A pattanások réme: a kívül-belül tiszta bőr

zsíros bőr szépségápolás hidratálás csalán kollagén pattanás természetes alapanyag bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Takács Nórát, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arcát rengetegen keresik fel, hogy tanácsát kérjék egy-egy szépségápolási kérdésben. A múlt héten Nóra a gyorsan zsírossá váló hajra adott tanácsokat, most pedig a pattanásos, zsíros bőrrel kapcsolatban kérte tanácsát egy 16 éves lány.
Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arca rengeteg levelet kap szépségápolással kapcsolatos kérdésekben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszait hétről hétre olvashatod itt, a Life.hu oldalain.

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!




"Szia Nóra!

Anna vagyok, 16 éves, és azt hiszem, vegyes típusú a bőröm, T zónában zsíros. Észrevettem a műsorodban, hogy te is inkább a természetes alapanyagokban hiszel, és szükségem lenne pár ötletre: milyen természetes anyagok jók a bőrömre, amelyek csökkentik a pattanásokat, gyulladást vagy mitesszereket? Érdekelne pakolás, krém vagy gyógytea tipp is. Hallottam, hogy a csalántea jó a bőrre, ez igaz? Ilyen jellegű dolgokra lennék kíváncsi, ezért írtam neked. Jó lenne sok szuper terméket kipróbálni, csak nincs rá még pénzem, ezért érdekelnek ezek a természetes megoldások, biztosan olcsóbbak és lehet, hogy jobbak is.
Előre is köszönöm, hogy segítesz, nagyon kedves vagy!

Szép napot kívánok!
Nusi"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock


Kedves Anna!

Tényleg hiszek a természetes alapanyagokban és abban, hogy sok mindent te magad is elő tudsz állítani. Szeretem azt, amit én termelek meg a kertben, én facsarok ki, keverek össze. Szerintem az ember konyhája tele van kiaknázatlan lehetőségekkel. Minek bőrradírt venni, amikor egy kis olívaolajat összekeverünk kávézaccal és ugyanott vagyunk? Sőt lehet, hogy sokkal jobban is járunk. Ilyenkor legalább pontosan tudjuk, hogy mit használunk: olívát és kávézaccot. Nincsenek benne kimondhatatlan összetevők, szintetikus anyagok. Félre ne érts! Nem azt mondom, hogy semmi sem jó, amit boltban lehet venni. Nekem is van egy rakás krémem, azt egyelőre még nem tudok itthon előállítani. Viszont ezeknek a krémeknek a beszerzésekor is ügyelek arra, hogy mit tartalmaznak. Van egy vörösszőlőlevél-kivonatos krémem a lábamra és kezemre, egy ezer éve kedvenc olívaolajos krémem a testemre, egy paradicsomos az arcomra, meg egy uborkás a szemkörnyékre. No, meg persze a jolly joker: 100% tisztaságú sheavaj. A fürdőszobában pedig még van egy kis argánolaj és szőlőmagolaj is. Ennyi. Ezeket szoktam használni, és nagyszerűen elvagyok velük. Ha árban összeadom, még mindig jócskán egy hiperszuper krém alatt vagyok és legalább nevén tudom nevezni a fő összetevőket. Ezen túl már csak a hűtőm tartalmára van szükségem és mindent elő tudok állítani. Ha úgy hozza kedvem és "szomjas" a bőröm, előkapok egy kis joghurtot vagy túrót, belekeverek pár csepp argán- vagy szőlőmagolajat, és mehet is fel az arcomra a pakolás. Ha van itthon friss zöldségem, gyümölcsöm tutira abból is csinálok valamilyen arcmaszkot.

Most biztosan azt gondolod, hogy mást sem csinálok, csak pakolásokat, krémeket gyártok éjjel-nappal, és azokat lapátolom az arcomra, egyiket a másik után, pedig ez nem igaz. Pár éve rájöttem, hogy minél kevesebbet foglalkozom a bőrömmel, minél ritkábban nyúzom szegényt, annál szebb. Ezért a szépségrutinom a következő: reggel-este megtisztítom a bőrömet, bekrémezem, egy héten egyszer-kétszer leradírozom, vasárnap este pedig felteszek valamilyen arcpakolást. Ennyi. Se több, se kevesebb. Mindezt pedig a már felsorolt olajok és krémek segítségével oldom meg. Ezt javaslom neked is, Anna! Nem szabad túlzásba vinni a bőrápolást, mert pont az ellenkezőjét fogod elérni.

Ahogy írtad, a fő problémát a bőröd állapota jelenti. Én meg jelentem, hogy ezzel nem vagy egyedül, bár nem tudom, ez mekkora vigasz számodra. Rengetegen küzdenek a pattanásokkal, ráadásul nemcsak az ilyen fiatalok, mint te, hanem az idősebb korosztály is. Összeszámolni is nehéz, mi minden válthatja ki a pattanásokat. Nálad ez jelenleg egy természetes állapot, az idősebbek esetében a probléma fő forrása: helytelen táplálkozás, hormonális problémák, allergia, meghúzódó betegségek vagy egyszerűen csak a stressz! Ez utóbbi egyébként a legvalószínűbb, ezt magamon is észreveszem mostanában. Minél idegesebb vagyok, minél nagyobb a teher, úgy romlik a bőröm állapota. Ezért szoktam mostanában nagyobb dózisban magnéziumot szedni, hogy lenyugodjak kicsit. Ezen túl pedig újabban kollagént is szedek, ami 70 százalékban a kötőszövet alkotóeleme. Idővel viszont csökken a kollagénszintünk, ezért pótolni kell valahogyan. Én tablettát szedek, de sok krémben, szérumban is megtalálható ez a csoda. Neked 16 évesen még nincs szükséged extra kollagénre, magnéziumra viszont annál inkább, különösen az év végi dolgozatok, felelések idején.

