2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Szem-szájnak ingere: farsangi ételek, amelyekkel nem hibázhatsz

töltött káposzta
Shutterstock -
lakoma farsangi időszak farsang recept evés
Népszokások és tradicionális ételek egyaránt kapcsolódnak a farsanghoz. Asztalra kerül a disznótoros, a töltött káposzta, a részeges csirke, a hájas tészta és az elmaradhatatlan farsangi fánk.

A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyókedd éjféléig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tart. A gyerekek és felnőttek ilyenkor előszeretettel bújnak vicces vagy éppen rémisztő maskarákba: ez a hagyományőrző vigasságok, a bálok és a nagy lakomák ideje: annyi biztos, mindenki megtalálja a számára megfelelő ünneplési lehetőséget. Ekkor veszünk búcsút a téltől, és még utoljára kibulizzuk magunkat a húsvétot felvezető böjti időszak előtt.  

Nemcsak szokások, hanem hagyományos ételek is kapcsolódnak a farsanghoz. Ahány tájegység, ahány ország, annyi szokás, az Alföldön például a zsíros ételeket és bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a haszonállatok. Az Északi-középhegység kis településein sült húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és töltött káposztát tesznek az asztalra. Farsangkor kedveltek a gazdag, húsos levesek, mint a gulyás és a babgulyás. Klasszikus farsangi fogásnak számítanak a borral sült húsok, mint a részeges csirke vagy a vörösboros marhapörkölt és borjúsült. Vannak ételek, amelyek azért (is) kerülnek ilyenkor terítékre, mert a 40 napos böjt előtt fel kell élni a disznóvágásból maradt alapanyagokat: a kocsonya és a disznótoros vidéken biztosan nem marad ki a menüsorból. 

 

Most mi is mutatunk nektek néhány hagyományos farsangi ételt az egyszerűbbektől a bonyolultabbakig. 

Korhelyleves

A korhelyleves a farsangi időszak egyik kedvenc egytálétele. A savanyúkáposztának fermentált ételként rendkívül jó hatása van, az ilyenkor szokásos mulatozás és italozás következtében fellépő macskajajt is remekül orvosolja.

Hozzávalók (2 főre)

  • 20 g szalonna
     
  • ½ szál kolbász (lehet csípős is)
     
  • 250 g savanyú káposzta
     
  • 1 vöröshagyma
     
  • 2 gerezd fokhagyma
     
  • ½ ek. pirospaprika
     
  • 2 db babérlevél
     
  • só, bors
     
  • tejföl – a tálaláshoz

Elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre pirítjuk egy lábosban. Míg olvad, felszeleteljük a kolbászt és a hagymát. A szalonnapörcre rádobjuk először a kolbászt, majd ha az is megpirult, jöhet a hagyma. Amikor már a hagyma is üveges, megszórjuk a köménnyel, a pirospaprikával – vigyázzunk, nehogy leégjen -, majd melléjük dobjuk a fokhagymát is. Ezt követi az ízlés szerint kimosott káposzta – attól függően mossuk, hogy mennyire szeretnénk savanyúra a levest –, felöntjük 6 dl vízzel az egészet, végül sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérleveleket is. 30 percig főzzük és már készen is van. Tálalásnál kanalazzunk a tetejére egy kevés tejfölt és kínáljunk hozzá friss kenyeret. Aki laktatóbbra szeretné, az a végén beránthatja a levest vagy készíthet hozzá tejfölös habarást is.

korhelyleves
A korhelyleves nyugtatja a másnapos vagy túlterhelt gyomrot.
Forrás: Shutterstock

Ha farsang, akkor nem hiányozhat az ünnep emblematikus finomsága, a farsangi fánk sem, amelyet a legenda szerint egy feldühített pékfeleségnek köszönhetünk. Ha vegán fánkot készítenél, akkor ide kattints. 

Hájas sütemények 


A hájas tésztából készült sütemények szintén nagyon közkedveltek (voltak) a farsangi időszakban, mivel a disznóvágások miatt ilyenkor a háziasszonyok könnyen és olcsón jutottak friss hájhoz – amely olyan finomság hozzávalója, mint a különféle lekvárokkal, dióval, túróval töltött hájas sütemények vagy pogácsák. Az alábbi recept egy alap hájas tészta, amelyet kedvünkre felhasználhatunk édes vagy sós - mint például a spenótos - süteményekhez.

