Január második felében várják az ötödik hullámot, meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat Horvátországban

Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str -
omikron Horvátország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátországot január második felében éri el a járvány ötödik hulláma, és senki nem fogja tudni elkerülni az érintkezést a koronavírus új, omikron nevű változatával: a védekezés legfőbb eszköze pedig az emlékeztető oltás - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kabinet csütörtöki ülésén.

Kiemelte: eddig mindössze 24 esetben azonosították az új vírusvariánst az országban, de az alacsony átoltottság, a járványügyi szabályok figyelmen kívül hagyása és az emlékeztető oltások felvételének halogatása miatt nem fogják tudni elkerülni az ötödik hullám teljes erejének következményeit.
Hozzátette: az elmúlt időszakban, bár csökkent a kórházban kezelt betegek száma, az egészségügyi intézmények állandó készenlétben állnak az esetszámok növekedése miatt.

Davor Bozinovic belügyminiszter bejelentette, hogy további két héttel meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek december 31-én járnának le. Továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, a rendezvények látogatását, a beutazást és az állami szférában a munkavégzést is védettségi igazoláshoz kötik, továbbá kötelező a maszk viselése zárt térben. Meghosszabbították azt a rendeletet is, amelyben megtiltották a beutazást a dél-afrikai régióból az omikron miatt.

A valamivel több, mint négymilliós Horvátországban csütörtökre 5958 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 27-en hunytak el. Kórházban 1858 beteget ápolnak, közülük 239-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 257 261-en kaptak védőoltást, közülük 2 137 145-en már a második adagot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.