Nem segít a pszichológus? Ez a terápia lehet a megoldás a lelki problémáidra

terápia, agy, pszichológus
123rf.com -
pszichológus Sématerápia lelki baj Mentális betegség kezelés
Egy terápia, amely ötvözi a kognitív viselkedésterápiát, a pszichoanalízist, a kötődéselméletet és az érzelemközpontú terápiát. Segíthet a személyiségzavarok és más mentális egészségügyi problémák kezelésében, akkor is, amikor más technikák kudarcot vallottak. A sématerápia célja, hogy a terapeuta segítségével feltárjuk és megértsük azokat a sémákat, amelyeket kialakítottunk, és lehetetlenné teszik a boldogulásunkat.

Így alakulhatnak ki a sémák
 

A sémák egész életünk során hatással lehetnek ránk, és ha nem foglalkozunk velük, komoly problémáink lesznek a megküzdési módszereinkkel, az önértékelésünkkel és a viselkedésünkkel. 
„A sémák általában gyermekkorban alakulnak ki. Ha pedig egyszer létrejönnek, az öntudatlanul is befolyásolhatja a gondolatainkat és a cselekedeteinket. Általában akkor jönnek létre ezek a sémák, és alakítjuk ki a helytelen megküzdési technikáinkat, ha gyermekkorunkban nem elégítették ki az olyan érzelmi szükségleteinket, mint a biztonságérzet és a másokhoz való biztonságos kötődés; az önazonosság és az autonómia érzése; a szabadság arra, hogy kifejezzük, hogyan érzünk, és kérjük azt, amire szükségünk van másoktól; a játék és a spontaneitás képessége; biztonságos, az életkornak megfelelő korlátok és határok”– sorolta a Fanny magazinnak dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

terápia, agy, pszichológus
A sématerápia segíthet olyan mentális problémák kezelésében, amikor más technikák kudarcot vallottak.  
Forrás: Shutterstock

Ezenkívül négyféle negatív élmény is hozzájárulhat a sémák kialakulásához

Beteljesületlen szükségletek. Ez akkor fordulhat elő, ha nem kapunk szeretetet a szülőktől, vagy nem teljesülnek más alapvető érzelmi szükségletek.
Trauma, bántalmazás vagy áldozattá válás. 
Túlzott kényeztetés vagy a korlátok hiánya. Ilyenkor a szüleink túlságosan védelmezőek vagy nem szabtak megfelelő határokat számunkra.
Szelektív azonosulás, vagyis magunkba szívjuk a szüleink egyes viselkedésformáit.

A sémák következményei


A sémákra adott reakcióit megküzdési stílusoknak nevezzük. Ezek gondolatokat, érzéseket vagy viselkedéseket foglalhatnak magukban, amelyek egy bizonyos séma következtében megtapasztalt fájdalmas és nyomasztó érzelmek elkerülésének módjaként alakulnak ki. 

A megküzdési stílusok gyermekkorban hasznosak lehetnek, mivel a túlélés eszközét jelentik, felnőttkorban azonban megerősíthetik a rosszul berögzült sémákat.


A saját megküzdési stílusunk alapulhat az általános temperamentumunkon, vagy akár a szüleinktől tanult megküzdési stílusokon is. Ezek személyenként is eltérőek. Két ember ugyanarra a sémára ugyanazon stílussal nagyon különböző módon reagálhat. A saját megküzdési stílusunk is változhat az idő múlásával.

Miben segíthet?


„A sématerápia különösen hasznos a krónikus depresszió, szorongás, az étkezési zavarok, valamint a párkapcsolati nehézségek kezelésében, de segít megelőzni a visszaesést a szerhasználathoz. Akkor is hasznos lehet, ha reménytelennek érezzük a helyzetünket, és úgy gondoljuk, hogy a sémáink már olyannyira rögzültek bennünk, mintha az identitásuk részét képeznék. A sématerápia segítségével megtanuljuk felismerni, hogy mely sémák és problémás megküzdési stílusok érintenek bennünket, megértjük az eredetüket, és megtanuljuk, hogyan lehet tartós változásokat elérni” – fejti ki a szakértő. 

terápia, agy, pszichológus
Más terápiatípusokhoz képest a sématerápia hosszú távú elköteleződést is jelenthet.
Forrás: Shutterstock

„A terápiás beszélgetéseken kívül, olyan feladatokat végzünk, amelyek segítenek abban, hogy folyamatosan szembesüljünk a negatív berögzüléseinkkel, hiedelmeinkkel. A terapeutával együtt dolgozunk azon, hogy azonosítsuk, mikor ismétlődnek egészségtelen sémáink, és hogyan tudjuk kielégíteni azokat az érzelmi szükségleteinket, amelyek esetleg nem lettek kielégítve gyermekkorukban. A viselkedési minták megváltoztatása érdekében szerepjátékok segítségével dolgozhatunk a kommunikációs készségeken, vagy átbeszélhetünk egy problémát és annak megoldását a terapeutával. Az is lehet, hogy ad nekünk valamilyen feladatot, amelyet a találkozások között végezhetünk. Más terápiatípusokhoz képest a sématerápia hosszú távú elköteleződést is jelenthet. Előfordulhat, hogy a sématerápiát éveken keresztül kell alkalmaznunk” – mondja a pszichológus.

Mi a baj a sémákkal?


Ezek a negatív élethiedelmek alacsony önértékeléshez, a másokkal való egészséges kapcsolat hiányához, az érzések és érzelmek kifejezésének problémáihoz és az alapvető biztonsági kérdések miatti túlzott aggodalomhoz vezethetnek. A bennünk kialakult sémák erős vonzalmat ébreszthetnek bennünk a nem megfelelő partnerek iránt, és szinte lehetetlenné teszik, hogy megtaláljuk a számunkra ideális karriert.

Dr. Jeffrey Young, PhD a 1980-as évek közepén kezdte el a sématerápia fejlesztését, miután úgy találta, hogy a kognitív viselkedésterápia egyes egyének számára kevésbé hasznos, mint mások számára. 1990-ben, és nyitotta meg az első Sématerápiás Intézetet New Yorkban. Dr. Young a Columbia Egyetem Pszichiátriai Tanszékének oktatója és a New York-i Kognitív Terápiás Központ és a Sématerápiás Intézet igazgatója is. Alapító tagja a Kognitív Terápia Akadémiájának, és a Nemzetközi Sématerápiás Társaságnak. Eredetileg a személyiségzavarok kezelésére fejlesztette ki a sématerápiát, de a terapeuták azóta számos állapot kezelésére használják.  


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.