párkapcsolat szex férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran megesik, hogy nem úgy mennek a dolgok az ágyban, ahogy szeretnénk. Ezek a szexuális problémák azonban sok esetben nem a kapcsolat végét jelzik, inkább egy-egy alattomos lelki problémára vezethetők vissza. Íme, a 4 leggyakoribb pszichés ok, ami nyomot hagy a szexuális életeteken!

Thinkstock
Thinkstock

A kapcsolataink elején még minden klappol. Szeretjük egymást, izgalmasak az együtt töltött órák, alig várjuk a következő randit, és ennek a pozitív érzelemgombócnak az ágyban is nagy hasznát vesszük. Ez az az időszak, amikor még kellő időt szánunk az együttlétekre, amikor még törődünk a másik igényeivel, be merjük avatni abba, mi a jó nekünk, és mindent megteszünk, hogy a szex emlékezetes, minőségi élmény legyen. Aztán idővel - tetszik vagy sem - visszacsöppenünk a valóságba. A dolgos hétköznapok során olyan problémákkal kell megküzdenünk, mint a kifizetetlen számlák, a határidős munkák, a parádézó anyós és a pattogó főnök. Nem csoda, ha ebben a stresszfertőzésben gyakran elveszítjük a fonalat és feszültté, idegessé válunk. Ennek a lelki igénybevételnek pedig gyakran a szexuális életünk látja kárát: ritkábban szakítunk időt az együttlétekre, és sokunknak akkor is csak egy "essünk túl rajta" aktusra van ideje, aminek a végén már az óránkat nézzük, mert sietnünk kell dolgozni, vagy a gyerekért az oviba. Így áll be a szex a hétköznapi, kötelező tennivalók sorába, pozitív élmény, minőség és kölcsönös kielégülés nélkül.

Te mit nem szeretsz magadon?





1. Elégedetlenség

Az önelfogadás valahol ott kezdődik, amikor nemcsak a szép és kedves tulajdonságainkat szeretjük, de ki tudunk békülni a negatív adottságainkkal is. Amikor a tükörbe nézve reálisan látjuk a pluszkilóinkat, ráncainkat vagy a nagy orrunkat, mégis képesek vagyunk mosolyogni és jól érezni magunkat a bőrünkben. Az önértékelési problémákkal küzdő személyek ezzel szemben szorongóak, visszahúzódóak, gátlásosak, így nem csoda, hogy nem tudják őszintén átadni magukat a szexuális élményeknek.

Thinkstock
Thinkstock

2. Nézeteltérések

A szexuális problémák oka sok esetben a rendezetlen párkapcsolati konfliktusok háza táján keresendő. Egy nagy veszekedés, egy régóta húzódó krízis, egy megoldatlan közös probléma, és a titkolózás is sebet ejt a kapcsolaton. Nézeteltérések persze minden pár életében szép számmal akadnak, az azonban nem mindegy, hoyan kezeljük őket. A hiszti, a vádaskodás és a magunkba fojtott feszültség is egy (rossz) irányba vezet: elvarratlan szálakhoz, ismétlődő konfliktushelyzetekhez és áttételesen, szexuális problémákhoz.

Nem kielégítő a szex? Lelki okai lehetnek? Kérdezd párkapcsolati szakértőnket, Gazdag Enikőt!



3. Korábbi negatív élmények





Thinkstock
Thinkstock

4. Depresszió

Amikor szomorúak vagyunk, a szex az egyik legutolsó dolog, ami eszünkbe jut. Hatványozottan igaz ez a depresszív hangulati állapotra: negatívan gondolkodunk, alvászavarban szenvedünk, étvágyproblémákkal küzdünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, szomorúak vagyunk, és úgy egyáltalán semmihez sincs kedvünk. Ha mostanában szexuális problémáitok vannak, és a fentiekhez hasonló tüneteket tapasztalsz magadon, vagy a párodon, érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen könnyen lehet, hogy a közismert hangulatzavar áll a szexuális gubancaitok hátterében.

Mit tehetsz?

A szexuális problémák jelenléte gyakran hidegzuhanyként éri a párokat. Mindannyian meg akarunk felelni a másik igényeinek, olyan szeretők akarunk lenni, akik nemcsak szépek és kívánatosak, de "jók" az ágyban is. A kapcsolatban megélt rossz szexuális élmények ezért értelemszerűen megijesztenek bennünket. Félni kezdünk attól, hogy nem illünk össze, hogy rosszak vagyunk az ágyban, vagy hogy "betegek" vagyunk. Ezek a félelmek zsákutcába vezetnek, helyettük csupán egy célravezető stratégia vethető be: még ha kínosnak is érezzük - a probléma verbalizálása. Érdemes a partnerrel közösen átbeszélni a helyzetet: higgadtan, türelmesen szóba hozni a problémát, együtt elemezni az okokat, egyeztetni az igényeket és megkeresni a megoldást. A probléma megszüntetéséhez hatékony segítséget nyújthat a párterapeuta vagy a szexuálpszichológus is.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Bocs, de én igazi pasira vágyom!http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110308-szex-szerelem-parkapcsolat-hova-tuntek-az-igazi-pasik.htmlÍgy mondd meg, ha nem kívánod a szexet!http://www.life.hu/szeress/szex/20110304-szerelem-szex-parkapcsolat-mikor-mondjunk-nemet-a-szexre.html5 ok, amiért a nő biztos, hogy félre fog lépnihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110304-parkapcsolat-szerelem-miert-csaljak-a-nok-a-parjukat.htmlAmilyen a vércsoportod, olyan vagy az ágyban!http://www.life.hu/szeress/szex/20110304-amilyen-a-vercsoportod-olyan-vagy-a-szexben.htmlA virtuális pasizás legnagyobb buktatóihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110303-parkapcsolat-a-virtualis-pasizas-legnagyobb-buktatoi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.