Leáldozott a kiskifli-nagykiflinek? A külön háló a hosszú és boldog kapcsolat titka

Forrás: Thinkstock -
nászágy nyugi pihenés házasság párkapcsolat érzelem hálószoba szerelem egészség alvás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden kapcsolatban eljön az az idő, amikor a kedves horkolása, izzadása, takaróbirtoklása és egyéb alvásmizériái zavarni kezdenek? Amikor már úgy érzed, ő az oka annak, hogy nem tudod rendesen kipihenni magad? Akkor lehet, hogy számotokra tényleg a külön hálószoba jelenti a megoldást. Utánajártunk, mit nyerhetünk és mennyit veszíthetünk, ha lemondunk a közös alvásról.

Nem most foglalkozunk először a különalvás témakörével. Nászágy helyett másik szoba: Divat külön aludni? című, 2012-es cikkünkben azonban még úgy beszéltünk róla, mint valami utópisztikus csodáról, ami a tengeren túliak házaséletét már megmentette, a magyarok arca azonban még nem bírja el. Most, bő két évvel később jelentjük, készen állunk rá. Sőt sokan közülünk már át is cuccoltak...

Forrás: Thinkstock

"Amerikai és kanadai felmérések szerint az ottani párok 25-35 százaléka külön szobában tölti az éjszakát. Az amerikai lakásépítők szövetsége szerint pedig egyre nő az igény a két szülői hálóval épült lakásokra, sőt ha a trend így folytatódik, 2015-re már az összes új építésű otthon 60 százaléka két szülői hálóval épül majd a tengerentúlon" - derül ki korábbi írásunkból. Vagyis ők már évek óta számolnak ezzel az igénnyel, amely előtt a hazai ingatlanpiac vélhetően máig tanácstalanul áll, és vakarja a fejét.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Ma már nem olyan ördögtől való, hogy a szerelmesek együtt bújnak ágyba, beszélgetnek, szeretkeznek, majd pedig az egyik fél átkullog a másik hálóba, és ott hajtja álomra a fejét. Sok szempontból praktikus ez, ha a páros tagjai nem értenek egyet abban, hány fok legyen a szobában, mennyire legyen sötét, maradjon-e nyitva az ajtó, vagy épp hogy világítson-e a kis LED a tévén. És ott van még a horkolás, szürcsögés, fogcsikorgatás, szellentés, mozgolódás, takarórablás, rugdosás és egyéb olyan tényezők, amelyek meg-megszakítják féltve óvott alvásciklusunkat.

A Darth Vader-horkolás párkapcsolatokat tehet tönkre:

Az egészséges élethez az egyik legfontosabb dolog az elegendő és zavartalan alvás, ám a horkolás sok ember pihenését megkeseríti, és nemcsak a horkolást elszenvedő partnerét, hanem a horkolóét is. A témáról itt írt korábban az Origo.

Nem lesz ebből baj?

Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája is úgy véli, az éjjeli szeparált szerelem még nem jelenti azt, hogy temetni kellene a kapcsolatot. "Tekintve, hogy minden ember más és más, azt nem jelenthetjük ki, hogy az egyik rendszer jobb a másiknál. Az alapvető kérdés az, mit akarnak a felek. Ha a pár mindkét tagja egyetért azzal, hogy kényelmesebb/pihentetőbb a külön alvás, akkor tegyék meg. A konfliktus abból adódhat, ha nincs egyetértés" - állítja a szakértő, aki szerint a kezdeti időszakban, amikor ugye a párunkat felruházzuk olyan pozitív tulajdonságokkal is, amelyekkel egyébként nem is rendelkezik - teljesen természetes, hogy a pár egyik tagja sem veszi észre ezeket a zavaró elemeket.

"A kapcsolat előrehaladtával azonban kiderülhet, hogy bizony van, akinek a horkolás, van, akinek a korán kelés okoz olyan mindennapi problémát, ami kihat a napjaira. Aki felismeri ezt, és megfelelően is tudja tálalni párja felé, jobb, ha beszél ezekről a dolgokról. Ha nem teszi, egy idő után frusztrált és morózus lesz, és az ki fog hatni magára a kapcsolatra is - állítja Tímea.

Forrás: Thinkstock

Az alváshiány tönkreteheti az életed:

A kialvatlanság nemcsak kellemetlen, de az életminőségedre is rányomja a bélyegét. Sőt végső soron azt is befolyásolja, hogy hány évig fogsz élni. Ezzel a témával legutóbb az alvás márciusi világnapján foglalkoztunk bővebben. Ezt a cikket itt érheted el.

