Történelmi pillanat: megnyerte a Golden Globe-ot a Saul fia

díjátadás Golden Globe-díj Saul fia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
És igen, eljött a pillanat, amire oly régóta vártunk: 2016-ban magyar film nyerte meg a Golden Globe-gálán a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díjat. Kimondhatatlanul büszkék vagyunk a Saul fiára!

Kövesd élőben a díjátadót!

Ha kíváncsi vagy a győztesekre, a jelöltekre, a gála eseményeire, olvasd az Origo.hu élő közvetítését – kattints ide!

Helen Mirren jelentette be a legjobb idegen nyelvű film díját. A színésznő azzal indított, hogy először is gratulál az országnak, amely először nyeri el az elismerést – ekkor már szemernyi kétségünk sem volt afelől, hogy a tavalyi díjeső után idén bejön a papírforma.

A győztes a Saul fia című alkotás lett.

Forrás: AFP/Frederic J Brown

Nemes Jeles László rendező sok-sok embernek mondott köszönetet a színpadon; a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. „A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot” – fogalmazott.

Nemes Jeles László nagyon meghatódott a díjon

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott a díj átvételekor Nemes Jeles László, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.” A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A 73. Golden Globe egyébként is a meglepetések gálája: díjat nyert Silvester Stallone és Lady Gaga is, ám számunkra a legnagyobb örömet a magyar film győzelme jelenti.

Nemes Jeles László filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.

Magyar filmnek ez idáig még sosem sikerült elnyerni a filmes szakma egyik legrangosabb díját,

ami még közelebb visz bennünket az Oscarhoz: eddig csupán Szabó István két alkotását jelölték a díjra: 1985-ben a Redl ezredest, 1989-ben pedig a Hanussent. Így 27 év után a Saul fia volt az első hazai film, amelyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriába.

Gratulálunk az egész csapatnak!

Ki volt a 2016-os Golden Globe legszebbje?

Ha kíváncsi vagy, miben léptek a sztárok a vörös szőnyegre, kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.