Természetes megoldások kellemetlen szájszag ellen

szájszag praktikák fűszerek étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kínos lehelet több mint egyszerű kellemetlenség. A háttérben akár olyan problémák is állhatnak, melyek kezelése könnyen megoldható, de kiderülhetnek olyan mögöttes dolgok is, melyek megoldásához orvosi segítséget is kérned kell. Ha az egészségügyi indokok egyikére sem látsz esélyt, egyszerű házi praktikákkal is próbálkozhatsz először.

Elszaporodott baktériumok a háttérben

A kellemetlen szájszagért olyan alapvető életmódbeli szokások is felelőssé tehetők, mint például bizonyos ételek fogyasztása, hiszen köztudottan a fokhagyma, hagyma, vagy épp halételek után még a fogmosás is nehezen csökkenti a kellemetlen szájszagot. Ugyanakkor olyan káros szenvedélyek is kiválthatják, mint a dohányzás.

Thinkstock
Thinkstock

A szájüregben elszaporodó, kellemetlen szagú anyagcsereterméket kiváltó baktériumok tehetők felelőssé, ha rossz illatú a leheleted. Elszaporodva ellepik a nyelvedet, befészkelnek a fogaid közé is, melyek ellen természetesen alapos és rendszeres szájápolással tehetsz a legtöbbet.

A fentiek mellett egészségügyi problémák is állhatnak a kellemetlen szájszag mögött. Az egyik legtipikusabb a gyomorbántalmak által kiváltott rossz lehelet, ami az alacsony szénhidráttartalmú diéta folytatása miatt is lehet. Emellett a szádban is lehet probléma, hiszen elképzelhető, hogy valamilyen orrüregi fertőzés vagy ínygyulladás áll a háttérben, de a szuvas fog is kiváltója lehet a rossz leheletnek. Hasonló problémát okoznak a mandulák mélyebb lyukaiban, tüszőüregeiben megtelepedő, rossz szájszagot kiváltó anyagok.

Egyszerű megoldások szájszag ellen

Ha nem egészségügyi gondok váltják ki a rossz szájszagot, akkor házi fortélyokkal könnyen orvosolhatod a kellemetlenséget. Persze a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia, tehát az alábbiak mellett fordíts nagy gondot a megfelelő szájápolásra is - rendszeres fogmosással, szájvíz, esetleg fogselyem használatával.

Thinkstock
Thinkstock

Sokat segíthet, ha élőflórás joghurtot - vagy más tejterméket - fogyasztasz, ennek hatására ugyanis a jó baktériumok szaporodhatnak el a szádban, melyek hatékonyan felveszik a küzdelmet majd a rossz, szájszagot kiváltóakkal. Gyorssegélyként sokat segíthetnek bizonyos növények is. Így például ha fokhagymás vagy hagymás ételt ettél, utána érdemes egy petrezselyemszárat, -levelet elrágcsálni. Antibakteriális és gombaölő hatása megfelelően semlegesíti a kellemetlen szagokat. Hasonlóan eredményes lehet, ha egy kis édesköményt vagy szegfűszeget, esetleg ánizsmagot rágcsálsz el. Ezekből egy kis adagot akár mindig magadnál is tarthatsz, csak egy jól záródó dobozkába tedd őket, mely a táskádban is elfér. Ha a fűszerek rágcsálása nem hoz nagyon lázba, készíts a magokból főzetet, szűrd le, és nem kevésbé hatékony szájöblítő lesz belőle.

Ha pedig már a folyadékoknál tartunk, a borsmenta-, vagy fodormentateák szintén eredményesen bevethetők, ha azonban van borsmentaolajad, szájfrissítőként pár cseppet a szádba csepegtethetsz. Ez pont elég lesz arra, hogy frissé váljon a leheleted, ráadásul, akárcsak az élőflórás tejtermékek vagy a petrezselyem, ez is sikerrel veszi fel a harcot a káros, szádban megtelepedő baktériumok ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.