Izmos, napbarnított Adonisz, mint tökéletes férj? Ugyan már!

Forrás: Thinkstock -
házasság Deáki Tímea egészség párterapeuta szakértő mozgás kapcsolat félrelépés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a boldog házasság titka lehet, ha a férj edzett. Egy aktív férfi felesége ugyanis kisebb eséllyel szenved depresszióban. Ez azért persze nem ilyen egyszerű, így rögtön sikerült is bizonyítanunk az ellenkezőjét.
Forrás: Thinkstock

A házasemberek mostantól jó kifogást kapnak arra, miért is töltsenek órákat távol a háztól. A rendszeres sport ugyanis jót tesz a párkapcsolatuknak. A fitt és aktív férj ugyanis, aki súlyt emel, kocog, vagy valamilyen csapatjátékot űz, boldogabbá teszi a feleségét - számolt be a Telegraph férfirovata.

Ezért lépnek félre a diétázó pasik:

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy brit tudósok valójában nincsenek. Pedig szeretjük őket, és azt is, hogy sokszor minden logikát nélkülöző felfedezéseikkel kapaszkodót nyújtanak nekünk a világ, sok esetben pedig a férfiak megértéséhez. Annak ellenére, hogy nem léteznek, korábban arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyókúrázó férfiak nagyobb valószínűséggel lépnek félre. A Life.hu akkor alaposan utánajárt ennek.

Az amerikai Yale Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársai most a fizikai aktivitás és a depresszió összefüggését vizsgálták 1200 házaspárnál tíz éven keresztül. Sikerült kimutatniuk, hogy a rendszeresen edző férfiak pozitív hatást gyakoroltak a feleségük mentális egészségére, ráadásul a sport a hasonló jellegű betegségek kialakulásának kockázatát az ő esetükben is csökkentette.

Forrás: Thinkstock

A feleségek edzéssel töltött ideje azonban kevésbé hatott a férjek boldogságára.

A fizikai aktivitás a feltételezések szerint szoros összefüggésben áll a mentális egészséggel, hiszen hozzájárul a boldogsághormonként is ismert endorfin termelődéséhez. Lehet, hogy a férfiaknál ez fokozottabban érvényesül a kor előrehaladtával, mint a nőknél.

Az aputestben a világon semmi (szexis) nincs és nem is volt

Az a férfi, aki ezentúl #dadbod hashtaggel akar nyomulni az Instán, annak nagyjából nem kell tennie semmit. Nem szükséges a szakáll, a fejsze, avagy a kockás ing, mint legutóbb a #lumbersexual őrületnél. (Ajánlott irodalom: Akkor szexi a favágószexuális, ha szálkás.) Nincs tehát bemeneti követelmény a képzeletbeli aputestklubba, így mindenki alanyi jogon taggá válik, amennyiben teljesen átlagos kinézetű, nem túl vékony, nem izmosra gyúrt, ergo nem jár edzeni, de nincsen sörhasa. Aki hébe-hóba sportolgat, ha van kedve, vagy muszáj, ha hívják a haverok, esetleg ha futni kell a gyerek után. Szeret és tud enni, boldog, kiegyensúlyozott, vagyis egy teljesen egyszerű férfi. Az aputesthájp miatt itt szörnyülködtünk a közelmúltban.

Az eltérés magyarázata lehet az is, hogy mivel a nők érzékenyebbek a partnerük hangulatára, ezért a férjek jólléte erőteljesebb hatást gyakorol a házasságra. "A házastársak magatartása és érzései jelentősen befolyásolják a másik félét" - magyarázta Joan Monin professzor, aki hozzátette, számított az is, hogy a férfiak mit sportoltak. A futball például csapatsportként kiemelkedően kedvezően hat.

Forrás: Thinkstock

Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban részt vevő nők fizikai aktivitásának nagy része a házimunkából származott.

Ez pedig további problémákat okozhat, mellyel tulajdonképpen sikerült is megcáfolni a kutatási eredményeket. Deáki Tímea párterapeuta szerint, ha egy pasi bármennyi idő után is, de úgy dönt, hogy innentől kezdve jobban fog kinézni, és ezért edzésbe fog, az egy alapvetően nagy változni akarás eredménye. Lehet, hogy egészségügyi okok is vannak a háttérben, de meglátásom szerint ebben az esetben a hiúság a fő terület, esetleg a párja csípős megjegyzései" - véli a szakértő.

"Amikor elkezd mozogni - főleg, ha korábban nem vagy csak alig tette -, egy idő után megsokszorozódik az energiája, ami boldogságérzést okoz. Rövid idő elteltével egységnyi idő alatt sokkal több dolgot tud megtenni, nem érzi magát olyan fáradtnak, és este sem rogy le egyből a kanapéra a tévé elé.

Nem úgy a társuk, aki mondjuk megmarad a korábbi aktivitási szinten. A gond ott kezdődik, hogy a pasi egy kimerítő edzés után jobban kívánja majd a szexet. Ha pedig otthon nem növekszik az igényeknek megfelelően az együttlétek száma, könnyen félrelépés lehet a dologból..."

Forrás: Thinkstock

Pasivélemény: Fogyni akarsz? Ne erőltesd!

Csúnya sörhassal, nyafogva vágtunk bele májusban, most egy-két kemény tapasztalattal gazdagabban, de jóval diszkrétebb sörhassal hirdetünk eredményt, megmondjuk a tutit, és elővesszük Schobert Norbit. Így fogy le a kajafüggő pasi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.