Batman befejezi - a legsötétebb és legimádottabb szuperhős utolsó kalandja

film filmművészet mozi szórakozás program Batman szuperhős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legalábbis EZ a Batman befejezi - hisz a rendező Christopher Nolan és a főszereplő Christian Bale is kijelentette, hogy nem készít több folytatást, A sötét lovag - Felemelkedés lezárja a trilógiájukat. Már csak az a kérdés: túlélheti-e egy ennyire sötétre színezett történet befejezését a főhős? Kritika.

Amikor 2005-ben a korábban a Mementóval feltűnt fiatal rendezőtehetség, Christopher Nolan elvállalta a Batman-franchise újjáélesztését, vélhetően senki sem számított arra, hogy hét év múlva ő lesz Hollywood új királya, a denevéremberes filmek pedig soha nem látott bevételi adatokat és hisztériát generálnak majd maguk körül. Még Nolan első Batmanje (Batman: Kezdődik!) sem ígérte ezt: látványosan profi és ambíciózus darab, ami újjáírta a főhős eredettörténetét, és sokkal sötétebb, realistább közegben gondolta őt újra - de ennyi, még a fanyalgó kritikák sem voltak ritkák.

Forrás: Warner Bros.
Forrás: Warner Bros.

Aztán 2008-ban jött A sötét lovag, ami nemcsak minden idők tán legjobb képregényfilmje lett, de rekordokat döntött a pénztáraknál is, Heath Ledger alakítása és tragédiája pedig olyan hátborzongató pluszt adott az amúgy is zsigeri élményt nyújtó filmnek, hogy azóta példátlan méretűvé nőtt a szuperhős sorozatát övező rajongás. A trilógia harmadik, a történetet lezáró darabjáról a premier másnapján Amerikában negatív kritikát írni merészelő újságírót halálos fenyegetések tömkelege érte, a denveri éjféli vetítésen elkövetett mészárlás pedig Ledger halála után egy újabb szörnyű mítosszal vette körül a Batman-filmeket.

Ilyen körülmények között megfelelni a nézői elvárásoknak szinte lehetetlen feladat, még az is ritka a filmtörténetben, hogy valaki egy trilógiát azonos színvonalon és lendülettel végig tudjon vinni - nem véletlenül szokták a folytatásokat új rendezővel elkészíttetni. Nos, Christopher Nolan megugrotta a lécet: olyan zárófilmet tett le az asztalra, amire csak csettinteni lehet. A sötét lovag - Felemelkedés a legvégéig következetes marad a korábbi részek komor, kiábrándult és lehető legrealistább világképéhez, és az elődjeihez hasonlóan képes létrehozni jó néhány olyan jelenetet, amiktől tátva marad a szánk.

Forrás: Warner Bros.
Forrás: Warner Bros.

A cselekmény nyolc évvel az előző rész vége után játszódik: Batman eltűnt, Gotham City utcái az ő korábbi áldásos tevékenysége révén tiszták, Bruce Wayne milliárdos pedig szintén visszavonult a nyilvánosság elől, mivel Batman nélkül (és a szerelme halálával) nem talál értelmet az életében. Az ily módon derült (noha szomorú) égből érkezik azonban a legnagyobb villámcsapás: egy új gonosztevő támad a városra, akinek a tervei nagyszabásúak és tökéletesen szervezettek, és még Batman sem képes őt megállítani. Miután legyőzték és a városát romba és anarchiába döntötték, Batmannek meg kell találnia az utat vissza Gothambe és önmagához, hogy megmentse, ami menthető - és közben azt sem tudhatja, hogy végül milyen árat kell majd ezért fizetnie.

Egy trilógia lezárása nem tudja elkerülni, hogy a korábbi részekhez hasonlítsák, és rangsort állítsanak fel közöttük. Az új rész a mi listánkon mindenképpen erősebb a Batman: Kezdődik!-nél, és némileg elmarad A sötét lovagtól. Utóbbi okai főleg két dologból következnek: egyrészt hiába teljesít kiválóan Tom Hardy új főgonoszként (sőt még Anne Hathaway is a korábban cikinek tartott Macskanő szerepében), mégsem született meg itt most egy olyan ikonikus ellenfél Batmannel szemben, mint Joker volt. Másrészt a film legeslegvégén, noha felvillantja a lehetőségét annak Nolan, hogy miképpen tudná ezt ő igazán ütősen és bevállalósan lezárni, mégiscsak inkább a szép lekerekítés mellett dönt. Ha úgy tetszik: ha csak néhány utolsó képsor erejéig is, de végül cserbenhagyja a saját korábbi filozófiáját.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- akik szerették az előző két Nolan-féle Batmant is
- akik egy hiperlátványos, sötét hangulatú képregényfilmre vágynak
- akiket érdekelnek a jó és rossz küzdelmének morális kérdései

Kiknek nem ajánljuk?

- akiknek jobban tetszik a régi, képregényesebb-viccesebb Batman-stílus
- akik még A sötét lovagnál is gigantikusabb, lenyűgözőbb filmet várnak el a trilógia lezárásaként
- akik valami vidámra és erőszakmentesre vágynak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.