Mentőexpedíció (film) Golden Globe-díj Saul fia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A legjobb dráma A visszatérő, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett.

A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.
A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. "A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot" - fogalmazott.

A helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben rendezett gálán A visszatérő rendezőjét, Alejandro González Inárritut és a film főszereplőjét, Leonardo DiCapriót is jutalmazták.

Alejandro González Ińárritu és Leonardo DiCaprio Forrás: AFP/Frederic J Brown

A drámai alkotások mezőnyében a legjobb női főszereplő Brie Larson lett A szoba című filmben nyújtott megrázó alakításáért.

A vígjátékok között a HFPA a legjobb férfi főszereplő díját a Mentőexpedíció hősének, Matt Damonnak ítélte oda, a színésznőknél pedig Jennifer Lawrence, a Joy című film főszereplője diadalmaskodott.

A mellékszereplők közül Kate Winslet és Sylvester Stallone kapott díjat,

a brit színésznő már a harmadik Golden Globe-díját vehette át a Steve Jobs című filmben nyújtott alakításáért, a veterán amerikai színész viszont csak az elsőt. Stallone a Creed - Apollo fia című film Rocky Balboájaként részesült az elismerésben, amelyre 1977-ben már jelölték az első Rocky-film forgatókönyvéért. A sztárt állva ünnepelték kollégái.

A legjobb forgatókönyv a Steve Jobs-film szkriptje lett Aaron Sorkintól, a legjobb betétdalnak pedig a 007 Spectre - A Fantom visszatér címdalát, a Writing's on the Wallt választották. A legjobb filmzene Ennio Morricone munkáját dicséri,

a világhírű 87 éves olasz zeneszerző évtizedek után komponált újra westernfilmhez, Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához. Morricone távollétében a díjat a rendező vette át. Az animációs filmek között a Pixar stúdió műve, az Agymanók nyert.

A televíziós alkotások mezőnyében a legjobb drámai sorozat a Mr. Robot, a legjobb vígjátéksorozat a Mozart in the Jungle lett.

A drámai sorozatoknál Jon Hamm, a Mad Men - Reklámőrültek sztárja kapta a legjobb férfi főszereplőnek, Taraji P. Henson pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat, az Empire című sorozatért. A komédiáknál ugyanezeket a kategóriákat Gael García Bernal, a Mozart in the Jungle és Rachel Bloom, a Crazy Ex-Girlfriend főszereplője kapta.

A legjobb minisorozat vagy tévéfilm a Hilary Mantel Farkasbőrben című könyvsikerét feldolgozó Wolf Hall lett. Ugyanebben a műfajban a színészek között Oscar Isaac, a Mutassatok egy hőst főszereplőjét díjazták, a színésznőknél pedig a világhírű énekesnő, Lady Gaga kapta a földgömböt mintázó szobrocskát az Amerikai horror történet Hotel című évadában nyújtott alakításáért.

Forrás: AFP/Frederic J Brown

A televíziós műfajban a mellékszereplők között Christian Slater és Maura Tierney gazdagodott Golden Globe-díjjal, előbbi a Mr. Robot, utóbbi a The Affair című sorozatban nyújtott alakításáért.

A Cecil B. DeMille-életműdíjat Denzel Washington vehette át.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charley Gallay

Life.hu tipp

Itt megnézheted, kik voltak a legszebbek a gálán, itt pedig azt, kik választották a legrémesebb ruhákat. Azt este legfontosabb pillanatait pedig itt szedtük össze!
Történelmi pillanat: Megnyerte a Golden Globe-ot a Saul fiahttp://www.life.hu/kult/20160111-tortenelmi-pillanat-megnyerte-a-golden-globe-ot-a-saul-fia.htmlÉs igen, eljött a pillanat, amire oly régóta vártunk: 2016-ban magyar film nyerte meg a Golden Globe-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díjat. Kimondhatatlanul büszkék vagyunk a Saul fiára! Kult--108 éve, január 9-én született Simone de Beauvoir - 5 idézet a francia írónőtőlhttp://www.life.hu/kult/20160109-108-eve-simone-de-beauvoir-francia-irono.htmlAz írónőt azon kívül, hogy Jean-Paul Sartre élettársa volt, saját művein keresztül is ismerhetitek: a 20. század második felének egyik népszerű, meghatározó feminista, egzisztencialista gondolkodója volt. Legismertebb regényei talán az Egy jó házból való úrilány emlékei és a Második nem, de A kor hatalma és a A körülmények hatalma atmoszférája is egy különleges világba kalauzol bennünket. Íme, egy kis kedvcsináló!KultOrigoTudod, hogy végződnek eredetileg a Disney-mesék? Megmutatjuk! http://www.life.hu/kult/20160108-disney-mesek-valodi-vege-csipkerozsikat-megeroszakoljak-kattints-a-videoert.htmlHamupipőke, Csipkerózsika, A kis hableány - gyermekkorunk kedvenc meséi, melyeket a mai napig szívesen előveszünk egy-egy unalmas este. De valóban úgy végződnek a történetek, ahogy a Disney feldolgozásokból ismertük őket? KultOrigoTarolhat az Oscar-díjátadón a Saul fiahttp://www.life.hu/kult/20160107-a-saul-fia-cimu-magyar-filmet-ot-oscarra-is-jelolhetik-a-variety-magazin-kritikusai-szerint.htmlA Variety filmes-tévés szaklap kritikusai öt kategóriában jelölnék Oscarra Nemes Jeles László rendező filmjét, a Saul fiát. Kult--Grecsó Krisztián: „Sokat küzdünk a gyökereinkkel, azzal, hogy elfogadjuk őket”http://www.life.hu/kult/20160107-grecso-krisztian-es-grecso-zoltan-sokat-kuzdenek-a-gyokereikkel.htmlKettejük tehetsége és a köztük lévő mély összhang által régóta adott volt minden egy közös kezdeményezés elindításához. Grecsó Krisztiánban és Zoltánban viszont sokáig fel sem merült, hogy együtt kellene dolgozniuk. Kult--Disney-hercegnőkből betonkeverő? Vicces fotósorozat!http://www.life.hu/kult/20160108-disney-hercegnoket-abrazoltak-betonkeverokent-vicces-fotok-gyermekkorunk-hoseirol.htmlEnnél furcsább ötletet még nem láttunk, de nagyon megmosolyogtuk. Az MTV Brazil blogja megrajzolta a legnépszerűbb Disney hercegnőket úgy, mintha egy építkezés fontos kellékei lennének. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.