Mi lesz a szexszel és az összebújással?

Idén februárban számtalan elszomorító kutatási eredmény látott napvilágot, amelyekből kiderült, hogy nemcsak fogy, de egyre kevesebbet szexel is a magyar (lehet, hogy összefügg a kettő? Ki tudja...). 15 felháborító ok, amiért nem szexel az, aki megtehetné című cikkünkben felvázoltunk egy elszomorító statisztikát, miszerint egy 2014-es brit kutatás szerint egy átlagos párkapcsolatban a korábbi havi öt szeretkezés mára három alá csökkent. Egy Valentin-napi felméréséből pedig az is kiderült, hogy a magyarok 78%-a átlagosan hetente egyszer szeretkezik párjával.

A külön alvás nyilván nem fogja javítani az arányokat, amikor a jövő kutatói majd a 2015-ös évre vonatkozó szexszokásainkat vizsgálják. De hisszük, hogy aki akar, szexelni fog akkor is, ha utána egy másik szobában alszik el és ébred fel. "Ha alapvetően egyetért a pár abban, hogy a pihentebb napokért célszerű a külön alvás, akkor a szexkérdés is megoldódik. Sőt elképzelhető, hogy ezzel a fordulattal újabb lehetőségeket fedeznek fel saját otthonukban. Vagy máshol (is).

Az együttlét után sem kell azonnal elfutni a saját szobába. Itt pusztán arról van szó, hogy az alvás mindenféle zavaró tényezőtől válik mentessé, és így sokkal kiegyensúlyozottabb lesz mindenki" - állítja Deáki Tímea. A legfontosabb tehát az, hogy a kapcsolatunkban a saját szoba igénye és ezáltal a máshol alvás ne valamilyen probléma elkendőzésére szolgáljon. Vagyis tényleg azért költöztessük máshova az ágyunkat, hogy az alvásminőségünkön javítsunk, és ne a kimondatlan gondok elől meneküljünk oda.

"Ha most hagysz aludni, ígérem, holnap szexelünk"

Ugyan nem brit tudósok, ellenben michiganiek, akik kikutatták, hogy egy szunyókálással töltött óra elég ahhoz, hogy a nők utána többet és jobban akarjanak szexelni. Lássuk akkor, hogy is van ez jól!
Forrás: Thinkstock

Megkérdeztük olvasóinkat is, mit gondolnak a témáról, elképzelhetőnek tartják-e, hogy kényelmi szempontból eltávolodjanak a szeretett társtól. A válaszokból kiderül, hogy megosztó a kérdés, viszont vannak már trendkövetők:

Auróra 30, designer

"A nagyszüleim külön alszanak pár éve, mert a papám iszonyúan horkol, de azt hiszem, ez 55 év házasság után belefér. Én is hallottam már meséket külön hálószobák mellett is jól működő kapcsolatokról, de ez számomra érthetetlen. Imádok együtt aludni azzal, akit szeretek, és az sem zavar, ha horkol, hörög, vagy akármi. Ha ennyi alkalmazkodás nem fér bele egy kapcsolatba, akkor az már jelent valamit..."

Gizi 39, óvónő

"Nekünk nagyon pici az ágyunk, és egy idő óta a párom leköltözött a földre, nem messze tőlem, így neki és nekem is kényelmesebb. Egyáltalán nem zavar minket a külön alvás, hét év után simán belefér. A külön szoba már lehet, hogy túlzás lenne, de így pár méterre még az sem zavar, hogy horkol, ami miatt évekig rosszul aludtam és fáradt voltam. Mióta van közöttünk az a pár méter, mindketten sokkal kipihentebbek vagyunk. Az új házba tervezünk is egy jó nagy ágyat, amin mindenkinek meglesz az intim szférája. Sosem voltam összebújós alvó, nekem az nem megy, akármekkora is a szerelem. Akárcsak a kapcsolatban, az alváskor is szükségem van levegőre és szabadságra. A szex még izgalmasabb is, ha ritkábban érzed a párod közelségét, utána pedig egy jó pihentető alvásnál nincs jobb.