Hozzávalók (4 adaghoz)
 

  • 350 g liszt
     
  • 200 g háj (tisztított, ledarált)
     
  • 1 ek. tejföl
     
  • 1 tojás
     
  • 0.5 dl fehérbor vagy ecet
     
  • 1 csipet só
     
  • 1 csipet cukor
     
  • 5 ml víz (szükség szerint)

Elkészítés

A hájat 50 g liszttel jól összedolgozzuk fehéredésig, majd hideg helyre pihenni tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk. A kidolgozott tésztát 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, rákenjük a hájat és feltekerjük. Sodrófával ismét kinyújtjuk egy hosszú téglalappá. Az alját és a tetejét középig behajtjuk, majd megint félbehajtjuk. Így is 20 percet pihentetjük, ezt újabb hajtogatás követi és 20 perc pihenő.
Utolsó mozzanatként 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és annak függvényében, hogy mit szeretnénk csinálni belőle, felforrósított késsel formára vágjuk. Készíthetünk egyszerű, sós sör- vagy borkorcsolyát, megtölthetjük lekvárral, túróval és összehajthatjuk, de szelhetjük háromszögre is, tehetünk a közepébe diókrémet és feltekerhetjük kiflinek. Papírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20 perc alatt aranybarnára sül. Jó tudni, a hájas tészta elkészítéséhez kifejezetten hidegre van szükség, különben a hozzávalók megolvadnak és a tészta nyúlóssá, ragadóssá válik.

hájas tészta spenóttal
Hogy mivel töltjük meg a hájas tésztát, annak csak a fantáziánk szab határt. 
Forrás: Shutterstock

Klasszikus farsangi étel a részeges csirke, amelynek receptjét a Mindmegette oldalán találod meg. Ha teljes menüsort szeretnél, innen inspirálódhatsz. 

Vörösboros marhapörkölt

 

Hozzávalók
a pörkölthöz:
 

  • 3 ek olaj
     
  • 2 fej vöröshagyma
     
  • 80 dkg marhalábszár
     
  • 2 tk édes-nemes paprika
     
  • 4 dl száraz vörösbor
     
  • 2 db paradicsom
     
  • 1 db t. v. paprika
     

  •  
  • őrölt fekete bors
     
  • őrölt kömény
    A nokedlihez:
     
  • 50 dkg liszt
     
  • 3 db tojás
     

Elkészítés: 

Lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott marhalábszárat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús omlósra puhul, és sűrű szaft keletkezik. Közben néhányszor megkeverjük, és az elpárolgott folyadékot pótoljuk egy kevés vízzel vagy borral. A főzési idő felénél hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paradicsomot és paprikát, továbbá egy kevés sót, őrölt borsot és köményt. A nokedlihez összekeverjük a lisztet az elhabart tojásokkal. Annyi vizet öntünk, hogy sűrűn folyós tésztát kapjunk, majd lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Akkor van kész, ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Végül leszűrjük. Ezzel tálaljuk a pörköltet.

marhapörkölt
A vörösboros marhapörkölt kiváló fogás a farsangi mulatságon. 
Forrás: Forrás: Roberto konyhája

A disznóvágásból maradt húsokból készül ilyenkor a kocsonya és a disznótoros tál. Hogy ki fogyassza bátran, és ki az, aki inkább válasszon más fogást, azt a Travelo cikkében olvashatod el. 

Ha vége a farsangnak és ettünk-ittunk, jót mulattuk, beköszönt a 40 napos böjt időszaka. Az, hogy ezt ki, hogyan tartja vagy tartja-e egyáltalán egyéni döntés. Vannak, akik életmódbeli kihívást teljesítenek, mások a húst hagyják el az étrendjükből. A 40 napos böjt mindenesetre jó alkalom a test és a lélek együttes megtisztítására, azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe, hiszen veszélyes is lehet, ha nem jól csináljuk. Arról, hogy miként vágjunk bele a Ripost beszélgetett Ressely-Szarvas Veronika dietetikussal. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.