Így búcsúzott jeltolmácsától, Weisz Fannitól Áder János

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
újévi köszöntő jelnyelv Áder János Weisz Fanni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
10 évig jelelt Weisz Fanni Áder János mellett minden szilveszter éjjelén az újévi köszöntő alatt.  Most, hogy hivatalát Novák Katalin vette át, elbúcsúzott jeltolmácsától. 

"Áder János elnök úr az elmúlt két államfői ciklusa során évről évre minden alkalommal megköszönte a segítségemet, amikor az újévi köszöntőjét tolmácsoltam jelnyelvre. Így volt ez tavaly év végén is, amikor tudtuk, utoljára találkoztunk. Köszönetet mondott nekem és az egész televíziós stábnak is" – mondta el Fanni a Borsnak, és hozzátette, ha az új köztársasági elnök számítana a munkájára, az nagy megtiszteltetés lenne, örömmel vállalná.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A modell gyermekkora óta magyar jelnyelven beszél, de neki is volt tolmácsa, aki segítette őt fiatal korában, hiszen ő nélküle nem sikerült volna sok minden.

"Nekem a legjobb tolmácsom Bertus Tímea volt. Tőle sokat tanultam. Anyanyelvi szinten beszéli a jelnyelvet. Ő mindig azt mondta, nincs olyan, amit egy siket embernek nem lehet megtanítani jelnyelven keresztül. S tényleg: bármilyen szakmát megtanulhat, csak egy tolmács kell hozzá" - nyilatkozta korábban Fanni.

"Nagyra becsülöm a jeltolmácsok munkáját, türelmét. Én nem vagyok jelnyelvi tolmács, hanem jelnyelven közvetítem az elnök úr szavait. Nagy megtiszteltetés ez a Magyarországon élő siket és nagyothalló, jelnyelvhasználó közösség számára, akikre nem csak mint fogyatékossággal élőkre tekinthetünk, hanem mint nyelvi kulturális kisebbségre. Ez a hozzáállás nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mijük nincs a siket embereknek, hanem arra, hogy mi az a plusz, ami érték. Ez a nyelvünk, kultúránk. Ezért rendkívül megtisztelő számomra a feladat" - mondta anno a köztársasági elnök mellett végzett munkájáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.