A nyár legtrendibb itala, a matcha latte - így készítsd el otthon

ital nyár recept latte matcha
A matcha latte az utóbbi idők egyik legtrendibb italává nőtte ki magát, amely már minden valamirevaló kávézó kínálatában megtalálható. Holott a matcha nem is kávé... Az elkészítése egyébként nem ördöngösség – még otthon sem.

Korábban már részletesen megírtuk, hogy pontosan mi is az a matcha, illetve arról is beszámoltunk, miért jó, ha a napi kávénkat – legalább egyet – erre a speciális, Japánból származó italra cseréljük. Amellett azonban, hogy a matcha egy tradicionális tea, jótékony hatásainak köszönhetően számos formában (por, kapszula, filteres tea stb.) megtalálhatjuk a boltok polcain, a trendi kávézók pedig fancy matcha latte formában kínálják mostanában.

Mi kell a DIY matcha latte elkészítéséhez?

A matcha latte elkészítése nem bonyolult, bár némi odafigyelés azért nem árt, ha valóban habos és ízletes végeredményt akarunk elérni. Először is érdemes jó minőségű matchát beszerezni, ami ugyan nem olcsó, ám hatásában és ízében is jobban járunk, mint ha a gyengébb, esetleg ízesített verziók mellett tesszük le a voksunkat. Bár nem elengedhetetlen, de amennyiben valóban habos, krémes matcha lattét szeretnénk, akkor az sem árt, ha áldozunk egy speciális teakeverő ecsetre is, ettől lesz ugyanis az italunk igazán olyan, mint ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Ezek beszerzése után pedig nem kell már más, mint egy kis forró víz és némi (növényi) tej.

Alap matcha latte recept

Hozzávalók
1 tk matcha por
15 ml forró víz
1,5-2,5 dl tej (ízlés szerint)

Matcha latte Forrás: Shutterstock/Louno Morose

Elkészítés
Tegyünk 1 teáskanál matcha port egy bögrébe, majd öntsük rá a forró, de nem forrásban lévő vizet. A bambuszecsettel keverjük jól ki a teát, méghozzá úgy, hogy lentről felfelé és a bögre egyik falától a másikig tartó mozdulatokat alkalmazunk. Fontos, hogy a keverés alapos legyen, különben az italunk keserű lesz. Ezt követően melegítsük meg a tejet és azt is habosítsuk fel akár kézi habosító segítségével. Öntsük a teára a tejet, és már kész is van a klasszikus, alap matcha latte, amit ezután számos más formában is elkészíthetünk.

Vaníliás matcha latte


A vanília nem csupán a kávénak, de a matcha latténak is nagyon jól áll, így érdemes ezt a változatot is kipróbálni, ha némi édes, aromás ízt vinnénk a natúr verzióba.

Hozzávalók
1 tk matcha por
15 ml forró víz
1,5-2,5 dl tej
egy vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés
Tegyünk 1 teáskanál matcha port egy bögrébe és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét. Ezt követően keverjük ki a teát a szokásos módon, és öntsük rá a habosított tejet. Voilá, ennyi az egész!

Fűszeres matcha latte

Igaz, hogy a tél már nagyon messzinek tűnik, ám egy jó fahéjas, szegfűszeges matcha latte nyáron is elvarázsolhat minket csodás zamatával.

Hozzávalók
1 tk matcha por
15 ml forró víz
1,5-2,5 dl tej
egy csipet fahéj
egy csipet szegfűszeg

Elkészítés
Keverjük ki a matcha port a forró vízzel a szokásos módon. Egy edénybe forraljuk össze a tejet és a fűszereket, hogy az ízek még intenzívebbek legyenek, majd hagyjuk picit hűlni. Végül öntsük az aromás tejet a teára és élvezzük a végeredményt.

A matcha latte melegen, de nyáron jeges verzióban is igazán üdítő Forrás: Shutterstock/Roman Debree

A matcha latte melegen, de nyáron jeges verzióban is igazán üdítő. Érdemes kipróbálni, mert nem csupán finom, de a szervezetünkre is jótékony hatással van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.