, a bőrpír vagy a duzzanat. Az eleinte csak kellemetlenséget okozó tünetek gyorsan súlyosbodhatnak, ezért nem érdemes a kivizsgálással várnunk, hanem már a kezdeti, enyhe tünetek megjelenésekor forduljunk orvoshoz!

Íme, a leggyakoribb allergének listája:

1. Pollen

A pollen a virágok szaporodásakor keletkező, mikroszkopikus méretű szemcsékből álló, finom por, úgynevezett bioaeroszol, amely láthatatlanul kering a levegőben. Ha a szervezetbe kerül, az immunrendszer ugyanúgy külső behatolónak tekinti, mint a vírusokat vagy a baktériumokat. Védekezésképpen jelentkezik a szemviszketés, orrfolyás, gyakori tüsszögés, a nehézlégzés, köhögés és az asztmás tünetek.
Márciusban kezdenek virágozni a fafélék, mint például az égerfa, szilfa, nyárfa vagy a tölgyfa, aztán április és július között a pázsitfű-, a csalán- és a fenyőfélék tombolnak, majd júliustól októberig a parlagfű és a fekete üröm pollenjei szabadulnak el.

2. Ételek

Az élelmiszerek közül a tej, a tojás, a szója, a különböző gabonafélék, a mogyoró és a kagyló okoz leggyakrabban allergiát. Ha valaki allergiás egy ételre, annak a szervezete azonnal jelez. Az allergia nem összekeverendő az intoleranciával, mások a tünetek és a kezelési módok is eltérnek. Allergiás tünet lehet a zsibbadás, a bőr viszketése, kiütések, duzzadás az ajkakon, az arcon, a torokban. Utóbbi légzési nehézséget okozhat. A szervezet legsúlyosabb reakciója az anafilaxiás sokk, ami fulladáshoz is vezethet.

Az élelmiszerek közül a tej, a tojás, a szója, a különböző gabonafélék, a mogyoró és a kagyló okoz leggyakrabban allergiát Forrás: Shutterstock.com / Evan Lorne

3. Gyógyszerek

Nem gondolnánk gyakorinak, mégis nagyon sokan allergiásak a gyógyszerekre. A tünetek általában a bevétel után 24-72 órával jelentkeznek, lehet csalánkiütés, nehézlégzés, égő, viszkető szem, súlyos esetben anafilaxiás sokk. Létezik allergia penicillinre, antibiotikumokra és nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőkre is.

4. Állatszőr

Sokan úgy tartják, hogy az állatszőr vált ki allergiát, de ez így nem pontos. Az állatok mirigyeiben és a nyálukban találhatók meg az allergének, ezek okozzák a kellemetlen tüneteket.

Az állatok mirigyeiben és a nyálukban találhatók meg az allergének Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

5. Penészgomba

A penész lényegében bármin képes megtelepedni, ilyen például a papír, a fa, a textil, a műanyag, a fém vagy a gumi. Zöldes, szürkés, feketés foltok jelzik az útját. Nem minden esetben káros az egészségre, de az arra érzékenyebbeknél komoly tüneteket okozhat. Irritálhatja a szemet, a tüdőt, a torkot és a bőrt is. Bizonyos penészgombafajták akár tüdőbetegségeket is okozhatnak.

6. Poratka

A folyamatos tüsszögés és a viszkető szem a poratkák jelenlétét is jelezheti a lakásban. Mikroszkopikus méretűek, de annál nagyobb galibát tudnak okozni, főleg akkor, ha asztmában szenved az ember. Ám ezek az apró lények azoknak sem tesznek jót, akik nem allergiásak rájuk. Ha nem cseréljük elég gyakran az ágyneműt, össze is csipkedhetnek bennünket. Az ágyneműcserét legalább hetente érdemes beiktatni, és a legjobb, ha eleve hipoallergén ágyneműt használunk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Reventil rhinitis orrspray patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.