Sokkal nagyobb eséllyel esel el vagy égeted meg magad, ha ezeket a gyógyszereket szeded

antihisztamin elesés antidepresszáns szorongás szénanátha
A Harvard Medical School kutatása szerint azok az emberek, akik gyógyszert szednek szorongásra, szénanáthára és magas vérnyomásra, nagyobb eséllyel sérülnek meg a mindennapokban: gyakrabban esnek el, sőt meg is égethetik magukat. 

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a gyógyszerszedők 40 százalékkal nagyobb eséllyel esnek el, mint azok, akik nem szedik azokat. Ennek alapján a kutatók jó néhány gyakran használt gyógyszer mellékhatásaira figyelmeztetnek, valamint kiemelik, ha ezek közül többet is szedünk, még fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve.

Bizonyos gyógyszerek növelik az elesések kockázatát Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 fizkes/Shutterstock. No use without permission./Fizkes

A magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszereknél fennáll a lehetőség, hogy túl alacsonyra viszik le a vérnyomást. Ilyenkor, ha felállunk, elszédülhetünk és eleshetünk. A központi idegrendszerre ható gyógyszerek - mint például a szorongásoldók vagy antidepresszánsok - szintén növelhetik a kockázatot. Az allergiára szedett antihisztaminok pedig álmosítanak, azért érhet a szedése közben baleset bennünket, és fokozottan igaz ez az altatókra is. A fentieken kívül a túlműködő hólyag kezelésére szolgáló gyógyszerek is növelik az elesések és egyéb balesetek esélyét - írja a The Sun.

Hiperaktív hólyag

Ebben az esetben a húgyhólyag nyálkahártyája fokozottan érzékeny, ezért alakul ki gyakrabban vizelési inger, vagy a hólyag izmainak görcse miatt. Jellemzően éjszaka is jelentkezik, és napközben is gyakori ürítéssel jár a betegség. Megszüntetése, vagy a panaszok enyhítése gyógyszeres kezeléssel történik alapos vizsgálat után.

Ez is érdekelhet:

Halálos szövődményei lehetnek a milliók által szedett koleszterincsökkentő gyógyszereknek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.