A történelem leghíresebb esküvői – így házasodott össze Lady Diana és Károly herceg

esküvő híresség Károly herceg Lady Diana történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új sorozatunkban felelevenítjük minden idők legnevezetesebb, legkülönlegesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó esküvőinek történetét — a régmúlttól egészen napjainkig. A második részben a szívek hercegnője és az „évszázad esküvője” következik, természetesen korabeli fotók kíséretében.

Miután új cikksorozatunk első részében elkalauzoltuk olvasóinkat a későbbi amerikai elnök John Fitzgerald Kennedy és Jackie Kennedy házasságkötésére, a folytatásban átruccanunk Angliába, méghozzá egy királyi nász kedvéért, amit a maga idejében sokan az évszázad esküvőjének tituláltak — és mivel akkor már csak alig 20 év volt hátra a 20. századból, és ezalatt nem köttetett hasonlóan emlékezetes frigy, valószínűleg igazuk is volt.

Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július 29-én fogadott örök hűséget (...) egymásnak a londoni Szent Pál székesegyházban. Az esküvőt nem csak azért kísérte óriási figyelem, mert az angol trónörökös házasodott, azaz a birodalom leendő királyi párját akarták látni az érdeklődők, hanem mert a menyasszony is már korábban elnyerte a közvélemény szimpátiáját, és nem mellesleg egy ősi brit arisztokrata család sarja volt: a Spencerek a 15. századig vissza tudják vezetni a családfájukat, és olyan neves történelmi személyiségek tartoztak a famíliához, mint például Winston Churchill.

Károly walesi herceg és Lady Diana Spencer 1981 július 29-én fogadott örök hűséget egymásnak a londoni Szent Pál székesegyházban Forrás: Getty Images/Anwar Hussein

Diana és Károly azonos körökben forogtak tehát, és már 1977 óta ismerősöknek számítottak, de csak 1980-ban ébredt köztük vonzalom, amikor egy vidéki hétvégén az akkor 19 éves lány lovaspólózni látta a fiatal herceget. Károly ezután meghívta Dianát egy vitorlás hétvégére a Britannia királyi jacht fedélzetén, és nem sokkal később már hivatalosan is egy párnak számítottak. Mindössze hat hónapja voltak együtt, amikor Károly megkérte Diana kezét – a hercegnő később úgy emlékezett vissza, hogy összesen 13 alkalommal találkoztak csak kettesben az eljegyzés előtt.

Az eljegyzést öt hónappal követte a házasságkötés, amelyet a királyi esküvők hagyományos helyszíne, a Westminster katedrális helyett azért választott az ifjú pár, mert ide több vendég fért be. Szükség is volt rá, hiszen 3500 főt számolt a hivatalos vendégsereg, köztük gyakorlatilag az összes uralkodói családdal Európából (egyedül a spanyol király nem jött el, mivel akkor vitában álltak Nagy-Britanniával Gibraltár kapcsán), és a világ államfőinek egész sorával. Az Egyesült Államokat az akkori First Lady, Nancy Reagan képviselte. Jelen volt egy olyan vendég is, akinek Diana a legkevésbé sem örült: Camilla Parker-Bowles, aki korábban Károly herceg barátnője volt, és akivel sosem szakította meg igazán a kapcsolatot – olyannyira, hogy később Diana úgy fogalmazott:

A becslések szerint 660 ezer érdeklődő előtt haladt el az ifjú pár london utcáin Forrás: Getty Images/WireImage/Anwar Hussein

A szertartást az anglikán egyház tradíciói szerint tartották, a canterbury érsek celebrálásában. Az esküvő előtti felvonuláson a becslések szerint 660 ezer érdeklődő előtt haladt el az ifjú pár london utcáin, közben 4 ezer rendőr és 2 ezer katona biztosított. (Különösen azért, mert az ír terrorszervezet IRA részéről esélyesnek látszott egy merélylet kísérlete.) A szertartás fényét három kórus és három nagyzenekar emelte.

A királyi esküvő összesen 48 millió fontba került, ez mai értéken körülbelül 35 milliárd forint. Diana esküvői ruhája 9 ezer fontba került, ez mai áron nagyjából 10 millió forintnak felel meg.

Nem csoda: többek között 10 ezer darab gyöngy is díszítette. A ruha uszálya 7,6 méter hosszan nyúlt el – Diana kifejezett kérésére, hogy minden korábbi királyi esküvőt felülmúljanak ezzel.

Diana esküvői ruhája 9 ezer fontba került, ez mai áron nagyjából 10 millió forintnak felel meg Forrás: Getty Images/David Levenson

Kapcsolódik néhány malőr is az esküvőhöz: például az előkészületek során Diana az őrületbe kergette a ruhája tervezői azzal, hogy minden újabb próbára egyre vékonyabban jött el, több méretnyit fogyva az utolsó hetekben.

