Rossz hír érkezett - Gyors ütemben terjed az omikron variáns

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis -
omikron variáns koronavírus Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az omikron vírusváltozat lehet a jövő hónaptól a koronavírus domináns mutációja Európában, megelőzve a delta variánst is - derül ki a Bázeli Egyetem bakteriológiai kutatócsoport vezetőjének hétfőn kiadott közleményéből.

Az egyetem weboldalán megjelent bejelentésben Richar Neher rámutatott arra, hogy egyelőre kevés az omikron okozta fertőzés a kontinensen, de ha a variáns terjedése ebben az ütemben folytatódik, az omikron néhány héten belül dominánssá válhat.

Az Egyesült Királyságból és Dániából érkező adatok szerint az omikron okozta fertőzések száma 3-4 naponta a duplájára nő, a terjedési sebessége pedig háromszor akkora, mint az eddig domináns delta variánsnak, mert az oltatlanok mellett az oltottak is megfertőződhetnek.

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis

Neher ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy bár az oltás nagyobb védelmet nyújt a delta, mint az omikron ellen, az oltottak - különösen azok, akik a harmadik, emlékeztető oltást is felvették - még mindig kisebb eséllyel mutatnak súlyosabb tüneteket, akkor is, ha az omikronnal fertőződnek meg.

Neher emellett figyelmeztetett a vakcinák globális elosztásában jelentkező egyenlőtlenségekre, melyeket "a lehető leghamarabb kezelni kell".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.