Weisz Fanni: jelnyelven is házasodhatunk

jelnyelv házasság Weisz Fanni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Weisz Fanni rendkívül büszke, hogy 2009 óta Magyarországon a jelnyelven beszélőkre úgy tekintenek, mint nyelvi kulturális kisebbségre. Bármit elintézhetnek jelelve, még házasodhatnak is!

A modell gyermekkora óta magyar jelnyelven beszél, de neki is volt tolmácsa, aki segítette őt fiatal korában, hiszen ő nélküle nem sikerült volna sok minden.

"Nekem a legjobb tolmácsom Bertus Tímea volt. Tőle sokat tanultam. Anyanyelvi szinten beszéli a jelnyelvet. Ő mindig azt mondta, nincs olyan, amit egy siket embernek nem lehet megtanítani jelnyelven keresztül. S tényleg: bármilyen szakmát megtanulhat, csak egy tolmács kell hozzá" - kezdte Fanni a Borsnak, majd hozzátette, hogy tolmácsnak lenni iszonyú nehéz lehet.

"Nagyra becsülöm a munkájukat, türelmüket a jeltolmácsoknak. Én nem vagyok jelnyelvi tolmács, hanem jelnyelven közvetítem az elnök úr szavait. Nagy megtiszteltetés ez a Magyarországon élő siket és nagyothalló, jelnyelvhasználó közösség számára, akikre nem csak mint fogyatékossággal élőkre tekinthetünk, hanem mint nyelvi kulturális kisebbségre.

Ez a hozzáállás nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mijük nincs a siket embereknek, hanem arra, hogy mi az a plusz, ami érték.

Ez a nyelvünk, kultúránk. Ezért rendkívül megtisztelő számomra a feladat"

Weisz Fanni

"A jelnyelv a vizuális kommunikáció csodás formája. November 9-e a magyar jelnyelv napja. A magyar jelnyelvet 2009 novemberében önálló nyelvként ismerte el a magyar országgyűlés. Ez számunkra azt jelenti, hogy jogunk van a saját nyelvünkhöz, a saját nyelvünkön tanulni, hivatalos ügyeket intézni, például szerződést kötni, házasodni, és az élet minden területén boldogulni. Ez szolgálja teljes mértékben a társadalmi beilleszkedésünk megvalósulását "– tette hozzá Fanni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.