Eltemették Pelét: a végső búcsúztatáson csak a közeli hozzátartozók vehettek részt

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto -
futball temetés Pelé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eltemették kedden Pelét, a brazilok múlt héten elhunyt legendás labdarúgóját. A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokának koporsóját egy tűzoltóautó tetején szállították az FC Santos stadionjából a tengerparti város temetőjébe.

A stadion játékterén felállított ravatalánál 24 óra alatt becslések szerint nagyjából 200 ezren rótták le kegyeletüket. Köztük volt Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília nemrég beiktatott elnöke és Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is, akit sokan kritizáltak a koporsó előtt készített fényképe miatt.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto

A temetési menetet több rendőrautó és rengeteg zászlót lengető szurkoló kísérte végig Santos utcáin a kivételes futballista utolsó útján, amely elhaladt Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt. Majd megérkezett a világ legmagasabb, 14 emeletes temetőjébe, a Necrópole Ecumenicába, ahol a végső búcsúztatáson csak a közeli hozzátartozók vehettek részt.

A 82 éves korában, múlt csütörtökön elhunyt labdarúgó a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényen át szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Pályafutása lezárását követően 1995-ben ő lett Brazília első sportminisztere.

A Fekete Gyöngyszem - teljes nevén Edson Arantes do Nascimento - az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.