Belső támadás a pattanások ellen

Képzeld el, hogy a bőröd egy ablak. Kívülről folyton valamilyen inger éri: fúj a szél, süt a nap, rászáll a por, stb. Hiába takarítjuk le kívülről az ablakot, ha belülről nem tiszta, akkor nem csillog-villog. Ezért nemcsak arra kell mindig gondolni, hogy na, még ezzel a tonikkal áttörlöm az arcomat, meg bekenem azzal a krémmel, hanem kezdd az egészet egy belső pucolással. Nagyon sokat javít a bőr állapotán, ha megfelelő időközönként tisztítókúrát csinálsz. Erre jó például az általad említett csalántea is. Én is szoktam inni, általában nyáron, mert akkor van friss csalán a kertben. Reggelente szoktam elkortyolgatni egy csésze főzetet, úgy egy hónapon keresztül. Nagyon szépen tisztítja a vért, kipucolja a szervezetet. Aztán: jön a nyár (sok napsütéssel, ami szintén sokat javít a bőr állapotán), tessék sok-sok zöldséget, gyümölcsöt enni! Nemcsak a bőrödnek jó, látványosan megerősödik tőle a hajad, a körmöd is. Ami pedig mindennél fontosabb: víz, víz, víz! Sokszor olvasni, hogy modellek azt mondják, a víz a titkos csodafegyverük. Teljesen egyetértek velük, a víz hihetetlenül fontos, ugyanis nincsen szép bőr megfelelő hidratálás nélkül. Ezért minden nap igyál meg legalább 8-10 nagy pohár vizet.

Külső támadás a pattanások ellen

Térjünk vissza egy percre az ablak példához. Belülről már szép tiszta, lássuk, mi a helyzet kívül. Első és legfontosabb teendő: alapos és rendszeres tisztítás, különösen a nagyvárosokban. Itt ugyanis hihetetlen mennyiségű kosz, por, szmog száll az ablakra, jelen esetben a bőrünkre. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen jelentősége van a rendszeres bőrtisztításnak, ugyanis hiába a sok krém, meg az ilyen-olyan kencék, az egész semmit sem ér, ha a sok jó nem tud bejutni a bőr mélyére. Ablakpélda: ha kívülről nem tiszta az ablak, nem süt be a napfény. Mindig erre gondolj és soha, de soha ne feküdj le sminkben aludni! Nem azért, mert másnap valami szörnyűségre ébredsz, mert nagy valószínűséggel egy-két pici pattanást leszámítva semmi egyéb nem történik majd. A baj az, hogy az ember lusta és könnyen megszokja a rosszat. Szóval a legjobb, ha beletörődsz: nincs az a fáradtság, nincs az a buli, ami után sminkben, arcmosás nélkül lefekhetsz aludni! Ez nagyon fontos. Ha a bőröd szép tiszta, akkor jöhetnek a krémek, hetente egyszer az arcpakolások. Nem kell túlzásba esni, az sem jó, ha naponta valami újjal kísérletezel. Idő kérdése és rá fogsz jönni, melyek a kedvenceid. Ha ezek megvannak, akkor már csak ki kell tartani mellettük, és a pattanások elmúlnak maguktól.

Az én kedvenceim

- Elsőként az olajos arctisztítást mutatom meg neked, ez nagy kedvencem. Itt nézheted meg a róla készült videómat.
Mióta így tisztítom az arcomat, nincs is szükségem más lemosóra.

- Mikor a kurkumás arcpakolást kipróbáltam, rögtön tudtam, hogy ez az, amit kerestem. A videót itt nézheted meg.

- Ha esetleg van otthon aloe verád, akkor most figyelj! Csodás eredményt érhetsz el vele, nagyszerű fegyver pattanások ellen! Íme a videó róla.

- Végül pedig az örök klasszikus akciós arcmaszkom, kifejezetten a pattanások elleni harcra tökéletesítve. Itt láthatod a videót.

Remélem, Anna, tudtam neked segíteni! Sok sikert kívánok és javaslom, kezdj el búcsúzkodni a pattanásoktól, mert hamarosan örökre eltűnnek.

Szeretettel:
Nóra

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Rémálmom, a zsíros haj - Mihez kezdjek vele?http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130415-takacs-nora-szakertoi-level-a-zsiros-haj-megszuntetese-igy.htmlJónő blog: A sikkes mentahttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130411-hogyan-legyek-jo-no-elindult-a-jo-no-blog-a.htmlJónő blog: Mindenem a farmerem!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130417-hogyan-legyek-jo-no-blog-mindenem-a-farmerem.htmlÖltözz szexi matrózlánynak!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130403-hogyan-legyek-jo-no-matroz-stilus-soha-nem-megy-ki.htmlÍgy újítsd fel a megunt kanapédat!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130416-hogyan-legyek-jo-no-kanape-felujitas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.