karácsony advent Budapest vásár programajánló Bazilika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén, december 2-án, második alkalommal nyitotta meg kapuit hazánk talán legszebb, ünnepváró rendezvénye, az Adventi Vásár a Bazilikánál. A Life.hu  most elárulja, hogy miért érdemes kilátogatnod a hangulatos vásári forgatagba.

Advent első vasárnapjától egészen újév napjáig várja az érdeklődőket a rendezvény, ahol mindenki megtalálhatja azokat a különleges programokat, amelyektől még szebbé válhat az ünnepi készülődés.

Korizz, és szerezd be az ajándékokat!

A szervezők a színes programokkal a család minden tagjára gondoltak, hiszen amíg a vásár közepén fekvő korcsolyapálya a gyerekeknek kínál önfeledt szórakozást, addig a felnőttek böngészhetnek a kézműves bódék kínálatából. A Bazilikához látogatók többek között egyedi, kézzel készült ékszereket, remek szűcsmunkákat, meseszép textil-, fa- és papírjátékokat, különleges formájú kerámiákat, álomba ringató lámpásokat, kézzel készített csokoládékat, olasz karácsonyi süteményeket, könyveket, leheletfinom üvegtárgyakat szerezhetnek be.

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu
Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

A galériáért kattints a képre!

A korcsolyapálya használata teljesen ingyenes. Aki igényli, ingyen profi oktatást is kaphat hétvégén. Amíg a szülők beszerzik az ajándékokat, addig a kicsi is megtanulhat biztonságosan siklani a jégen.

Angyaltánc, zsonglőrködés, fényfestés

A forró italok kóstolgatása és az ajándékok beszerzése mellett az odalátogatók - hazánkban egyedülálló módon - különleges "angyaltánccal" ismerkedhetnek meg. A fellépők a nézők között botra kifeszített szárnyakkal történeteket táncolnak el, hangulatokat jelenítenek meg.

A Zsonglőr Játszóházban minden korosztály megcsodálhatja a zsonglőr ügyességét, sőt bárki próbára teheti saját képességeit is.

Aki csak sétálgat, és csendesebb módon kívánja befogadni az ünnep hangulatát, az biztosan örömmel fogadja a fenyőerdő-installáció megkapó látványát (Szőke Gábor Miklós installációi), és a délutánonként 17.30-kor kezdődő, a Bazilika falára vetített fényfestés is garantáltan elvarázsolja majd. A zenei aláfestéssel gazdagított fényjáték bibliai képeket, adventi üzeneteket fest a falra, illetve a Mikulással kapcsolatos, a gyerekek számára is érthető, ünnepi mesejelenetek is megelevenednek a Bazilika falán.

A Mikulásnak (és az angyaloknak) egyébként is hangsúlyos szerepük van a forgatagban, hiszen aki szeretne közös fotót az ünnep jeles képviselőivel, az bátran összeölelkezhet velük egy fotó erejéig.

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu
Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

A galériáért kattints a képre!

Gasztrokalandok ínyenceknek

A programok között a gasztronómia is elfoglalja az őt megillető helyét, és nemcsak azért, mert rengeteg finom hús, kolbász, kürtőskalács, tésztalángos, sült gesztenye kínálja magát, de azért is, mert a hétvégén (december 14-16.) rendezik meg a Gourmet napokat. Az ínyencek hétvégéjén az érdeklődök igazán különleges falatokat is megkóstolhatnak majd Bereznay Tamás, Horváth Eszter, Havas Dóra és Serényi Zsolt jóvoltából. Megízlelhetik a sonkával töltött sütőtököt, a kecskesajtos sült céklasalátát, a lilakáposztás kacsamellet kakukkfüves almakompóttal, a karácsonyi muffinokat, pohárkrémeket, forró csokikat és a kézzel készített szaloncukrot is.

Tudtad?

- Az ünnep nem nélkülözheti a mélyebb, a másokra is figyelő jó szándékot. Bár a Katolikus Egyház Karitász Szervezete által szervezett "Egymillió csillag a szegényekért" kezdeményezés már lezárult, aki szeretne hozzájárulni a nála kevésbé szerencsés embertársai vagy rászoruló gyerekek gazdagabb ünnepéhez, az adománygyűjtő bódéban megteheti felajánlását.
- A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a rendezvény minden mozzanata környezet- és energiabarát legyen. A szelektív hulladékgyűjtők elhelyezése mellett a teljesen ingyen használható korcsolyapálya speciális konstrukció, amely energiamentesen "üzemel", vagyis egy percig sem kell hűteni ahhoz, hogy akár hagyományos korcsolyával is használható legyen. A koripálya közepén elhelyezett kilencméteres karácsonyfa pedig műfenyő, és az energiatakarékos ledek csillogása arra hívja fel a figyelmet, hogy az élő fa pótolhatatlan érték, amelyre vigyáznunk kell.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.