El Nino és La Nina - szeszélyes szelek kavarják meg a nyarunkat

An,Impressive,Natural,Picture,Of,A,Thundercloud,With,Thunderbolts,Over
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Vladimir Turkenich/Shutterstock. No use without permission. - Vladimir Turkenich
időjárás eső El Nino la nina forróság
A sok eső után, ami az El Nino hatása, forró szárazság jön, ez a La Nina hozadéka.

Az El Nino és a La Nina  - vagyis a kisfiú és a kislány újra megmozgatják az időjárásunkat. Eddig az eső szakadt, ami annak köszönhető, hogy az El Nino felmelegíti az Egyenlítő környéki vizeket, melyek így jobban párolognak, és képeznek felhőket. Ám meleget is hoz az El Nino, ezért volt tavaly olyan szörnyű hőség. 

 Gyakori viharokkal is számolnunk kell. Forrás: MTI/Varga György



Ám most változik a helyzet, és a kisfiú helyett a kislány veszi át az irányítást. Kevesebb csapadék lesz, ám reméljük, nem lesz tartós aszály, és nem halnak el a növényeink. La Ninának köszönhettük a 2022-es elképesztő szárazságot is hazánkban, de ez semmi nem volt ahhoz képest, amit Európa többi országában és Kaliforniában művelt. A La Nina tud esőt is csinálni, például Ázsiában és Ausztráliában, de Magyarországon inkább az aszály a valószínű. 

Dead,Sunflowers,Can,No,Longer,Greet,The,Sun
Száraz forróság várható nyáron: ez a La Nina hatása. Forrás: Shutterstock

Ami furcsa, hogy a La Nina és az El Nino általában nem váltakozik ilyen gyakran, hogy miért kergetőznek most ennyire, arra még nincs tudományos válasz. 

Ha érdekel a La Nina és az El Nino jelenség, a Köpönyeg oldalán bővebben olvashatsz róla vagy nézd meg régebbi cikkünket!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.