Családi állapot: házas - Párkapcsolati buktatók a közösségi oldalakon

párkapcsolat férfi közösségi oldal szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közösségi hálózatok lehetővé teszik a másokkal való kommunikációt, ám az exek, a kacér munkatársak vagy az új ismerősök felbukkanása komoly bonyodalmakat is okozhat egy párkapcsolatban. 

A közösségi oldalak új életstílust teremtettek

"Például a Facebook sikerének kulcsa, hogy a korábbi üzleti modellekkel ellentétben lokalizálódott az adott ország nyelvére, másrészt nagy hangsúlyt fektet az állandó innovációkra és új applikációkra, melyekkel folyamatos lázban tarthatja a felhasználókat" - mondja Pintér Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének egyetemi adjunktusa, az IPSOS online ügyfélkapcsolati igazgatója. "A közösségi oldalakon felfedezhetjük egymás érdeklődési körét, ápolhatjuk gyenge és erős kötéseinket, építhetjük saját márkánkat, illetve rengeteg játék vagy alkalmazás közül választhatunk. Az oldalt manapság sokan támadják, leginkább azért, mert tönkreteszi a személyes kommunikációt, de ne feledjük el, hogy az emberek mindig is közösségben éltek, és a modern technológiának köszönhetően a kapcsolattartás sokkal intenzívebbé és menedzselhetőbbé vált. Eltérő felhasználótípusok vannak, így egyénileg különböző, hogy kinél hol húzódik a publikus és privát közti határvonal, de ma már rég nem arról szól a történet, hogy kontroll alatt tarthatjuk a rólunk szóló információkat. A közösségi oldal lényege az önreprezentáció, és azt virtualizálja, hogy milyen képet közvetítünk önmagunkról a külvilág felé" - fűzi hozzá a szakértő.

Thinkstock
Thinkstock

Árpi, felszolgáló (25)

"Szerintem igenis árthat a személyes kapcsolatoknak a közösségi oldal. Van olyan barátom, aki azért nem tud találkozni velem, mert nem bírja otthagyni a gépét, és folyton azt lesi, hogy kivel mi történt. Én inkább MSN-ezni szeretek, és akinek meg akarok mutatni egy zenét vagy egy képet, ott megteszem, de inkább élőben. Sok haverom bukott le már csajozás miatt ezeken az oldalakon, aztán hatalmas balhék, meg szakítás lett belőle."

Kinyílt Pandora szelencéje

Kanadai pszichológusok szerint a közösségi oldalak rendszeres használata és a digitális féltékenység szoros kölcsönhatásban állnak egymással, és a statisztikák szerint négy tipikus esetben jelenhet meg a zöld szemű szörnyeteg: ha a partnerünk ismerősnek jelöl egy nőt, ha őt címkézi meg egy ellenkező nemű, ha a korábbi kedvesével áll napi kapcsolatban, vagy kétértelmű üzeneteket vált valakivel. Ezek a tények önmagukban nem jelenthetnek szakító okot, de ha a párodat jobban érdekli, hogy mi történik kedvenc közösségi oldalán, mint veled, vagy szinte megszállottan követi nyomon az eseményeket, utalhat arra, hogy kettőtök közt nem működik a szeretet és a bizalom. A virtuális féltékenység - akárcsak a valódi - az egyik leggyakrabban előforduló érzelem a társas kapcsolatokban, ami mögött önértékelési zavarok állhatnak. Ha erősíted az önbecsülésed, és tudod, hogy értékes vagy, nem érzed majd magadat mások által fenyegetve.

Marcsi, személyi edző (29)

"A pasimmal fél éve jöttünk össze, de ő másik városban él. A legnagyobb problémám az, hogy a múltkor bejelentkezve maradt a fészbukon, és félreérthető üzeneteket találtam. Például megkérdezték, hogy van-e barátnője, amire azt írta, hogy nincs semmi komoly a láthatáron. Azóta nagyon féltékeny vagyok, és mindig megkérdezem, hogy kivel volt meg hol. A jelszavát persze megváltoztatta, de nem hagy nyugodni a kíváncsiság. Tudom, hogy a féltékenységemmel el fogom őt üldözni, de mit csináljak, ha egyáltalán nem bízom benne."

Amatőr magánnyomozók

A kanadai University of Guelph kutatói szerint a Facebookon zajló folyamatos információáramlás, hogy mit csinálunk, kivel kommunikálunk, és milyen fotókat teszünk közzé, konfliktusokat is okozhat egy partnerkapcsolatban. Ha a kedvesed ismerősnek jelöli az exét, vagy felkerül egy közös fotó, amin épp átöleli a kolléganőjét, elindíthat egyfajta bizalmatlansági spirált, majd feszült figyelemmel kíséred tovább az adatlapját, és ha újabb bejegyzéseket találsz, még gyanakvóbbá és féltékenyebbé válhatsz. A Facebookon vagy az iWiW-en mindenfajta veszély nélkül kontroll alatt tarthatod a másikat, és mivel nem érzi a jelenlétedet, sokkal szabadabban ellenőrizheted. Az ártalmatlan képek azonban sokszor egy közös kirándulás vagy egy munkavacsora után jelennek meg, és a megjelölt személy talán nincs is tisztában azzal, hogy nyilvánosságra került a fotója. Ezért mielőtt szétrobbannál a féltékenységtől, kérdezz rá nyíltan, hogy mi történt, és néhány fotó kirakásából még ne vonj le messzemenő következtetéseket.

