Rejtélyek nyomában – A beteges, torz csontozatú Tutanhamon fáraó élete és halála

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Rejtélyek nyomában Tutanhamon fáraó Egyiptom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyiptomi fáraók közül egyértelműen kiemelkedik Tutanhamon, aki bár nem volt se hódító uralkodó, se nagy építő, ráadásul gyerekként került a trónra, mégis az ő nevét ismerik a legtöbben.

Apja megpróbálta bevezetni az egyistenhitet, anyja szépségét – fennmaradó mellszobrának köszönhetően - a mai napig csodáljuk, ő maga pedig vérfertőzés révén született, ami miatt komoly deformitásokkal és betegségekkel is küzdött.

Tutanhamon az ókori egyiptomi uralkodók XVIII. dinasztiájának tagjaként született, méghozzá a hírhedt Ehnaton és az ő első unokatestvére, Nofertiti gyermekeként. Az idők során több elmélet is született, melyek nem Nofertitit tartják Tutanhamon anyjának. Ezek közül a legnépszerűbb Tijét említi, akit mi nagyanyjaként ismerünk, de sok kutató állítja, igazából az anyja volt. Bármelyik esetet is vesszük, mind vérfertőzésre mutat. Sőt, akkoriban teljesen elfogadott volt, hogy a fáraó valamelyik idősebb lányát választja másod vagy harmad feleségének. Mindez pedig a vérvonal tisztaságának fenntartása érdekében történt, amit maga, a gyerekfáraó is követett, féltestvérét, Anheszenpaatont vette feleségül.

Tutanhamon az ókori egyiptomi uralkodók XVIII. dinasztiájának tagjaként született Fotó: Polyák Attila - Origo

Melle duzzadt, egyik lába görbe volt, ami miatt nagy valószínűséggel csak bottal tudott járni.

A közeli rokonok házassága, generációkra visszamenőleg azonban nagy veszélyeket rejtett magában, utódaik ugyanis többféle genetikai rendellenesség nyomait viselhették magukon. Így járt Tutanhamon is, aki Köhler-csontbetegséggel, hormonális zavarokkal és minden bizonnyal epilepsziával is küzdött.

Melle duzzadt, egyik lába görbe volt, ami miatt nagy valószínűséggel csak bottal tudott járni Forrás: Smithsonian Magazine

A trónra lépés és a rövid uralkodás

I.e. 1336-ban Ehnaton fáraó elhunyt, helyébe Anhheperuré lépett, aki azonban csak három évet uralkodott. Az ő halálát követően vált Ehnaton 9-10 éves fia, Tutanhaton gyermekfáraóvá. Apja egyistenhitét azonban el kellett hagynia, ha nem akarta tovább fokozni a nép haragját, nevet is változtatott, így lett belőle a ma ismert Tutanhamon.

Gyermekként azonban alkalmatlan volt az uralkodásra, így lényegében helyette hadvezére, Horemheb és nagyanyja testvére, a főpap Ay hozta meg a döntéseket. Tutanhamon tehát csupán egyfajta báb volt, a háttérben mások vezették az országot.

Mivel korai éveit egy hadvezér és egy főpap szellemisége járta át, később, amikor már valóban ő uralkodott, ezek mentén haladt tovább – amennyiben hagyták uralkodni, hiszen az se kizárt, hogy idősebb korában sem adták át neki a döntések feletti teljes hatalmat. Idejében Egyiptom több területet is vissza-, illetve elfoglalt, Núbiában megerősítette pozícióját, Théba vallási központtá emelkedett, a fáraó székhelye pedig átkerült Memphiszbe.

Tutanhamon testi fogyatékossága ellenére szívesen vett részt a hadjáratokon, harci szekerével bátran szállt szembe az ellennel.

Tutanhamon harci szekerével bátran szállt szembe az ellennel Fotó: Polyák Attila - Origo

Rejtélyes halála

Több teória is él, az i.e. 1324-ben, 18-19 évesen elhunyt Tutanhamon halálát illetően. Mivel múmiája vizsgálata során több sérülést is felfedeztek rajta, a régészek és más kutatók több teóriával is előálltak, ami magyarázattal szolgálhat a halála okára:

  • az egyik ütközet során szerzett olyan súlyos sebet, melybe napokkal később belehalt
  • maláriában szenvedett, ami végül halálát okozta
  • egy vadászbaleset következtében érte utol a vég
  • sarlósejtes anémiába, azaz vérszegénységbe halt bele
  • merénylet áldozatává vált, egy fejére mért ütés oltotta ki az életét

Feleségétől két leánygyermeke született, de mindkettő elhunyt még csecsemőként, így a fáraó halála a XVIII. dinasztia végét is jelentette.

Mivel múmiája vizsgálata során több sérülést is felfedeztek rajta, a régészek több teóriával is előálltak Forrás: Wikimedia Commons

Miért Tutanhamon a leghíresebb fáraó?

Ennek okát sírjában kell keresnünk. A Királyok völgyében tett ásatások során bukkant rá 1922. november 4-én a brit Howard Carter régész a szinte teljesen érintetlen sírra. Mivel a fáraó korán hunyt el, még nem készült számára megfelelő sírhely, ezért egy közember számára készített sírba helyezték. Feltehetően emiatt sem háborgatták sírrablók. A legismertebb műtárgy, melyet Tutanhamon sírjában találtak, a fáraó arcmaszkja, ami egyfajta egyiptomi jelképpé is vált.

Tutanhamon sírjának feltárása rossz ötletnek bizonyult: az átok senkit sem kímélt.

Carter csaknem százfős, helyi fellahokból álló munkáscsapatából senki sem akart jelen lenni a kamrabejáratot elzáró fal feltörésénél, mert az egyiptomiak babonás hite szerint átok száll arra, aki megzavarja a fáraó nyugalmát. A bosszú pedig nem maradt el. Olvasd tovább!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.