Zsuzsi 44, jogász

"Bújós vagyok, nagyon szeretek kuckózni, kiflizni, és félek a villámlástól. De valamiért úgy vagyok vele, hogy az alvás regenerálódásról szól, ami sokkal pihentetőbb tud lenni egyedül. És azt hiszem, nem csak számomra… Vegyesen érzek ezzel kapcsolatban, mert mindkettőnek megvan a létjogosultsága és a maga bája. Szerintem a külön alvásnak is lehetnek praktikus okai, úgy mint más bioritmus, rendetlen alvás, ilyesmi. De nem vagyok meggyőződve arról, hogy jót tenne a kapcsolatnak.... Max. felnőttek között. Amúgy pedig akár színt is vihetne a kapcsolatba, hiszen az együttlét ismét alkalommá növi ki magát. Persze meglehet, a megszokás sokkal nagyobb úr, és sokakat ez (is) tart össze. Tudod, amikor hiányérzeted van attól, hogy nem szuszog ott a másik."
A kanapéról már csak egy ugrás az ágy: Így működik a "couchsurfingsex"http://www.life.hu/intim/20150420-couchsurfing-szex-igy-szexelnek-a-kanapeutazok-a-vilag-korul.htmlHa a Tinder segítségével dönthetünk a randomszexről az alapján, ki van a közelünkben, hány éves és milyen képeket töltött fel, akkor miért furcsa, ha ágyba bújunk azzal az emberrel, akinek egyébként a kanapéján alszunk? A Life.hu utánajárt annak, miként lett az immáron tízéves múltra visszatekintő couchsurfingből mára cocksurfing.IntimThinkstockSzexbotrány, melegorgiák, gyilkosság: megint a Vatikánra figyel a világhttp://www.life.hu/intim/20150417-szexbotrany-orgiak-fajtalankodas-es-gyilkossag-a-vatikanban-olaszorszagban.htmlKönnyű erkölcsök: szexbotrányok, melyek megrengették a brit királyi palota falait az elmúlt 20 évben című cikkünkben csokorba szedtük már, milyen úri csetepaték kísérték végig a család elmúlt évtizedeit. Most azonban Angiától távol, a Vatikánban áll a bál orgiák, fajtalankodás és gyilkosság miatt. Irány tehát Olaszország!Intim--Nézegess meztelen fotókat a magyar származású Tiffany Tothról (18+)http://www.life.hu/intim/20150413-tiffany-toth-nezegess-meztelen-fotokat-a-magyar-szarmazasu-2011-es-playboy-miss-septemberrol.htmlLegutóbb Emily Ratajkowskit gusztáltuk cenzúra nélkül , most pedig egy újabb szépséget találtunk, akit érdemes nézegetni a vasárnapi ebéd után. Ő pedig nem más, mint a magyar felmenőkkel is rendelkező Tiffany Toth.Intim--Inkább a szex! Nem mondhatnánk, hogy Facebook-függő nemzet a magyarhttp://www.life.hu/intim/20150416-facebook-felhasznalas-2015-on-nagy-facebook-kutatas-eredmenyek-fuggoseg-cset.htmlKi számít ma Facebook-függőnek? Hogyan változtak a felhasználási tendenciák az elmúlt egy évben? Mennyire tapadnak a különböző generációk az okostelefonjaikhoz? És mit csinálnak rajta? Mindez kiderült az idei Nagy Facebook-kutatásból. Lássuk hát az eredményeket!IntimThinkstockViagra-adagoló, önnedvesítő szuperkondom érkezikhttp://www.life.hu/intim/20150417-hidrogelbol-lehet-az-uj-ovszer-onnedvesito-es-a-viagrat-is-adagolja.htmlAz óvszer az egyik leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátló eszköz, mégis sokan utálják: rontja a szeretkezés élményét, ráadásul még el is szakadhat. Ennek azonban hamarosan vége lehet egy ausztrál kutatócsoportnak köszönhetően, akik valódi szexuális forradalmat remélnek újgenerációs kondomjuktól.Intim--Nem vagy elég szép a Tinderhez? Magyar mobilapplikáció érkezik rondáknakhttp://www.life.hu/intim/20150415-a-tinder-es-a-jingle-utan-megujul-a-rondarandi-hu-mobilapplikacioval-frissul.htmlJobbra húz, balra húz, haza húz című cikkünkben teszteltük a legújabb társkereső appot, a Jingle-t, ez azonban egyelőre nem érhető el az androidos mobiltulajdonosok számára. Korábban a Tinderrel is próbálkoztunk, de mivel ott néhány jól sikerült fotó alapján döntünk, az, akivel nem bánt olyan bőkezűen a természet, lehet, hogy visszahőköl tőle. Most azonban úgy tűnik, mindenki számára tökéletes megoldás érkezik.IntimThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.