Edina, asszisztens (34)

"1,5 éve vagyunk együtt a barátommal, előttem volt egy 3 éves kapcsolata, és a mai napig tartják az oldalon a kapcsolatot, ami engem borzasztóan idegesít. A csajnak férje van, mégis állandóan írogatnak egymásnak, és kommentelik egymás bejegyzéseit, amit persze én is látok. Legutóbb 2 hete mondtam a páromnak, hogy válasszon kettőnk között, mert én ezt nem tűröm, de azt mondta, hogy ennyi magánszféra neki is kell, hogy ne érezze úgy, megfojtom."

A férfiaknak kevésbé fontos a kapcsolati státusz

Amikor már hetek óta randizol álmaid pasijával, és azt látod a profiloldalán, hogy még mindig egyedülálló, máris kitörhet a dráma, ami negatív irányba befolyásolhatja a kapcsolatodat. A magánéleti állapot megváltoztatása elméletileg azt jelenti, hogy valaki a nyilvánosság előtt is felvállalja a másikat. A férfiak ebben sem egyformák, mert sokan egyből kiírják a párkapcsolati státuszukat - akár a Facebookról, akár a magyar közösségi oldalról, az iWiW-ről van szó -, mások csak akkor változtatnak, ha úgy érzik, megérett erre a kapcsolat, és vannak olyanok is, akik már évek óta együtt élnek a párjukkal, mégsem érzik fontosnak, hogy közzétegyék a világhálón. Ha kétségeid vannak, hogy mennyire hosszú távúak a pasid szándékai, bizalmat csak úgy tudsz építeni, ha nyíltan beszélgetsz vele az internetes aktivitásáról és az előző kapcsolatairól. Végül is, a párkapcsolatot nem a szájbertérben kell élni, hanem szemtől szembe, és ha valami már nem úgy működik köztetek, mint régen, nem okolhatod a fészbukot érte.

Thinkstock
Thinkstock

Pál, hangmérnök (40)

"Én nem a neten élem az életemet, és nevetségesnek tartom, hogy valakinek 1000 ismerőse van felvéve, mert el sem bírom képzelni, hogyan lehet bárki ennyi emberrel barátságban. A feleségemmel nagyon jól működik a házasságunk, ezért nem értem, mennyit nyom a latba az, hogy a fészbukon vagy az iWiW-en mi történik. Amúgy pedig valakit tényleg érdekel, hogy kinek épp ki a nője, a pasija, vagy az, hol nyaralt?"


Ne ess a saját csapdádba

Amerikai szociológusok szerint a közösségi oldalak intenzívvé és nyilvánossá teszik a kommunikációt, és ez a két aspektus hatással lehet a párkapcsolatokra. Az online térben sokkal könnyebben eshetsz kísértésbe, hisz bármikor flörtölhetsz volt szerelmeddel, vagy kacérkodhatsz idegen férfiakkal. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha kapcsolatban élsz, törölnöd kell magad, de gondold végig, hogy mit posztolsz az üzenőfaladra, soha ne írj olyan bejegyzést, és ne tegyél fel olyan fotókat, amit a kedvesed nem szeretne látni, vagy amivel kellemetlen helyzetbe hozhatod. Válaszd ki mindig a megfelelő kapcsolati állapotot, amivel hitelesen tükrözöd az elkötelezettségedet. Ne kommentelj félreérthetően, csak azokat jelöld vissza, akiket tényleg ismersz, és ha úgy érzed, az expasid kettőtök közé akar állni, igyekezz távol maradni tőle. Gondolkodj, mielőtt gépelni kezdesz, nem kell az egész világ előtt élned az életed, inkább keress magadnak más intim elfoglaltságot, pl. írj naplót, amit csak te olvashatsz.


Angi, pénzügyi tanácsadó (37)

"A párom közösségi oldal mániás. Minden ismerőse fotóját kommentelgeti, és ha nem vagyunk otthon, akkor a telefonjáról netezik. Amúgy normális pasi, velem is elég időt tölt, de az elképzelhetetlen számára, hogy naponta legalább 10-szer ne nézzen fel valamelyik oldalra. Fogalmam sincs, miért csinálja ezt, már több vitánk is volt a nők képeinek lájkolásából, amit megalázónak érzek, de hiába szóltam többször neki, hogy vagy befejezi, vagy részemről vége, semmi változás."


Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati szakember véleménye:
"
Egy jól működő párkapcsolatra elméletileg nem jelenthet veszélyt a közösségi oldal, mivel a féltékenység, a kíváncsiság vagy az információéhség mind olyan érzelmi reakció, ami nem csupán a virtuális világban létezik. Általában a nők büszkébben felvállalják, hogy kapcsolatban élnek, és az is fontos számukra, hogy ezt a tényt az ismerőseik tudtára adják. Ezzel gyakorlatilag a vetélytársak számára is üzennek, hogy párjuk többé nem szabad préda. Ugyanakkor az a nő, aki ennél érzelmileg magasabb intelligenciaszinttel és egészséges önbizalommal rendelkezik, annak valószínűleg nincs szüksége arra, hogy a külvilág felé így kommunikálja a magánéleti státuszát. Ezzel szemben a férfiak kevésbé érzelemvezéreltek, sokkal gyakorlatiasabbak, mint a nők, és talán eszükbe sem jut kiírni a profiljukra, hogy partnerük van. Egy-egy közösségi oldal abban az esetben ronthatja meg akár a legstabilabb viszonyt is, ha az egyik félnek szinte szenvedélyévé válik a közösségi oldalon való jelenlét, és emiatt a közös programoktól vagy a napi feladatoktól vonja meg az időt."


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.