Roberto konyhája recept kakaós csiga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íme, minden idők legfinomabb kakaós csiga receptje Roberto konyhájából. 

Egy közösségi oldalon megosztott videón láttam, hogy is lehet szépen felszeletelni egy ilyen kelt tésztát. Rutin, tapasztalat és évek... ez most itt mind szertefoszlott, ugyanis fő a leleményesség. Felkészültetek? Tehát, az illető, akinek csak a kezét láttam, fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, ami remélem nem volt mentolos... A feltekert kakaóscsiga-rúd alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni, és egy hurkot csinálva felül, meghúzta a fogselymet. A nyers kakaós csigaszelet parádésan hullott alá a vágódeszkára. Nem lett megnyomorgatva, és nem kellett azon aggódni elég éles-e a kés, hogy szépen elszelje a tésztát. Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű! Ha pedig nem szeretnétek kelt tésztát csinálni, vegyetek nyugodtan vajas leveleset a boltban, azzal is igazán mennyei.

Mennyei kakaós csiga Roberto konyhájából Forrás: Roberto konyhája

Hozzávalók

• 50 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 2 dl tej
• 2 evőkanál tejföl
• 5 evőkanál kristálycukor
• 2,5 dkg élesztő
• 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
• 1 csomag sütőpor (10 g)
• csipet só

Töltelék

• 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
• 4 evőkanál kristálycukor
• 4 evőkanál kakaópor
• 1 csomag vaníliás cukor

Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokon alul-felül sütéssel.

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan elkeverjük. A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni a tésztát. Mikor összeállt, kissé ragadni fog, adjunk hozzá kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percet, és amíg kel, készítsük el a tölteléket.

A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vaníliarudam, akkor a felének a magját a töltelékhez kaparom, nagyon kellemes ízt ad neki).

A megkelt tésztát, lisztezett deszkán lágyan átgyúrom, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a kakaós tölteléket, majd a maradék vajat ráöntjük. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen, mert amikor feltekerjük, majd egyenletesen eloszlik.
A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk.

Szeletelés! Ahogyan már az imént is írtam, abban a videóban az emberünk fogott egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, a feltekert kakaós csiga alá rakta, bemérte milyen vastagot szeretne szelni, és egy hurkot csinálva meghúzta a fogselymet. Ajánlom nektek is ezt a módszert, mert nagyon egyszerű!

Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a csigákat egymástól távol rátesszük.
Forró sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradnak! Porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.