"Ha pozitívan szemléled a világot, az idővel visszamosolyog rád"

önbizalom optimizmus egészség hála
Vannak napok, amikor semmihez nincs kedved, mindent elrontasz és a legjobb megoldásnak az tűnik, ha a fejedre húzod a takarót. Az önbizalom számos élethelyzetben segít túllépni a nehézségeken, ezeket szedtük össze 8 pontban.

Az, hogy hogyan viszonyulsz az élethez, nagyban befolyásolja mindennapjaidat. Van, akinek arcáról levakarhatatlan a mosoly, míg más búskomor. Az önbizalom és az optimizmus viszont pozitívan hat életedre. Legyen szó a családi, baráti kapcsolataidról vagy a karrieredről, ha pozitívan szemléled a világot, az idővel visszamosolyog rád - írja Boris Bornemann, német pszichológus.

1. Önbizalom, remény és optimizmus

Biztos ismersz olyan bizakodó, reménykedő személyt, aki hisz egy szebb és jobb jövőben. Hozzá képest nagyon magabiztos az, aki szilárdan hisz valamiben, ami meg fog történni - főleg, ha saját céljainak eléréséről van szó. Akik kevésbé magabiztosak, abban hisznek, hogy van út a céljukhoz vezető úton. Az optimizmus ehhez képest tágabb fogalom, ilyenkor mindenben a jót látjuk; a jövőben, önmagunkban és a világban is.

2. Az önbizalom befolyásolja életedet

Ha magabiztos vagy, nem tudnak könnyen megzavarni, és a kedvezőtlen körülmények között is hiszel abban, hogy jobbra fordulhatnak a dolgok. Például a magabiztos tanulók jobban teljesítenek az iskolapadban, mint az azonos képességű, de negatívabb elvárásokkal rendelkező diákok. Az optimista emberek pedig fizikailag is egészségesebbek és gyorsabban gyógyulnak.

boldog diák, iskola, tanulás, számítógép,
A magabiztos tanulók jobban teljesítenek az iskolapadban
Forrás: Shutterstock

3. Fontos az egészséges optimizmus

Az a hit, hogy valahogy mindig, minden megoldódik, passzívvá tesz bennünket. A szélsőségesen optimisták pazarló életmódot élnek, míg a mérsékelten optimisták határokat szabnak. Az egészséges optimizmus nem arról szól, hogy meggyőzd magad valamiről, hanem arról, hogy a realitás talaján maradva vedd figyelembe, mi lehetséges és ahhoz igazítsd elvárásaidat, és így dolgozz a szebb jövő céljának megvalósításán.

4. Meditációval az egészséges önbizalomért

Az egészséges önbizalom ott kezdődik, hogy megkérdezed magadtól, hogy érzed magad, hogy állsz az adott élethelyzetedben. Ezt követően tedd fel magadnak a kérdést: mire van szükséged? Több örömre és könnyedségre, esetleg biztonságra? A meditáció során ezekre a kívánságokra és szükségletekre összpontosíthatsz. Gondolj olyan mondatokra, mint például „Legyek boldog”. Figyelj minden képre, belső megjegyzésre és érzésre. Engedd át magad a nehéz érzéseknek és kétségeknek egyaránt, majd térj vissza a korábbi mondataidhoz. Ez segíthet abban, hogy megtanulj az akadályokkal együtt élni anélkül, hogy vágyaidat szem elől tévesztenéd.

relax, nő, meditáció,
Az egészséges önbizalom ott kezdődik, hogy megkérdezed magadtól, hogy érzed magad
Forrás: Shutterstock

5. Ha elveszíted az önbizalmad

A legfontosabb, hogy fel tudd ismerni, ha nehéz helyzetben vagy életszakaszban vagy, és vállald fel az ezekkel járó nehéz, gyakran negatív érzéseidet. Teljesen normális, hogy félsz és nem akarod, hogy ez az érzés eluralkodjon rajtad, hogy azt hiszed, bármi történt is, azonnal talpra kell állnod. Érzelmeid elfojtása azonban sok energiádat felemészti, amiket emiatt nem tudsz gyorsan feldolgozni. A nehéz pillanatok az élet részei, emberi dolgok - ennek tudatában megnyílhatsz a fájdalom előtt. Érezd tested, engedd szabadon érzéseidet és beszélgess róluk másokkal, hogy ellazulhass és szíved felszabadulhasson.

6. A pihenés és relaxáció segíti a pozitív gondolkodást

Amikor fáradt és kimerült vagy, nehéz meglátni a jót, pedig sokszor csak egy kis pihenésre volna szükséged. Hallgass testedre, aludj egy jót, utána egészen másképp tekintesz majd a világra. A kellemes emlékek is megváltoztatják gondolkodásod. Legyen szó egy kellemes fürdőről, egy kiadós sétáról vagy kedvenc sorozatod megnézéséről, a relaxáció és a pozitív élmények ismét egyensúlyba hozzák gondolkodásod, mely után könnyebb a jó dolgokra figyelni. 

otthon, nő, tea, mosoly, pihenés
A kellemes emlékek is megváltoztatják gondolkodásod
Forrás: Shutterstock

7. A hála érzése segít meglátni a jót

Ahhoz, hogy minél több jót megláss a világban, kérdezd meg magadtól, hogy miért vagy hálás. Válaszolj magadban vagy írd le gondolataidat. Ha gyakorlod a jóra való összpontosítást, akkor később könnyebben felismered majd. Ahhoz, hogy magabiztos legyél, ismerned kell saját erősségeidet is. Nem hiúság vagy önzőség, ha azon gondolkodsz, mit szeretsz magadban vagy miben vagy jó. Ezek a gondolatok segítenek abban, hogy saját erősségeidet felismerd és használd magad és mások számára, ugyanakkor bátorítanak utadon. Ugyanakkor egy állásinterjún is hasznos lehet, ha el tudod mondani ezeket.

8. A biztonságérzet megnyugtat

Az ember alapvetően társas lény, ezért nagyon fontos a másokkal való kapcsolattartás számunkra, akkor is, ha introvertáltként szívesen vonulsz félre. Azért, hogy ne veszítsd el a reményt, szükséged van olyan emberekre, akikkel megbeszélheted aggodalmaidat és érzéseidet, megvitathatod a megoldásokat és cselekedhetsz is. 

Ennek oka hogy egyedül könnyebben elveszíted az összképet, amikor összetett problémákkal állsz szemben, mivel csak saját szemszögedből és tudásoddal szemléled az adott helyzetet, a világot. Ha többen vagytok, mindenki hozzá tudja tenni saját véleményét, tapasztalatát, tudását az összképhez, ami segít abban, hogy jobb megoldásokat találjatok a problémára. Ráadásul a csoport biztonságérzetet nyújt, ami megnyugtat. Ha pedig nyugodt vagy, tisztábban tudsz gondolkodni és tervezni. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.