2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Mikor válik mérgezővé egy barátság?

barátság beszélgetés, kávézás
Shutterstock/Monkey Business Images - Monkey Business Images
kommunikáció mérgező barátság kapcsolat
Érezted már magad egy baráti találkozó után fáradtnak, kimerültnek? Ez egyértelmű jele annak, hogy a kapcsolatotokban valami rossz, de mikor válik mérgezővé?

A mérgező barátság köznyelvi kifejezés, mely arra utal, hogy a barátok egyik tagjának a kapcsolat "nem tesz jót" vagy "szenvedést okoz". Értik ezalatt a kiegyensúlyozatlan kapcsolatokat, melyben az egyik fél többet ad, mint kap. Ha pedig egy kapcsolatban nincs meg az egyensúly, akkor az hosszú távon nem lesz jó és fenntartható, mi több stresszessé válik az egyik fél számára. 

Természetesen nem minden barátság válik mérgezővé, nem vagyunk egyformák, eltérő személyiséggel rendelkezünk. Találkozhatunk olyan baráti kapcsolatokkal is, melyek látszólag nincs egyensúlyban, mégis jól működnek. Személyiségünk nagyban befolyásolja, hogy baráti kapcsolatunk mérgező lesz vagy harmonikus.

Vannak, akiknek a kötődéshez biztonságérzetre van szükségük, anélkül csak szoronganának. Az ilyen típusú emberek általában az erős és domináns személyek oldalán kifejezetten jól érzik magukat, különösen akkor, ha a másik felveszi a védelmező szerepét.

barátság, szomorú, vigaasztalás, k.ávézás
Mérgezőnek azok számítanak, akik többet vesznek el, mint adnak
Forrás: Forrás: Chelsea Lauren/Rex/Shutterstock

Azokat az embereket tartjuk mérgezőnek, akik többet vesznek el, mint adnak és idővel energiavámpírokká válnak. Ők azok, akik szeretnek a figyelem középpontjában lenni, akik egoisták és azt hiszik, körülöttük forog a világ, és saját érdekeiket tartják szem előtt. Kevésbé empatikusak, különösen számítóak és manipulatívak tudnak lenni.

Egy barátságban mindig egyértelmű figyelmeztető jel, ha az egyik fél kellemetlenül érzi magát, de ezt mindenkinél más válthatja ki. Ha észreveszed az adok-kapok közötti különbséget, akkor a barátság már mérgezőnek számít. Sok kapcsolat ennek ellenére mégis sokáig fennáll, mert az egyik fél nehezen tud és mer elszakadni a másiktól, mivel fél a bizonytalanságtól és az egyedülléttől. Az is gyakori, hogy maga a toxikus barát kelt az elszakadni kívánóban eltúlzott és dramatizált bűntudatot, miközben egyre nagyobb ígéreteket tesz - aztán persze, minden kezdődik elölről.

A szülő-gyerek kapcsolat is mérgezővé válhat, de itt nem érvényes az adok-kapok elv. A szülőnek feltétel nélkül kell szeretnie gyermekét, akinek aztán saját gyermekeit kell szeretnie. A gyermek visszaadhat valamennyit szüleinek, mikor idős korukban gondozásra szorulnak, de semmi esetre se szabad, hogy kényszerből cselekedjen. Amikor a szülők visszakövetelnek valamit a gyerektől, azzal a kapcsolatukat teszik kockára. Hasonlóképpen válhat mérgezővé a párkapcsolat is.

 

Megoldás a kommunikáció

A kommunikáció az egyik legjobb megoldás egy mérgező kapcsolat kezelésére. Mondd el érzéseidet és tapasztalataidat a másiknak, mesélj arról, hogyan látod a kialakult helyzetet, hogy megoldást szeretnél találni, mert ami most van, az nem jó egyikőtöknek se. Szemléltesd példákkal is, vázolj fel számodra kellemetlen szituációkat. Hallgasd meg őt, és ha szükséges, szabjatok határokat is.

Ha sikerül megbeszélni a dolgot és utána odafigyeltek az egyensúly fenntartására, akkor megmenthetitek a barátságotokat. Amennyiben nem sikerül megbeszélnetek, mindkettőtöknek jobb, ha megszakítjátok a kapcsolatot. 

Az őszinte beszéd azonban semmit sem ér, ha a másik hisztérikus, nárcisztikus, disszociális, szociopata vagy pszichopata személyiség. Ilyen esetben csak az működik, ha azonnal megszakítod a kapcsolatot, akkor is, ha fáj. 

lányok, stop, elég, szoba, barátnők,
Ha nem sikerül megbeszélnetek, mindkettőtöknek jobb, ha megszakítjátok a barátságot
Forrás: Shutterstock

 

Határok

Ha hiába minden próbálkozás, a beszélgetés nem segít, és a függőségek és/vagy az erőszakos, domináns viselkedés egyre erőteljesebbé válik, akkor ideiglenesen vagy végleg véget kell vetni a kapcsolatnak. Ha a szenvedésed nagyobb, mint azon vágyad, hogy megmentsd a barátságotokat, akkor ideje annak véget vetni. Egyikőtöknek se lesz könnyű az elválás, de hosszútávon ez a legjobb döntés mindkettőtök érdekében.

Ha saját magadon veszed észre, hogy egyre többet veszel el egy kapcsolatból és ez ismétlődő probléma, akkor van esélyed megbeszélni a dolgot a barátoddal vagy pároddal, míg el nem fordul tőled. Ha a minta ismétlődik, és több barátságod és kapcsolatod is gyorsan és fájdalmasan ért véget, akkor keress fel egy szakembert és kérj segítséget.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.