Élénkít, szépít, fogyaszt - igazi varázsital Japánból

zöld tea egészség matcha matcha tea csodaszer
Tetőfokára hágott a matcha latte őrület! Mindenki ezt a zöld, kávénak tűnő teát szürcsölgeti, amely amellett, hogy most nagyon trendi, igazi csodaszernek is számít. De mi is az a matcha és miért jó nekünk?

Az utóbbi időben egyre több helyen rendelhetünk „matcha latte" elnevezésű italt, amely első hangzásra ugyan kávénak tűnik, valójában azonban egy teáról van szó... Mégsem ez benne a legérdekesebb, hanem az, hogy a matcha állítólag egy igazi varázsital.

Mi is az a matcha?

A matcha egy speciális zöld tea, amely az ősi Japánból származik. A matcha szó szerint „őrölt teá"-t jelent, így nem meglepő, hogy a matcha nem más, mint a tealevelek gondos feldolgozása és őrlése után kapott, élénkzöld színű por.

A matcha egy speciális zöld tea, amely az ősi Japánból származik Forrás: Subbotina Anna/shutterstock.com

A matcha különlegessége, hogy ennél a típusnál a teljes tealevelet fogyasztjuk el, nem csak az oldott hatóanyagokat, mint a hagyományos, főzött tea esetén.

Milyen formában fogyasszuk a matchát?

A matcha számos formában elérhető a piacon. Leggyakrabban teaként isszák, de kapható „instant" por formájában, amit smoothie-kba, süteményekbe, joghurtokba keverhetünk, valamint kapszula formájában is, amelyet étrend-kiegészítőként fogyaszthatunk. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy sok esetben a matchához cukrot, tejport és egyéb anyagokat kevernek, amelyek ugyan ízletesebbé teszik a teát, de jelentősen rontják a hatását, így vásárlás előtt érdemes elolvasni az összetevők listáját, és inkább a drágább, de tisztább verziót választani.

Leggyakrabban teaként isszák Forrás: Shutterstock

Miért érdemes matchát fogyasztanunk?

A matchafogyasztásnak számos egészségügyi előnye van, amit a benne található hatóanyagoknak köszönhetünk. Lássuk is a legnyomósabb érveket a matcha mellett:

Védi az egészségünket
A zöld tea általánosságban magas polifenol tartalommal bír, a matcha azonban különösen gazdag ezekben az antioxidáns vegyületekben. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szervezetben kialakuló káros szabadgyököket, így védhetnek a krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák, vagy a rák kialakulásától.

Élénkít
A matcha koffeint is tartalmaz, ám a koffein hatása a matchában lévő L-theanin aminosav miatt kiegyensúlyozottabb, mint például a kávénak. Ez a kombináció hozzájárulhat az éberség megőrzéséhez és a koncentráció javításához, valamint segíthet az agyi funkciók - mint például a memória és a figyelem - javításában. Élénkítő hatása egyes kutatások szerint akár 8 órán át is tarthat.

Elűzi a stresszt
Az előbb említett L-theanin másik hatása, hogy hatékony a stressz csökkentésében, mivel serkenti az alfa hullámok termelődését az agyban, melyek nyugtató hatásúak.

Támogatja a fogyást
A matcha nem csupán az éberségünket és az agyunkat pörgeti fel, de az anyagcserét is, ami azt jelenti, hogy megfelelő mozgás és étkezés mellett sikeresebbé teheti a fogyókúrát.

Szépít
A matcha továbbá magas klorofill tartalommal is rendelkezik, ami természetes méregtelenítő. Segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, kedvezően hat a bőrre és az oxidatív stresszt is csökkenti.

Száz szónak is egy a vége: bár azt nem tudjuk, hogy a matcha valóban csodaszer-e, de a fenti tények tükrében talán tényleg nem árt beépíteni a mindennapi étrendbe, hiszen kívül-belül szebbé és egészségesebbé varázsolhat minket.

Ha tetszett a cikk, itt további érdekességeket is megtudhatsz a matcháról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.