Magán az esküvőn pedig Diana véletlenül rosszul mondta a leendő férje nevét az eskü közben, mondjuk ilyen sok keresztnév esetében ez nem nehéz: „Philip Charles Arthur George” hangzott el „Charles Philip Arthur George” helyett. Károly is vétett szöveghibát, ő egy régies birtokos névmást mondott másként.

Az esküvő után az ifjú pár megejtette a hagyományos integetést és csókot a Buckingham-palota erkélyéről az alattvalók számára – akiknek ez a nap munkaszünetet jelentett szerte Nagy-Britanniában. A királyi esküvőt ennek megfelelően az országban és a Brit Nemzetközösség egyéb államaiban számtalan nem hivatalos buli és utcabál kísérte. A televíziók képernyőjén keresztül pedig a világ 750 millió nézője követte figyelemmel az évszázad esküvőjét.

Az esküvő után az ifjú pár megejtette a hagyományos integetést és csókot a Buckingham-palota erkélyéről az alattvalók számára Forrás: Getty Images/Anwar Hussein

Épp csak az nem élvezte a dolgot, akinek leginkább kellett volna:

Diana később élete legrosszabb napjának nevezte az esküvőjét, igaz, ebbe belejátszhatott a csalódása a házasságában.

Két fiuk születése ellenére Károllyal sosem melegedtek össze igazán, 1992-től külön is éltek, és 1996-ban elváltak. Diana 1997 augusztus 31-én szenvedett autóbalesetet Párizsban, ami tragikusan korai halálát okozta. Károly herceg később feleségül vette élete szerelmét, Camilla Parker-Bowles-t, és azóta is együtt élnek. A világ pedig a fiai révén már újabb brit királyi esküvőkkel van elfoglalva.

Womanizer Premium – A legenda visszatért! (18+)http://www.life.hu/intim/20180803-dori-es-krisztian-a-womanizer-premium-szexualis-segedeszkozt-tesztelte.htmlSokadik évét tapossa már a Womanizer termékcsalád, így eljött az ideje egy alaposabb ráncfelvarrásnak. A Premium névre keresztelt aktuális generáció papíron mindenből egy kicsit többet és jobbat ad, emellett néhány meglepetést is tartogat, de hogy az ígéretekből mennyi teljesül a gyakorlatban, annak tesztelőpárosunk, Dóri és Krisztián járt utána. IntimOrigoPilát Gábor: "A féltékenység felerősít néhány képességet"http://www.life.hu/intim/20180730-pilat-gabor-a-feltekenysegrol.htmlVannak emberek, akiket állításuk szerint nem tart uralma alatt a féltékenység. Akik azt csak hírből vagy a filmekből ismerik, mintha csupán egy halálos betegség lenne, mint például a tüdővész, amit az orvostudomány már régen legyőzött. Ők a szerencsésebbek. IntimOrigoA történelem legnagyobb szexbotrányai: Lüdia perverz királyának halálahttp://www.life.hu/intim/20180802-ludia-perverz-kiralyanak-halala-a-tortenelem-legnagyobb-szexbotranyai.htmlÚj cikksorozatunkban régi koroktól kalandozunk egészen a közelmúltig, és olyan pikáns, pajzán és polgárpukkasztó eseteket gyűjtünk össze, amelyek a maguk idejében világraszóló skandalumot okoztak. A negyedik részben az ókori Lüdia kissé érdekes szexuális ízlésű uralkodója, a felesége és a testőre esetét meséljük el. IntimOrigoPilát Gábor: "Aktus utáni simogatásra a bombanő jobb, ha nem számít"http://www.life.hu/intim/20180730-pilat-gabor-a-bombanokrol.htmlA vonzó nőtípust manapság a bombanő személyesíti és testesíti meg: hosszú combok, dús keblek, formás idomok, de mindenekelőtt kihívó öltözet, magamutogatás, valamint kéjsóvár tekintet jellemzi. Sok minden benne van, illetve sok férfi benne is lenne, azonban egyvalami hiányzik belőle: a tartalom. IntimOrigoPilát Gábor: Egy kapcsolat lehet jó, lehet langyos, lehet elviselhetetlenhttp://www.life.hu/intim/20180725-pilat-gabor-a-kapcsolatok-melysegerol.htmlEgy férfi olyan mértékben várhat el párjától nőiességet, amennyire ő férfias. Ez fordított esetben sincs másként. IntimOrigoPilát Gábor a házasságrólhttp://www.life.hu/intim/20180717-pilat-gabor-a-hazassagrol-tabuk-nelkul-a-parkapcsolatrol.htmlEgyesek szerint Isten azért választotta szét a nemeket, hogy a házasságban ismét összehozza őket. IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.