2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Ha a szüleid elhízottak, valószínűleg te is az leszel: 12 tipp, amivel tehetsz ellene

tudatos táplálkozás, saláta, hamburger
Forrás: Shutterstock/Creativa Images -
kutatás genetika elhízás szülők étkezés
Hatszor nagyobb esélye van az elhízásra annak, akinek a szülei is túlsúlyosak - állítja egy tanulmány. Ennek oka egyrészt a génekben, másrészt pedig a tanult étkezési szokásokban rejlik.

Egy 2068 család bevonásával készült norvég felmérés szerint azok, akiknek a szülei a 40-es, 50-es éveikben túlsúlyosak voltak, nagyobb eséllyel híznak meg, amire ennyi idősek lesznek. Ha csak az egyik szülő volt elhízott, a kockázat a felére csökken, de még így is sokkal nagyobb, mint ahol mindkét szülő normális testsúlyú volt. A vizsgálatot 1994-ben kezdték, amely a 40 és 59 év közötti szülőket vizsgálta, majd később, 2015-ben a gyerekeiket, amikor elérték ezt a kort.

Az elhízás generációról generációra öröklődik. Egyrészt mert a gyerekek lemásolják a szülők étkezési és mozgási szokásait és az otthon látottak alapján alakítják életvitelüket. Másrészt a gének fontos szerepet játszanak a súlygyarapodásra való hajlamunkban, és befolyásolják azt is, miként tudunk ellenállni az egészségtelen ételeknek, mekkora az akaraterőnk, mennyire vagyunk tudatosak, ha a testünkről van szó

  - idézi a tanulmány szerzőjét, Mari Mikkelsent a Sun

család, evés, nassolás, elhízás
A családi minták szerepet játszanak az elhízásban.
Forrás: Shutterstock

A szakemberek szerint a generációs elhízási lánc megszakítható kellő odafigyeléssel, és tippeket is adnak, hogy miként.

1. Ne hagyd ki a reggelit!

A reggeli kihagyása nem segít a fogyásban, sőt, tápanyaghiányhoz vezet. További hátulütője, hogy a nap folyamán éhesebb leszel és többet nassolsz. 

2. Egyél rendszeresen!

A rendszeres étkezés pörgeti az anyagcserét és csökkenti magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágyat.

3. Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget!

A gyümölcsök és zöldségek alacsony kalória- és zsírtartalmúak, valamint magas a rosttartalmuk. Eltelítenek, de nem hizlalnak.

4. Légy aktívabb!

Az aktív élet kulcsfontosságú tényező a fogyásban. Amellett, hogy a mozgás számos egészségügyi előnnyel jár, segít elégetni a felesleges kalóriákat.

5. Igyál sok vizet!

Az emberek néha összekeverik a szomjúságot az éhséggel. Ha nemrég ettél, de éhesnek érzed magad, igyál meg egy pohár vizet, lehet, hogy csak folyadékra volt szükséged. 

6. Fogyassz rostban gazdag ételeket!

A sok rostot tartalmazó ételek segíthetnek megőrizni a jóllakottság érzését. A legtöbb rost növényi eredetű élelmiszerekben található, például gyümölcsökben és zöldségekben, zabban, teljes kiőrlésű kenyérben, barna rizsben és tésztában, valamint babban, borsóban és lencsében.

7. Olvasd el az élelmiszerek címkéit!

Az élelmiszercímkék olvasása segíthet az egészségesebb ételek kiválasztásában. Kerüljük a sokösszetevős, adalékanyagos ételeket. 

8. Használj kisebb tányért!

Ha kisebb a tányérod, kisebb adaggal is telinek tűnik, amivel becsaphatod az agyadat. Ha mégis éhes maradsz, várj húsz percet, körülbelül annyi időbe telik, amíg a gyomor jelzi az agynak, hogy tele van. Mindig hagyd abba még azelőtt az evést, hogy jóllaktál volna. 

9. Ne legyen tiltólistás ételed! 

Ha bizonyos ételeket, ételcsoportokat kiiktatsz, csak még jobban fogod kívánni azokat. A tiltólista helyett legyél mértékletes. 

10. Ne tárolj otthon gyorsételeket!

A kísértés elkerülése érdekében ne legyen otthon csokoládé, keksz, chips és édes szénsavas ital. Ezek helyett egészséges ételekkel töltsd meg a hűtődet és a polcaidat. 

11. Csökkentsd az alkoholfogyasztást!

Egy pohár bor annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy kis darab csokoládé. A túl sok alkohol könnyen hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

12. Tervezd meg étkezésed!

Próbáld meg az egész hétre megtervezni, mit fogsz enni úgy, hogy a kitűzött kalóriabevitelen belül maradj. Segíthet az is, ha bevásárlólistát írsz, és azon kívül, ami rajta van, nem veszel mást. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.