Farkas Bertalan űrhajós születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében Farkas Bertalan, aki valamivel több, mint 36 évvel ezelőtt indult el küldetésére.

A nyíregyházi sportreptéren pecsételődött meg a sorsa, itt szerette meg annyira a repülést, hogy eldöntötte, ezzel szeretne foglalkozni. Elvégezte a Repülőműszaki Főiskolát Szolnokon, majd a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt. Hatévi repülőtéri szolgálat után jelentkezett önként űrhajósnak.

Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov Forrás: AFP

Kétéves kiképzés után indult el küldetésére az űrbe 1980. május 26-án a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol Farkas Bertalan és társa rengeteg tudományos kísérletet végzett. Érdekesség, hogy nyolcnapos űrbéli tartózkodása során

egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek,

magával vitte a TV Macit is a világűrbe, és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját.

Az űrhajó-szimulátor belsejében Forrás: AFP

Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Farkas Bertalan számos kitüntetést vehetett át a visszatérését követően, később alapító tagja lett az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének és az MTA kutatócsoportjának. 67 évesen ma már nyugalmazott dandártábornok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.