A leszbikus nőknek ugyanolyan fontos a szex, mint másnak

Forrás: Thinkstock -
melegek szex szexuálpszichológus Győri Szilvia magazin Cosmopolitan szakértő homoszexualitás leszbikusság másság szexpóz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fennállása óta először leszbikus nőknek állított össze szexpózajánlót a Cosmopolitan amerikai kiadása. A pozitúrák kritikusai persze tudni vélik, hogy a tippek nagy része heterofantázia csupán, és kizártnak tartják, hogy a melegek a felsorolt módok bármelyikében örömet tudnának szerezni egymásnak. A Life.hu utánajárt, mennyire áll távol a valóságtól egy ilyen összeállítás, és miképpen vélekedik róla a célközönség.

28 testhelyzet, ötlet és példa, rózsaszín hátterű rajzokkal illusztrálva. Ez a szexcikk izgatja napok óta az internetet, melynek trükkjei egyébként nem sokban térek el a heteroszexuálisoknak ajánlott pozitúráktól.

Forrás: www.cosmopolitan.com

A különbség csupán a művész, Jenny Yuen babáinak arcában van, illetve az elvben, hogy belátjuk, vannak olyan témakörök, amelyek akkor is jelen vannak az életünkben, ha nem beszélünk, vagy nem írunk róluk napi szinten. Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa szerint jó kezdeményezés ez, még akkor is, ha tudjuk, hogy az ilyen cikkek olykor-olykor nem feltétlenül életszerű vagy a gyakorlatban jól használható példákat hoznak.

Szakértőnk szerint:

"Ennek inkább az az üzenete, hogy igenis vannak olyan témák, amik akkor is léteznek, ha nem beszélünk róluk. Pedig a szexuális orientáció kérdése is fontos eleme minden ember életének. A szexuális kulturáltsághoz az is hozzátartozik, hogy bizonyos szintű ismerettel rendelkezünk a témát illetően."

Szilvia szerint a felháborodás borítékolható volt, mivel a téma közönségmegosztó ereje megkérdőjelezhetetlen. "Vannak, akik örülnek, hogy végre szélesedik a látókör intim kérdésekben, vagy éppen azért üdvözölnek egy ilyen írást, mert olvashatnak valami őket érintőt. Emellett persze a kevésbé nyitott réteg tiltakozik" - véli a szakértő.

A leghangosabb szkeptikus egyértelműen a Huffington Post bloggere, Jenny Block, aki egészen odáig ment, hogy megkérte pár leszbikus barátját, mutassanak be néhány pozíciót a felsoroltak közül:

Azon kérdések között, hogy vajon Block próbál-e viccet csinálni ebből a pozitív irányzatból, vagy a női magazinok vélhetően heteroszexuális cikkíróinak kellene inkább szépen csendben távol maradniuk a témától, a Life.hu-nak egy önmagát kicsit tudatos, aktivista melegnek valló lány, Laura segített eligazodni.

Forrás: Thinkstock

Laura, 25, tanuló

"Alapvetően abszolút pozitív, hogy leszbikus téma is megjelenik a lapban. Szerintem az mindig előrelépés, ha a többségi társadalom tagjai, jelen esetben a vélhetően (bár ki tudja) heteroszexuális szerkesztők is nyitnak a téma felé. Hiszen bizonyára sok fiatal lány olvassa a lapot, ahol a "hogyan csábíts el egy pasit" jellegű cikkekkel nem sokra megy például egy önmagát kereső, még abszolút kezdő leszbikus.

És ha onnan (meg remélhetőleg sok más helyekről is) azt kapja, hogy tök oké vagy akkor is, ha meleg vagy, élhetsz ugyanúgy teljes és boldog életet, akkor ez segítheti őt az önelfogadásban. (Persze a többségi társadalom homofóbiája és a politika azért belekontárkodhat a dologba.)"

"Persze azt is gondolom, hogy a jó szándék egy dolog, de az is fontos, hogy a újságírók ne a saját kútfőjükből írogassanak, hanem kérdezzenek meg érintetteket is. Mint ahogy most ez a cikk is teszi. Persze, ez is csak egy ember, egy vélemény, és lehet, hogy temérdek leszbikus lány tök mást gondol erről, mint én."

Ugyanezt az elvet vallja szexuálpszichológusunk is, aki úgy gondolja, manapság már hiába választjuk a struccpolitikát, ha ugyanis az embert érdekli egy téma, akkor bizony meg fogja találni a módját, hogy információkhoz jusson, és az ehhez tartozó közösséggel is könnyen fel tudja venni a kapcsolatot. "Ha egy mód van rá, ez lehetőleg hiteles forrás legyen, ugyanis még mindig sok a tévhit a szexuális orientáció kapcsán is. Ha a téma szakszerűen és ízlésesen van tálalva, hosszú távon azt kellene elérnie ennek a kezdeményezésnek, hogy a szexuális hovatartozás ne képezzen szakadékot az emberek között, vagy legalábbis a szakadék ne legyen olyan mély" - állítja Győri Szilvia.

Laura szerint azért is jó, hogy születnek cikkek a leszbikus szex témakörében is, mert véleménye szerint a meleg férfiak szexualitására jóval nagyobb hangsúly van fektetve. "Egyrészt a média által is ez látszik, illetve erről árulkodik az is, hogy jóval több pasiknak szóló szórakozóhely van, mint olyan, amelynek a leszbikus nők a célközönsége. És valahogy azt sugalljuk, talán mi magunk is, hogy a leszbikus nőknek nem fontos a szex, pedig ugyanúgy szexelünk mi is. Nyilván persze sokan sokfélék vagyunk, más igényekkel, szükségletekkel és vágyakkal."

Forrás: Thinkstock

És hogy mit tanulhat egy önmagát kereső, még abszolút kezdő leszbikus a Cosmo neki szóló szextippjeiből? Mennyire reális ez a 28, pink köntösbe öltöztetett pozitúra? Megvalósíthatók ezek a trükkök, vagy Jenny Blocknak van igaza, amikor azt állítja, csupán arról van szó, hogy heteroszexuális újságírók lovagolnak valamin, amihez nem értenek? Laurának erről is megvan a véleménye:

"Úgy gondolom, hogy a szexpózokat illetően a heterofantázia és a valós leszbikus szex között azért van némi átfedés. A felsoroltak között van néhány olyan pozitúra, ami valóban kissé extrém, és magamtól eszembe sem jutna kipróbálni, és vélhetően nem vagyok ezzel egyedül. Néhány póz pedig csak a modellalkatú és az extra jó kondícióban lévő lányok számára kivitelezhető, és ez megint azt sugallja, amit sajnos nagyon sok magazin, hogy egy áru vagy a piacon, és ha nem így nézel ki, akkor nem fogsz kelleni senkinek. De a képek körülbelül fele szerintem valósághű. Szóval, összességében kezdetnek nem rossz ez a cikk és úgy vélem, a témán belül további területeket is érdemes lenne még körbejárni. Ilyenek például a coming out (család, iskola), a biszexualitás, a párkeresés, vagy éppen a családalapítás."

Ebben Győri Szilvia is egyetért:

"Azt gondolom, hazánkban még mindig sok a gátlás vagy az ellenérzés a homoszexualitás kapcsán, de én szorgalmaznám a téma körüljárását a női magazinok, portálok által. Fontos, hogy az emberek hiteles forrásból tudjanak tájékozódni, és a melegek ne érezzék egy életre kitaszítva, megbélyegezve magukat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.